Oscar Wilde - Obraz Doriana Graye

09.Duben 2009
Ore : 19:05

Tohle je můj referát do literatury, třeba se někomu bude hodit.

Obraz Doriana Graye

Autor: Oskar Wilde

Nakladatelství: Mladá fronta

Překlad: J. Z. Novák

Rok vydání: 1999

Basil Hallward maluje portrét krásnéhomladíka jménem Dorian Gray. Seznámí ho se svým přítelem lordem HenrymWottonem. Ten se rád baví studiem povah a Dorian mu připadá jakovynikající objekt. Začne s ním manipulovat. Přesvědčí ho, že fyzickákrása je to nejcennější, co člověk vlastní, byť jen na krátký čas.Dorian po rozhovoru s Henrym a po shlédnutí své podobizny prohlásí, žeby dal cokoli za to, aby stárnul jeho obraz a ne on sám.

Časem na svou neuváženou prosbuzapomene. Zalíbí se mu jedna mladinká neznámá herečka a nabídne jísňatek. Jednou ji uvidí hrát Julii naprosto bez citu a jeho poblouzněnírychle opadne. Ke své bývalé milé je velmi krutý, pohádají se a Dorianji zanechá v slzách s vědomím, že svatba nebude. Odejde domů. Sedne sipřed svůj obraz a na první pohled vidí, že s ním něco je.

Uvědomí si, že se obraz tváří nějakjinak postupně Dorianovi dochází, že se mu splnilo přání a obraz stárneza něj. Za každé zlomené srdce na obraze přibývá jedna jizva a obrazmísto Doriana i stárne. Až po zjištění této skutečnosti si uvědomí jaknecitelně se zachoval. Rozhodne se, že si ji přece jen vezme. Druhý dense však dozví, že milá spáchala sebevraždu. Ze dne na den změní svůjpostoj k životu. Stane se cynickým a dospělejším. Ráno Dorian nechápřenést portrét do nepoužívané knihovny, aby ho nikdo nespatřil.

Po léta žil svůj život a obklopoval sekrásnými věcmi. Chvíli se zajímal o hudbu, chvíli o náboženství, chvílio mineralogii atd.. Nevyhýbal se ani společnosti. Prostě choval se takjako by se měl chovat mladý muž, který je zrovna v módě. Přesto o němkolovaly podivné historky a z několika přátel se stali přátelé bývalí.Říkalo se o něm, že má na lidi podivný vliv.

Na základě těchto zvěstí k Dorianovipřišel Basil Hallward, malíř jeho portrétu. Ten se ještě považoval zajeho přítele a spoustě historek nevěřil a některé dokonce vyvracel. Mělv plánu odjet do Paříže a chtěl si před tím ještě s Dorianem promluvit.Dostali se do sporu a Dorian mu ukázal obraz, který Basil kdysinamaloval. Tam už nebyl ten mladý, krásný a nevinný chlapec. Basiluviděl starou, zjizvenou a krutou tvář posetou mnoha jizvami. Velmi sepolekal.

Dorian najednou pocítí obrovskounenávist. Napadne ho, že to možná Basil za všechno může. Že je možnájen Basilova vina, že on, Dorian, trpí jen kvůli příteli. V chvilkovémpomatení smyslů popadne nůž a malíře zavraždí. Vydírá jednoho ze svýchbývalých přátel, který je lékařem a ten mu pomůže zlikvidovat mrtvolu.

Dorian je od toho večera velmi nervovělabilní a několikrát omdlí. Jednoho večera se od lorda Henryho vrátívelmi rozrušen a ještě se podívá na svůj obraz. Napadlo ho, že by sesvého strašného svědomí mohl zbavit a probodl obraz.

Z nepoužívané knihovny se linuly takstrašné zvuky, že byla přivolaná policie. Když vešli uviděli obrazmladého a krásného muže a na podlaze kohosi, koho identifikovali ažpodle prstenů.


posted by nikooolenka at 19:05 | Permalink |

[ back home ]

© 2006 nikooolenka | Blogger Templates by layoutstudios.com and Gecko & Fly.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.
Learn how to Make Money Online at GeckoandFly


Web This Blog

Jméno:nikooolenka
Region:Vyškov

Jaká jsem? To bych taky ráda věděla :-D





Přátelé


Credits
  Distributed by:

make money online blogger templates

V4NY