KAMENY A MINERÁLI | KAMENY A MINERÁLI

Kameny a minerály

Zařazení kamenů a minerálů dle znamení zvěrokruhu:

Kozorohsněhovločková obsidián, ametyst, saténový jaspis
Vodnářhowlit modrý, sokolí oko, sodalit
Rybyametyst, fluorit, křemen, azurový
Skopechamatit, červený jaspis, karneol
Býkmechový achát, žlutý jaspis, citrín
Blížencirůženín, tygří oko, citrín
Rakzelený jaspis, aventurín, bílý howlit
Levkřišťál, tygří oko, pyrit
Pannajaspis leopardí, achát fialový, achát šedý
Váhyunakit, růženín, modrý howlit
Štírjaspsi brekciový, býčí oko, červený jaspis
Střelecsněhový křemen, opál, mahagonový obsidián




Charakteristika a vlastnosti jednotlivých kamenů:



Rubín
Je znám svou červenou barvou v nejrůznějších odstínech. Je považován za kámen života. Měl ochraňovat tělo před morem a duši před ďáblem. Je dárcem životní energie, síly a láskyplných emocí. Inspiruje nás v lásce k pravdě a moudrosti. Na úrovni duševní podporuje intuici. pomáhá nám překonávat překážky a zůstat na cestě za svým posláním. Na úrovni fyzické nás posiluje ve všech různých slabostech, příznivě působí na srdce a krevní oběh. Vhodný při chudokrevnosti, menstruačních potížích. Harmonizuje produkci hormonů nadledvinek a brzlíku. Velmi účinný při horečnatých stavech, infekcích, zvláště střevního traktu. Posiluje imunitní systém, zmírňuje koliky a spasmy.


Hemalit
Kámen kovově stříbřitě černé a červenohnědé barvy, zemité energie. Jeho klidná, ale hutná a důrazná energie nám přináší sílu a vitalitu. Pomáhá nám aktivizovat skryté rezervy v kritických okamžicích , oslabení a vyčerpání. Pomáhá nám překonat pocit beznaděje a nejistoty. Aktivuje vůli, odvahu a rozhodnost k činům. Odstraňuje psychické poruchy a výkyvy, přináší vnitřní klid, pocit tepla, bezpečí a ochrany Matky Země. Na úrovni fyzické podporuje tvorbu červených krvinek, aktivuje krevní oběh a srdce, posiluje játra, plíce a slezinu. Pomáhá při nepravidelné menstruaci. Odstraňuje otoky a sraženiny.


Jaspis
Vyskytuje se téměř ve všech barvách, od kterých se odvozují jeho další názvy. Je znám i pod názvem pestrý, charakteristický svou barevností. Spojuje v sobě škálu barev i vzorů. Je kamenem kreativity a fantazie, ale i zemitých vlastností, díky niž nás drží při zemi. Pomáhá nám přeměnit ideje ve skutečnost. Na úrovni fyzické působí obdobně jako červený jaspis, dodává organismu sílu, energii a aktivuje životně důležité orgány v těle.


Karneol
Je znám svou zářivě červenou až hnědě červenou barvou, ale i žlutě oranžovou a žlutou. Svými zemitými tóny symbolizuje vitální energii Země. Probouzí v nás vědomí sounáležitosti, prohřívá naše myšlenky ohledem, pozorností a pochopením a spoluúčastí k okolí. Probouzí v nás tvořivost a kreativitu, schopnost získané vědomosti přeměnit na skutečnost, aktivně cítit, jednat a žít. Na úrovni fyzické Pomáhá při křečových žilách, otravách krve, vnějším krvácení, revmatismu.


Granát
Nejznámější ve své krvavě červené až černě červené barvě, ale vyskytuje se téměř ve všech barvách. Je kamenem ohně, vášně, ale i proměny a čistoty srdce. Dává nám životodárnou, probouzející energii, sexuální vitalitu, touhu poznávat dosud nepoznané. Na fyzické úrovni posiluje a aktivuje celý náš organismus, povzbuzuje činnost srdce, reguluje krevní oběh a tlak krve, podporuje tvorbu červených krvinek. Má blahodárný účinek na rozmnožovací ústrojí a impotenci psychického charakteru. Podporuje činnost jater, sleziny a hojí zánětlivá kožní onemocnění.


