TUTANCHAMON | ZNÁMI PANOVNÍCI

Tutanchamon

12. faraon 18. dynastie

Datum narození:
------ 
Místo narození:
 
Znamení:
-----  


Tutanchamon byl faraón ve starověkém Egyptě. Patří do 18. dynastie a byl 12. faraonem této dynastie. Vládl přibližně v rozmezí 1333 – 1323 př. n. l.

Jeho nevyloupenou hrobku objevil roku 1922 archeolog Howard Carter. Jeho mumii objevil až roku 1925. Díky tomu se o tomto panovníkovi ví mnohem více než o ostatních faraónech.

Rodina:
Otec: pravděpodobně Achnaton
Matka: pravděpodobně Kija
Sourozenci: nejisté

Manželka: Anchesenpaaton (Anchesenamon), dcera Achnatona a Nefertiti
Děti: žádné se nedožilo dospělosti

Život
Tutanchaton byl s největší pravděpodobností synem faraona Amenhotepa IV. – Achnatona a jeho vedlejší manželky Kije, i když se nevylučuje ani otcovství Amenhotepa III. (1388–1351/1350 př. n. l.). Jelikož Achnaton neměl ze svazku s hlavní manželkou Nefertiti mužského potomka, pokládal Tutanchatona za možného následníka a pro jistotu ho oženil se svou dcerou Anchesenpaaton, kterou mu porodila Nefertiti.

Tutanchaton nastoupil na trůn po krátké vládě Smenchkareho, což byl možná jeho bratr, možná však nikoli král, nýbrž královna – jeho nevlastní matka Nefertiti (k tomuto závěru se přiklání stále více badatelů). Tutanchatonovo trůnní jméno znělo Nebcheprure.

Egypt byl v té době zmítán náboženskou a politickou krizí. Achnaton chtěl kult starších božstev nahradit kultem jediného boha - Atona. Všemocné Amonovo kněžstvo se postavilo proti reformě a podněcovalo vzpoury a povstání. Pod vedením Ajeho využilo kněžstvo králova mládí a nezkušenosti k znovuzískání moci a znovunastolení původního náboženství. Panovník se přejmenoval na Tutanchamona a jeho manželka Anchesenpaaton na Anchesenamon.

Tutanchamon se usmířil s kněžstvem a vyhlásil návrat k původním bohům a zrušeným svátkům. Hlavní město přestěhoval zpět do Théb. Za jeho vlády ale nedocházelo ještě k odstraňování jmen Atona a Achnatona ze staveb (to se dělo až za vlády Haremheba, posledního panovníka 18. dynastie).

Tutanchamon panoval asi deset let a zemřel ve dvaceti letech. S jeho vdovou se pak oženil Aje, který vládl další 4 roky. Poté byl k moci dosazen generál Haremheb.