DEFINICIA RnB | CO JE HUDEBNÍ STYL R'n'B?

CO JE RnB?

 tom co je vlastně to RnB se v dnešní hodně debatuje. Každý je odborník a každý má svoji pravdu. Podobná diskuze se strhla i na našem webu. Proto jsme se rozhodli, připravit pro vás článek, kde se OPRAVDU dozvíte, jak je to s tím RnBííííííčkem..

R'n'b (Rhytm&Blues) je pojem, který poprvé použil Jerry Wexler z Billboard magazínu v USA v roce 1949 k označení afroamerické populární hudby, která kombinovala jazz, gospel a blues. Nahradil ním tehdy používaný termín ''race music'' (rasová hudba), který byl považovaný za hanlivý. Nejčastějšími nástroji původního RnB byly basová kytara, saxofon, bubny a klávesové nástroje. Od 70.let pod R&B rozumíme také funk, soul a disco. V dnešní době tento termín označuje především moderní varianty soulu a hip hopu.

V současné době se RnB dostalo do komerční sféry, kde splynulo, podobně jako například Hip-Hop s jinou populární hudbou a začaly do něj vnikat prvky poprocku, podobně jako do mnoha jiných stylů.

HISTORIE:
Ve 40.letech 20.století byl styl rhytm&blues předchůdcem rockabilly a rock'n'rollu. Mezi styly, které ho v té době ovlivňovaly zařazujeme jazz, gospel a africkou hudbu.

50.léta 20.st.-Kromě jazzu a rock'n'rollu vytvořilo R&B také regionální varianty, především v New Orleans a Louisiane. Mezi výrazné interprety řadíme např. Fatsa Dominga anebo The Neville Brothers.

V 60. a 70.letech afroamerické hudbě vládly soul a funk, styly které též ovlivnily pozdější zvuk R&B.

Popularita R&B nabrala na obrátkách v 80.letech s příchodem umělců jako Michael Jackson, Prince, Luther Vandross, Whitney Houston a New Edition.

Na přelomu 80.a 90.let vznikl kombinací R&B a rychlých tanečních hiphopových rytmů subžánr New Jack Swing (představitelé: Bobby Brown, Jodeci), na úspěchu měl především zásluhu producent Teddy Riley.

V 90.letech bylo R&B stále víc ovlivňováno HH, na druhé straně byly oblíbené balady se soulovým nádechem (Boyz II Men, Toni Braxton).

Po roce 2000 se vliv R&B dostal až do hlavní proudové sféry. Jeho prvky slyšíme v písních popových umělců jako Justin Timberlake, Pink či Gwen Stefani.

SOUČASNÉ R&B:
Dnes R&B definuje hudbu, která kombinuje prvky soulu, funku, popu a hip hopu. Někdy se hovoří o ''urban music''. Hudba se produkuje především elektronicky, rytmy jsou z drum machines a kombinují se s jemnými vokály. Často se používají HH beaty, ale projev je zpívaný. Populární je stále R&B ovlivněné klasickým soulem, k výrazným osobnostem patří Alicia Keys anebo John Legend. Pokud jste zastánci „rychlejšího“ stylu, pak určitě na parketě řádíte na nějakou písničku od produkce Timbaland.

SUBŽÁNRY:
QUIET STORM - Definuje R&B s jazzovým nádechem, jemnými tóny,romantickým pocitem. Obsahuje mimimální vliv HH. Oblíbení interpreti: Luther Vandross, Lionel Richie anebo Sade.

NEW JACK SWING - Vznikl spojením HH beatů s R&B, představitelé - Bobby Brown či Jodeci.

HIP HOP SOUL - Obsahuje ještě víc prvků HH, hlavně po hudební stránce. Významní představitelé jsou: Blackstreet, Montell Jordan, ale hlavně Mary J.Blige nazývaná ''The Queen of hip hop soul''.

NEO SOUL - Neo soul kombinuje hip hop soul s klasickým soulem 60.let. Dá se říct, že je alternativnější formou současného R&B, má menší zastoupení v hitparádách. Do tohoto subžánru zařazujeme umělce jako Jill Scott, Angie Stone, Dwele anebo Erykah Bodu.

A o čem se nejčastěji zpívá, či chcete-li rapuje? Na prvním místě je převážně sex, pak nekompromisně prachy a drogy. Své místo si najde i láska, nenávist a zklamání.. Prostě vše co život může nabídnout..


Mezi nejznámější RnB interprety patří například:

Pussycat Dolls
Aaliyah
Ashanti
Beyoncé
Black Milk
Mary J. Blige
Toni Braxton
Mariah Carey
Ray Charles
Craig David
Des´ree
Destiny´s Child
Jamie Foxx
Aretha Franklin
The Funk Brothers
Macy Gray
Whitney Houston
The Jackson 5
Janet Jackson
Michael Jackson
Jamelia
Jennifer Lopez
Alicia Keys
R. Kelly
Lenny Kravitz
Melanie B
Prince
Jimmy Reed
Diana Ross
Seal
Tina Turner
Uher
Nelly Furtado
Rihana
Ciara
atd..