Achát
Vyskytuje se téměř ve všech barvách. Nejznámější je šedá až šedomodrá. Symbolizuje naši sounáležitost s Matkou Zemí, prohlubuje naši fantazii, kreativitu, vytrvalost a vůli k životu. Posiluje náš pud sebezáchovy, ochraňuje před nežádoucími vlivy a dává důvěru ve vlastní schopnosti. V oblasti fyzické posiluje rozmnožovací orgány žen i mužů, chrání rodičky a pomáhá při porodu. Obecně snižuje teplotu, mírní horečnatá infekční onemocnění, tiší nejrůznější bolesti a velmi užitečný při alergiích a kožních problémech.


Citrín
Charakteristický žlutou barvou v nejrůznějších odstínech. Ctěn jako kámen slunce. Přináší nám pocit vnitřního klidu, zdraví, bezpečí a hřejivého tepla. Oživuje v nás oheň kreativity a projasňuje naši mysl. Pomáhá nám citově strávit nezdary a poučit se z nich. Tiší neklidné srdce a dává nám jistotu v každodenním konání. Na úrovni fyzické nás harmonizuje, tím posiluje imunitní systém, látkovou výměnu a funkci žláz. Vhodný při léčbě cukrovky a tím i slinivky břišní, žaludečních problémech, zažívacích potížích. Čistí krev a střevní trakt od jedovatých látek.Uvolňuje a léčí horní cesty dýchací a bronchitidu.
 
Jantar
Vyskytuje se ve škále barev od medově žluté přes načervenalou až červenohnědou do bílé. Prosvětluje naše pocity, zahání, chmury, deprese, beznaděj.Probouzí v nás touhu žít, podporuje naše osudová rozhodnutí. Dává nám rovnováhu, spokojenost a mír duše. V oblasti fyzické aktivuje naši vůli, trpělivost a pozitivní mysl a těmito vlastnostmi podporuje léčebný proces v celém organismu. Tím je vhodný pro léčení všech druhů nemocí. Lze přikládat na všechna místa, kde cítíme tlak, napětí, blokády, bolest nebo poruchu. Pozitivně působí na hormonální systém, onemocnění močového ústrojí, žaludečních, jaterních a střevních potížích, astmatu, bronchitidě, artróze a artritidě.


Opál
Vyskytuje se pestré škále barev. Od bezbarvé až bělavé přes žlutou, modrou, oranžovou ohnivě červenou, až zelenou a černou barvu. Nejznámější je v tónech barvy hnědé až černé. Spojuje nás s Matkou Zemí a zprostředkovává nám její energii. Působí ve všech centrech a rovinách, dodává nám energii. je zrcadlem našich emocí. Není-li včas očištěn, vrací negativní energii zpět svému majiteli s ještě větším důrazem, než s jakým ji přijal. Na úrovni fyzické tiší emoce, podporuje pravidelnou činnost srdce, mírní žaludeční a střevní obtíže.


Onyx
Znám svou černou barvou, ale vyskytuje se i v barvě černobílé. Tajemný kámen, který nás vede k tomu, že jen bolestí a soužením vede přímá cesta k věčné pravdě, duchovní moudrosti a osvobození se. Vede nás k vážnosti, sebekontrole a cílevědomosti. Podporuje vnitřní koncentraci a pokoru. Boří blokády a očišťuje. Negativní energii z těla odebírá, ale nepřijímá ji, proto se velmi brzy vyčerpává a musíme věnovat velkou pečlivost jeho očistě a regeneraci. Proto je vhodné ho používat jen ve velmi vyhraněných případech. Na úrovni fyzické pomáhá v léčbě sluchu, při poruchách rovnováhy, zostřuje zrak, posiluje imunitní systém.


Býčí oko
Je charakteristické svými červenohnědými tóny. Je kamenem vitální energie. Posiluje sebedůvěru, paměť a koncentraci. Na úrovni fyzické uvolňuje svalová napětí a křeče, aktivuje pohybové ústrojí, mírní záněty nervů a jejich průvodní bolesti.


