O autorovi
Autor blogu
Jméno: netty.ska
Region: Vyškov
O mně: Jsem uplně normální (možná):D kdo mě nezná at napiše pozna kdyžtak ičkoo 35jedna-0osm jedna-jedna jedna dwa ghi a maš to :D
Můj profil

Archiv

Návštěvy
03.Březen 2008

Pod pojmem Body-piercing je zahrnována cinnost, kdy dochází kzavádení predmetu, vetšinou šperku, z ruzných materiálu do tkání, tedydochází k narušování integrity kuže. Slovo pierce znamená propichovat,propichování.

Body piercing obecne má dlouhou historii. V podstate lze nazírat natento proces dvojím zpusobem. V prvé rade jsou tyto praktiky známy jižod pocátku existence lidstva a mnohdy mely význam rituální anáboženský, byly provádeny zejména cetnými primitivními komunitami akmeny. Dalším hlediskem je pak novodobá historie piercingu jako jevu,jež se stal populárním a zacal se masoveji šírit pocátkem cca poloviny7O.let až doposud.

35



Zatímco dríve, v pocátku, byl body piercing spíše undergroundovouzáležitostí, nyní je již prakticky všeobecne prijímán, lidé jej beroujako bežnou vec. Tzn., že na základe etnografického puvodu zpocátku,pres vývoj ve 2O. století stává normálním jevem.

Pohnutky, pro které si nechávají lidé delat piercing, jsou samozrejmeruzné. U nekoho je to prostá touha stylizovat se, z hlediskaestetického-vzhledu apod., u dalších je to príjemný pocit smyslovéhozážitku ci vyvolávání príjemných pocitku, nezrídka to bývá závazek cipomer k urcitému kolektivu ci skupine lidí, jindy je to revolta vucistávajícím pomerum, vyjádrení extrémního individualismu aj.

Zpocátku byl body piercing považován za bizarní a stal se soucástíisolovaných sexuálních experimentu. Taktéž hrál významnou roli jakoaspekt sadomasochistické komunity. V období hippies se zacaly objevovatprvní piercingy ušních lalucku - i u mužu- jež se nadlouho stalyjedinými. Ovšem myšlenky bodypiercingu jako možného alternativníhostylu postupne pronikaly do povedomí západního sveta. Prvním výbuchembyla punková vlna - punk vtrhl do verejného života v roce l975 a svýmivšudyprítomnými zavíracími špendlíky a poprvé predvedl piercingverejnosti.

38

V roce l978 si Jim WARD a Doug MALLOY, ježjsou v USA považováni za otce moderního piercingu, otevreli vHollywoodu v Los Angeles první profesionální piercingové studio "TheGAUNTLET" (Hozená rukavice). Tuto cinnost sice oba provádeli jižpredtím delší dobu u prátel a clenu homosexuální komunity, ovšem nyníse predmet jejich zájmu dostal k širší verejnosti a presáhl prostredíS/M komunit, punkeru apod.

V téže dobe byla situace v Evrope, a to zejména ve Velké Britániidaleko komplikovanejší. Zde vykonával tuto cinnost v odlišnýchpodmínkách pouze Alan Oversby, prezdívaný Mr. Sebastian. V té dobe bylostanovisko anglické justice k body piercingu negativní a zamítavé. Itento muž však dokázal rozšírit body piercing na mnohem širší okruhlidí. V listopadu l983 vznikl v Londýne klub "SKIN TWO" kde se sešlijak lidé se sexuálními úchylkami, tak mládež podléhající módním vlivuma hvezdy pop-kultury, objevovali všichni kouzlo fetišistické módy. Punka smery z neho vznikající, jako napr. novoromantici a gotici to míšeníumožnovaly a piercing opet upoutal pozornost širšího spektra lidí.

V ranných 8O.letech se stal body piercing soucástí image radyuznávaných hudebníku (Human League). V druhé polovine 8O. let prijalabody piercing jako jednu z forem zdobení lidského tela témer celáklubová kultura.

Zacátkem 9O.let vyšla zajímavá a duležitá kniha " MODERN PRIMITIVES",kdy tento termín zacal používat Fakir Musafar, jež se v posledních 3Oletech zabýval ruznými metodami zdobení lidského tela a je považován zadalšího z otcu piercingu v USA.

V této dobe objevili módní návrhári a showbyznys podruhé underground. Madonna, Naomi Campbell aj. se pyšnili piercingem.

V této dobe probíhal ve Velké Británii tzv. Spanneruv proces, kdypodstatou bylo odsouzení 2 obvinených na základe videokazet natocenýchskupinou dospelých homosexuálu užívajících S/M praktiky, kdy soucástíúdajne byl i body piercing. Na jedné strane se body piercing stávalvýznamnou soucástí života mladé generace, na druhé strane pokracovala vBritánii státní moc v restriktivním prístupu k lidskému telu.

Výsledek soudního rozhodnutí jasne stanovil hranici mezi bodypiercingemjako ozdobou a jeho sexuální a S/M pomuckou. V roce l998 popredcházející diskusi a právnických sporech byly všechny rozsudkyzrušeny.

Nyní na konci tisíciletí roste i zájem médií o piercing. Zdá se tedy,že tzv. moderní západní civilizace zacala konecne akceptovat bodypiercing, jako jednu z nejstarších forem zdobení lidského tela.

http://www.bmezine.com/pierce/05-lips/A80228/high/no7t-diy-labrets.jpg


Kategorie: Piercing :-* | vložil: netty.ska ¤