BIOGRAFIE | BRITNEY SPEARS

Biografie Britney Spears

Britney SpearsBritney Spears byla významnou hnací silou v návratu teen POPu v pozdních 90. letech minulého století. Senzační úspěch Spice Girls a Backstreet Boys do určité míry vydláždil cestu k jejímu průniku do světa showbusinessu. Avšak Britney se nestala pouze hvězdou - stala se fenoménem (v dobrém slova smyslu). Nejen, že prodávala milióny nahrávek, ale byla také věčným tématem médií bez ohledu na to co dělala nebo nedělala.Britney Spears Z pohledu mediální moci ji v tomto období dokázala konkurovat pouze Jennifer Lopez.

Na počátku všeho byl Britneyin sex appeal hlavní součástí její image. Videoklip pro její debutovy singl "...Baby One More Time" ji poslal na dobrou cestu stát se mezinárodním sex symbolem. Přesto se zdálo, že její manažeři se snaží jít oběmy směry - existovalo určité napětí mezi zdravou neviností, kterou Britney působila na ženskou/dívčí část publika a lechtivou sexualitou, kterou naopak přitahovala pozornost spousty mužů/chlapců. Tato taktika udělala z Britney poněkud kontroverzní postavu a tématem nekonečných debat týkajících se vhodnosti Britney Spears jako vzoru pro dospívající dívky. Britney se brzy na to snažila zmírnit tento spor propagováním sexuální neaktivity až do svatby a dokonce odmítala, že si úmyslně rozvíjí svůjBritney Spears sexy image.

Čím víc se její šatník na pódiu stával provokativnější a odhalenější, tím méně věrohodné toto trvzení vypadalo. Navzdory její schoponosti chodit po špičkách na hranici mezi panenskou koketou a nestydatou courou, měla Britney tajnou zbraň v podobě POPového mistra Maxe Martina, který měl nesmírný podíl na jejích hitech jako textař a producent. Díky jeho schopnosti tvořit dance-pop songy a citové balady, které udělaly hvězdy i z Backstreet Boys, se Britney držela se svými singly na předních místech hitparád.

Britney Jean Spears se narodila 2. prosince roku 1981 v malém městečku Kentwood ve státě Louisiana v USA a začala Britney Spearszpívat a tančit v raném věku. Britney Spears se objevila v televizní soutěži Star Search a ve věku 8 let se zúčastnila konkurzu do Mickey Mouse Clubu provozovaným televizí Disney Channel. Producenti ji odmítli kvůli nízkému věku, ale jeden z nich o ní projevil zájem a představil ji agentovi v New Yorku.

Britney strávila v New Yorku 3 roky studováním na škole zabývající se profesionálním uměleckým vystupovaním Britney Spearsa také se objevila v několika televizních reklamách a divadelních představeních. V 11 letech se znovu zúčastnila konkurzu do Mickey Mouse Clubu, tentokrát úspěšně. V Clubu působila společně s Justinem Timberlakem, JC Chasezem, Christinou Aguilerou a Keri Ruseellovou, kteří se později také stali hvězdami v hudebním showbusinessu. Mickey Mouse Club byl po dvou sezónách zrušen a 15. letá Britney se vrátila zpět do New Yorku, kde vyhledávala konkurzy pro POPové kapely a vytvářela demo nahrávky. Jedna z demo nahrávek ji přinesla kontrakt se společností JIVE Records.

Britney SpearsBritney začínala v nahrávacím studiu s nejlepšími textaři a producenty jako byl Eric Foster White (Boyzone, Whitney Houston, Backstreet Boys) a Max Martin (Ace of Base, Backstreet Boys, NSYNC). Koncem roku 1998 vydalo JIVE její debutový singl napsaný Maxem Martinem - "...Baby One More Time", umocněný videoklipem, ve kterém byla Britney Spears a skupinka jejích tanečníku oblečena do školních katolických uniforem. Videoklip měl okamžitě obrovský úspěch a vyletěl na vrchol hitparády Billboard. Vydáním prvního stejnojmenného alba začátkem roku 1999, bylo o prvním místu v hitparádě Billboard postaráno.

