04.Listopad 2007
Jak se stát tatérem :-)

Prvotním problémem je, jestli na to člověk má předpoklady. Výhodou samozřejmě je výtvarné nadání, ale ani to nezaručuje, že vám tetování půjde samo od sebe. Musíte si uvědomit, že tetovat je přece jen odlišné od kreslení na papír, či jiný podklad. Lidská kůže je při tetování dost nestabilní podklad pro jakoukoliv tvořivou práci: pruží, uhýbá, krvácí, občas omdlívá a hlavně na ní nejde mazat.
                                 

Pokud jste se rozhodli překonat tyhle nesnáze, je nejdůležitější získat živnostenský list. Živnostenský zákon o tetování a piercingu říká že:

"jde o činnosti, při kterých je porušována integrita lidské kůže, popř. o dekorativní výkony na zdravé lidské kůži s cílem estetické úpravy jejího vzhledu, při kterých je porušována celistvost kůže. Vpracovávání zdravotně nezávadných cizorodých látek jako pigmentů, kovových předmětů a jiných materiálů do kůže pomocí sterilních nástrojů a speciálních přístrojů nebo pomůcek na jednorázové použití. Provádění permanentního make-upu, tetováže, piercingu, nastřelování naušnic a podobně."

                                      

Dále jde o činnost vázanou, zařazenou do skupiny 214. Pro získání živnostenského listu, který je na činnosti vázané, musíte splnit zákonem dané podmínky. V tomto případě to jsou:

"Odborná způsobilost podle § 8 odst. 2 nebo § 3 odst. 1 vyhlášky č. 77/1981 Sb., o zdravotnických pracovnících a jiných odborných pracovnících ve zdravotnictví, obor: všeobecná (zdravotní) nebo dětská sestra nebo porodní asistentka (ženská sestra) nebo lékař, nebo vyučení v oboru kosmetička a osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné způsobilosti pro tyto činnosti vydaný institucí akreditovanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo Ministerstvem zdravotnictví."

                                

Vysvětlení pro nás, obyčejné smrtelníky je takové, že pro získání živnosti na piercing a tetování musíte být lékař, nebo zdravotní sestra, popřípadě kosmetička s kurzem na porušování integrity lidksé kůže. Tohle je ale pro spoustu lidí, kteří by chtěli dělat natrvalo zdobit lidi nedostupné, takže pokud nechcete navštěvovat několik let školu, máte ještě jinou možnost. Tou je získat odpovědného zástupce, který výše uvedené splňuje, ale i to má několik nevýhod. Zástupce musí být u vás v určitém právním vztahu, musíte mu vyplácet nějakou mzdu, odvádět z ní daň a platit za něj sociální pojištění. To vše ovšem zvyšuje náklady a prodražuje vaši práci, takže se to pro malého živnostníka může stát nerentabilní. Dalším problémem je, že zástupce musíte mít po celou dobu trvání živnosti. Nezbavíte se ho po několika letech, jako u živnosti řemeslné.

   

Existují tedy jen dvě cesty, pořídit si odpovídající vzdělání, nebo odpověedného zástupce, který ho má. Nyní neexistuje žádný kurz, který když si uděláte, tak aby jste mohli legálně tetovat. V takovém kurzu vás možná naučí jak držet strojek, obtisknout motiv nebo letovat jehly, ale rozhodně vám takový kurz, obvykle draze zaplacený, nedává možnost legálně nabízet nově nabité zkušenosti. To můžete jen když máte živnostenský list, který vám vydá krajský živn. úřad. Je ironií osudu, že živnostenské úřady si zákon vykládají různě a stanoví si různé podmínky. Někdy až nesmyslné a rozporuplné se zákonem. To je další překážka kterou musíte překonat.

V případě že získáte živnost ale vše nekončí, ale naopak začíná. Kde budete pracovat? Uděláte si vlastní studio? Dobrá, to není problém, stačí najít odpovídající prostory, které vám schválí městká hygienická stanice a studio patřičně vybavit. Nejde ovšem o levnou záležitost, pokud chcete opravdu špičkové vybavení, což by mělo být samozřejmé. Vždyť jde přece jen doslova o život váš a vašich zákazníků. Například sterilizátor s vakuovou pumpou stojí kolem jednoho sta tisíc korun. Pokud tedy máte dost peněz, nebo si půjčíte, hygiena na vše kývne, můžete otevřít. Pokud se vám to zdá složité, či příliš nákladné, můžete se pokusit najít práci v některém z mnoha studií. I to se vám může jistě podařit.
    

Zde ale vyvstává další problém. Musíte odvádět takovou práci aby vám klienti přibývali a ne naopak a to může být někdy problém. Skutečně dobře vás žádný kurz tetování nenaučí, to musí být ve vás. A odvádět v téhle specifické činnosti kvalitní práci znamená několik let učení se praxí, sbíraní zkušeností. Je to tak trochu začarovaný kruh. Potřebujete praxi pro naučení se dobře tetovat, ale bez dobře odváděné práce vás těžko někde zaměstnají nebo ztratíte klientelu. Sám za sebe můžu říct, že tohle umění se člověk učí celý život. Snad jsem vás příliš neodradil.

       

                                

 

 

 

Vložil: misakoca @ 11:05  
3 Komentáře
  • 30.11.2011 11:56:29, korel Řekl:…

    no clanek od robina z planet tattoo!!

  • 05.06.2011 10:29:16, antua Řekl:…

    Jo díky moc chtěl bych tetovat ale asi to bude pěknej problém jak tak koukám jsem z 25000 města kde keruje jenom jeden týpek ale asi to neklapne.díky

  • 19.10.2010 17:39:21, dyddy555 Řekl:…

    Joj velmi zajímavý článek :) Děkuji ti za něj :) hodně mi to objasnil

Přidej komentář
<< Domu
 

O mně


Jméno: misakoca
Domov: neuvedeno
O mně: Smrt mně může jedině vysvobodit!!!
Koukni na muj profil

Předchozí příspěvky
Archív
Přátelé
Návštěvy
Template by
Free Blogger Templates