Růženín
Je znám svou světle růžovou přecházející do tmavě růžové, zřídka fialové barvy. Prohlubuje vnímavost našich smyslů k hudbě, oživuje v nás fantazii, tvořivého ducha. Je kamenem něžnosti, mírnosti, přátelství a nesobecké lásky. Učí nás trpělivosti, nechat věcem volný průběh a čas. Na úrovni fyzické je nejvíce vhodný pro oblast srdce, kde čistí, uklidňuje a posiluje vše, co s činností srdce souvisí. Pomáhá při nespavosti z citového rozladění. Pomáhá při léčbě pohlavních orgánů obou pohlaví, při neplodnosti. velmi užitečný při poruchách krvetvorby, anémii a leukémii. Velmi vhodný v místnostech, kde jsou počítače, televizory a jiné přístroje, neboť pohlcuje elektrosmog.


Tyrkys
Vyskytuje se v barvách od světle modré přes tyrkysově modrou až do zelenomodré. Symbolem modrého nebe a moře, průzračných výšek a hlubin. Dává nám moudrost nebe, vod a země, chrání nás svými vibracemi před zlými silami duchovního světa, černou magií, škodlivými vlivy prostředí, zářením a spodními proudy. Na úrovni fyzické je vhodný při zánětlivých onemocněních krku, průdušek, plic a srdečních obtížích.


Malachit
Vyskytuje se v barvách od světle modré přes tyrkysově modrou až do zelenomodré. Symbolem modrého nebe a moře, průzračných výšek a hlubin. Dává nám moudrost nebe, vod a země, chrání nás svými vibracemi před zlými silami duchovního světa, černou magií, škodlivými vlivy prostředí, zářením a spodními proudy. Na úrovni fyzické je vhodný při zánětlivých onemocněních krku, průdušek, plic a srdečních obtížích.


Perly
Vyskytuje se v nejrůznějších barvách daných druhem perlorodky. Od dávných dob slouží jako amulety, chránící před nehodami, neštěstím a pohromami. Jsou symbolem moci, moudrosti a štěstí. Posilují naši vůli, pomáhají nám zbavit se všech závislostí. Na úrovni fyzické podporují uzdravující procesy u všech psychosomatických nemocí, posilují nervy, intuici, tiší bolesti, mírní teploty. Regulují funkci sleziny a střevního traktu.


Křišťál
Je známý svou bezbarvou až průsvitně bílou barvou. Bývá nazýván kamenem kamenů. Symbolizuje světlo na Zemi, jeho očistnou a léčivou energii. Působí jako katalyzátor, urychlující v nás výměnu energií. Negativní odebírá a pozitivní dodává. Zajišťuje rovnováhu, posiluje a je vhodným průvodcem při meditaci. Učí nás vidět sami sebe takové, jací jsme. Na fyzické úrovni je křišťál vhodnou prevencí všech chorobných stavů těla i duše. Jeho energie nás posiluje, koncentruje a vyrovnává. Působí hlavně na všechny druhy blokád.Tiší neuralgické bolesti, příznivě působí na srdce, štítnou žlázu, zažívací ústrojí. Zevně je vhodný při popáleninách a kožních nemocech.


Fluorit
Kámen vyskytující se ve všech barvách od čiré přes bílou, růžovou, oranžovou, červenou až po hnědou, zelenou a fialovou. Nejznámější je v barvě fialové a jejích odstínech. Nazýván kamenem géniů. Spojuje v sobě energii pozemskou a duchovní, díky jeho působení můžeme dokonce vidět a cítit vlastní auru. Žehná našim touhám a konání, pomáhá nám plnit naši osudovou úlohu tady na Zemi. Duševně bystří pozornost a koncentraci. Na úrovni fyzické tiší bolesti hlavy a migrény. regeneruje pleť a sliznice, pomáhá při komplikovaném těhotenství.


Diamant
Je nejtvrdším z drahých kamenů a může být dělen pouze dalším diamantem. Přináší štěstí jak v obchodě tak v lásce. Je symbolem nadvlády, světla, lásky a úspěchu. V historii hrál velkou úlohu jako symbol vznešenosti a prastiže. Na úrovni fyzické působí na psychiku a emocionální stavy, pomáhá ochraňovat před negativní energií, brání vyčerpání.