Britney SpearsAlbum "...Baby One More Time" vstoupilo do hitparády na prvním místě a udrželo se tam šest týdnů. Když začal všudypřítomný hlavní song uvadat, album začalo vypouštět další hity: top ten "(You Drive Me) Crazy" v téměř top 20 se umístila balada "Sometimes" a "From the Bottom of My Broken Heart".

Koncem roku 1999 bylo prodáno na deset milionů alb ...Baby One More Time a stále se silně prodávalo. Úspěch Britney Spears vyvolal vlnu mladých POP zpěvaček včetně Christiny Agulery, Pink, Jessicy Simpson a Mandy Moore, které chtěli jít v jejích stopách. Britney byla superstar, nespočetně krát se objevovala na titulních stranách časopisů, včetně obálky magazínu Rolling Stone, který bezprostředně vyvolal spekulace o údajných prsních implantátech teprve 17. leté dívce.

Jakmile začalo album "...Baby One More Time" ztrácet páru na žebříčcích alb a singlů, byla Britney připravena v roce 2000 vydat další album nazvané "Oops!...I Did It Again". Hlavní a stejnojmenný song nového alba byl dalším silným a okamžitým úderem na čela hitparád. Album vstoupilo do hitparád na prvním místě a za první týden bylo prodáno téměř 1.400.000 kopií, což znamenalo nový světový rekord v prodejnost v kategorii zpěvaček (dodnes nebyl překonán). Následovaly singly "Lucky", dobře se prodávající "Stronger" a "Don't Let Me Be the Last to Know", na kterém se podílela country zpěvačka Shania Twain a její producent Mutt Lange. Rok po vydání bylo prodáno 9 miliónů kopií alba "Oops!...I Did It Again". Spekulace o románku Britney Spears s Justinem Timberlakem se nakonec potvrdily, což dodalo už tak velké pozornosti médiím o Britney.

Britney Spears

Pro své další album plánovala Britney Spears do nepříliš vzdálené budoucnosti, kdy bude jak ona tak její fanoušci dospívat. Britney se snažila vystupovat jako více dospělá mladá žena a byla doprovázena mírnými náznaky, že její soukromý život nebyl vždy tak úplně puritánský. Další Album nazvané "Britney" se dostalo potřetí na první místo v prvním týdnu, naproti tomu, singly nebyly tak úspěšné. "I'm a Slave 4 U," "I'm Not a Girl, Not Yet a Woman," a "Overprotected" se nedostali do Top 10.

V roce 2002 natočila Britney Spears svůj debutový film "Crossroads", přes určitý profit byl film spíše zklamáním. Ke všemu se přidal i rozchod s Justinem (dodnes se neví proč). Později Britney natočila scénu pro film "Austin Powers: Goldmember" a přispěla i soundtrackem v podobě remixu songu "Boys". Mezitím se prodejnost alba "Britney" zabrzdila na čísle 4 milióny. Snad v tom hrálo svou roli i vynoření nových zpěvaček jako např. Michelle Branch a Avril Lavigne. Britney si dala na pár měsíců pauzu od hudby a vystupování a začala pracovat na dalším albu začátkem roku 2003.

Britney Spears

V pořadí 4. album "In The Zone" bylo vydáno v předvánočním odbobí roku 2003. Někteří říkali, že je příliš různorodé, jiným se líbil elektrický mix songů. Sama Britney tvrdila, že "méně je více" by bylo lepší pro album, ale JIVE chtělo urbanistitské songy, aby vyvážily více POP/trip-hopové písničky, které chtěla Britney. Album se nicméně stalo dalším celosvětovým hitem. V hitparádě Billboard dosáhlo po čtvrté v řadě na první místo, což se ještě nikdy nikomu nepodařilo.

