HARRY POTTER/3.4.5. | FILMY STOROČIA

 

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Harry ve zlém opouští Dursleyovy poté, co na návštěvu přijde neoblíbená teta Marge. Nemaje kam jít a vystrašen velkým černým psem, je Harry vyzvednut Záchranným autobusem, který jej odveze do Děravého kotle. Tam se dozví že po něm jde vrah Sirius Black, uprchlý z Azkabanského vězení. Ve vlaku do Bradavic se poprvé setkají s mozkomory – strážci Azkabanu, chránícími školu před Siriusem Blackem. Při setkání s mozkomorem Harry ztratí vědomí, mozkomory zažee nový učitel obrany proti černé magii Remus Lupin.

Ve škole Hagrid začíná nově učit péči o kouzelné tvory; na jeho první hodině Draco Malfoy nedává pozor a je kvůli tomu napadem hypogryfem (napůl koněm, napůl orlem) Klofanem. Draco si stěžuje svému vlivnému otci. Hermionin nový domácí mazlíček – kočka Křivonožka – rozdmýchá spor mezi Hermionou a Ronem, když se Ronovi za podezřelých okolností ztratí jeho krysa Prašivka.

Před vánoci dají Weaslyovic dvojčata Harrymu „Pobertův plánek“ – úplnou mapu Bradavic, na níž je vidět poloha každého člověka v hradu. S pomocí mapy projde do Prasinek, kde v hovoru zaslechne že Sirius Black byl jeho kmotrem, ale zradil jeho rodiče a zabil jejich kamaráda Petera Pettigrewa.

Trio se od Hagrida dozvídá, že Klofan musí být kvůli intrikám Malfoyova otce utracen. Snaží se Hagrida utěšit utěšit, a přitom v jeho chatě najdou živého Prašivku. Křivonožka ale Prašivku zažene pod Vrbu mlátičku. Poté se objeví velký černý pes, kterého Harry viděl už dříve, a odvleče pod vrbu Rona. Harry a Herminona je pronásledují ukrytým tunelem, na jehož konci zjišťují že pes byl ve skutečnosti přeměněný Sirius Black. K němu se připojuje Lupin, který je, jak Hermiona odhalí, vlkodlak. Lupin a Black vysvětlují, že Ronova krysa je přeměněný Peter Pettigrew, který pro Voldemorta zradil Harryho rodiče, fingoval svoji smrt, a vinu svedl na Blacka.

Harry Siriusovi nedovolí Pettigrewa zabít, a místo toho jej eskortují zpátky do hradu. Na cestě ale vysvitne úplněk, a Lupin promění se ve vlka. V následném zmatku Pettigrew uteče. Na Blacka, Harryho a Hermionu začínají útočit mozkomorové, které ale zažene tajemná figura pomocí kouzla Patron. Harry věří že byl zachráněn duchem svého otce. Black, o jehož nevině nikdo neví, je lapen a zavřen do věže, kde čeká na popravu.

Brumbál hrdinům poněkud tajemně řekne, že mají možnost zachránit dva životy. Hermiona prozradí Harrymu, že vlastní Obraceč času – nástroj kterým se lze vracet v čase, a s jehož zvládala svůj přeplněný rozvrh. Harry a Hermiona se vracejí o tři hodiny zpět, osvobodí Klofana těsně před popravou, a pak čekají u východu z tunelu na Blacka. Když jsou „druzí“ Harry, Hermiona a Black napadáni mozkomory, Harry pochopí, že to byl on sám, kdo vyčaroval Patrona, a zachrání situaci. S pomocí Klofana pak Harry a Hermiona osvobodí Blacka, a zatímto ten odlétá, vrací se na místo kde začali cestu časem.

Harry je zklamán že nebude moci se svým kmotrem žít, ale uklidňuje jej že se mu podařilo zachránit jej před zbytečnou smrtí.

Harry Potter tráví prázdniny s rodinou Weaslyových a Hermionou Grangerovou, se kterými se vydává na finále mistrovství světa ve famfrpálu. Po zápase se na obloze objeví znamení zla, což značí, že jsou poblíž Smrtijedi, přívrženci Lorda Voldemorta.

Po návratu do školy Brumbál představí nového učitele obrany proti černé magii, Alastora „Pošuka“ Moodyho, a oznámí, že se bude konat Turnaj tří kouzelnických škol, na který přijedou do Bradavic studenti z Kruvalu a Krásnohůlek. Ohnivý pohár, který vybírá účastníky, pošle do turnaje Viktora Kruma za Kruval, Fleur Delacourovou za Krásnohůlky a Cedrika Diggoryho za Bradavice. Navíc však vybere Harryho, ačkoliv se ještě nemůže účastnit, protože mu není 17 let.

Harry Potter a Ohnivý pohár

Harry absolvuje během turnaje tří kouzelnických škol tři úkoly. V prvním úkolu, kde mají drakovi sebrat zlaté vejce, vyhraje společně s Viktorem Krumem. Po druhém úkolu, ve kterém má osvobodit svého kamaráda Rona od jezerních lidí, žijících na dně jezera poblíž školy, se dělí s Cedrikem o první místo. Třetím úkolem je projít bludištěm s nástrahami a jako první dosáhnout Ohnivého poháru. Cedrik s Harrym vyrazí do bludiště jako první a téměř stejně rychle projdou bludištěm k poháru. Po vzájemné výpomoci se dohodnou, že se ho dotknou najednou, aby nikdo nevyhrál. Pohár je však přenášedlo a přenese je k Voldemortovi a dalším Smrtijedům, který zavraždí Cedrika a pomocí lektvaru znovu nabude ztracené podoby. Potom chce zabít také Harryho, to se mu však nepovede a Harry se pomocí přenášedla dostává zpět do Bradavic. Tam spolu s Brumbálem objeví, že profesor Moody je Barty Skrk mladší, který přemohl opravdového Moodyho a dostal Harryho do turnaje.

Harry Potter a Fénixův řád

Harry Potter a Fénixův řád je pátou knihou řady o Harrym Potterovi, autorkou této série je J. K. Rowlingová. Kniha byla vydána 21.června 2003 ve Velké Británii, USA, Kanadě, Austrálii a mnoha dalších zemích. Během prvního dne se ve Velké Británii a USA prodalo dohromady téměř 7 milionů kopií. Kniha má 38 kapitol a zhruba 255,000 slov. Dne 5. dubna 2006 společnost Warner Brothers oznámila film téhož názvu, který bude k vidění od 13. července 2007.