Britney Spears

Na začátku roku 2004 se Britney opět dostala do hlavních zpravodajských pořadů po celém světě nechvalně známou svatbou s jejím přítelem z dětství Jasonem Alexandrem. Britney se pod vlivem alkoholu vdala v kapličce v Las Vegas. Svatba byla anulována po dvou dnech. Britney k tomu řekla: "Byla to hloupá věc co jsem udělala, chtěla jsem prostě vědět jaké to je být vdaná". Britney SpearsJIVE určil jako úvodní singl "Me Against The Music" s Madonou, Britney si poté neústupně vynutila singl "Toxic". Dráždivý videoklip režíroval Joseph Kahn. Singl byl významným celosvětovým úspěchem od songu "Oops!... I Did It Again" a dosáhl v mnohých zemích na první místo hitparád. Následoval hořko-sladký "Everytime", napsaný samotnou Britney.

O pár měsiců později se při turné Onyx Hotel setkala Britney Spears s tanečníkem Kevinem Federlinem. Po ukončení evropské části turné se vrátila Britney zpět do USA, kde měla natáčet další singl pro album "In The Zone". Během letu z Evropy do USA požádala Britney netradičně o ruku Kevina, ten přijal. Při natáčení singlu "Outrageous" v červnu roku 2004 si Britney nešťastně poranila koleno a musela zrušit natáčení i zbytek turné. Vynucenou pauzu trávila Britney Spears společně se snoubencem Kevinem Federlinem, kteří uspořádali tajnou svatbu v září roku 2004.

Koncem téhož roku vydala Britney své 1. album největších hitů nazvané "Greatest Hits: My Prerogative". Stejnojmený singl byl předělávkou songu Bobbyho Browna z roku 1989, jejíž text snadno odráží život Britney Spears. O pár měsíců později vydává Britney Spears u společnosti Elizabeth Arden svou neočekávaně úspěšnou vůni Curious...

Pár údajů o Britney Spears:

  • Prodala přes 70 miliónů alb po celém světě
  • Je 28. nejprodávanější umělec na celém světě podle prodejnosti alb
  • Prodala víc jak 100 miliónů alb a singlů
  • Album Baby One More Time bylo prodáno víc jak 25 miliónů
  • Album Oops I Did It Again 17 miliónů
  • Album Britney 12 miliónů
  • Album In The Zone 8 miliónů
  • Album Greatest Hits 6 miliónů
  • Britney má 2 záznamy v Guinnesově knize rekordů (do nedávna 3)
  • Během prvního týdne se prodalo víc jak 1,3 mil alb Oops, I Did It Again
  • Všechny čtyři zatím vydané alba debutovali na 1. místě v prodejnosti v hitparádě Billboard
  • Všechny čtyři singly z nových alb debutovali na 1. místě v prodejnosti v hitparádě Billboard
  • Všechny 3 singly z In The Zone byly na 1. místě ve světové hitparádě
  • Celosvětově bylo prodáno 5 miliónů singlů Toxic, 3 mil. Everytime, 3 mil. MATM
  • Britney je nejvíce sexy ženou na světě podle FHM
  • Britney je nejmladší zpěvačkou, která měla singl na 1. místě ve Velké Británii
  • Britney má cenu 3 miliard Kč
  • Z jedné části koncertu Onyx Hotel Tour bylo vydělána téměř miliarda Kč
  • Singl Overprotected se držel 16. týdnu na první místě v hitparádě v Jižní Americe.
  • DVD In The Zone se dostalo na 1. místo
  • Průměrně byla kapacita na evropských koncertech Onyx Hotel Tour zaplněna z 96,3%
  • Britney byla v roce 2003 zvolena Ženou roku podle ankety magazínu Glamour
  • Britney je nejlépe se prodávající autor
  • Panenka Britney Spears je nejlépe prodávající se panenkou vůbec, současně s Barbie
  • Britney má nejprodávanější fan-zboží z ženských zpěvaček, vydělala téměř miliadru Kč
  • Britney získala v Brazílii Diamantové označení, od roku 1983 to jiná mezinárodní zpěvačka nezískala
  • V Irsku byly vyprodány všechny 3 koncerty Onyx Hotel Tour během 28 minut!
  • Britney byla zvolena nejvíce sexy ženou vůbec, podle 50000 hlasujících v internetové anketě
  • Ze všech vydělaných peněz dostane zhruba 20%
  • atd...