Zdani mnohdy klame   08.Září 2008


   Z mých nemnohých přízpěvků by se mohlo na první pohled zdát, že si dám s cestováním pokoj..že se poučím a zůstanu věrná naší drahé minirepublice, ve které jsem se narodila a kam podle všech dokumentů patřím...Ale jak už to tak bývá, člověk je tvor zvídavý, a nejinak je to i u mne..a právě z tohoto důvodu ( i když se samozřejmě najdou i důvody další) jsem se vydala na dalši "výlet do neznáma"..

   Pravda, výletem se to zrovna nazvat nedá, zkrátka jsem se nechala na rok vyslat do Finska, do malebného městečka s názvem Turku (nebo Åbo, můžete si vybrat:o)), na zdejší švédskou univerzitu. Samotný fakt že budu ve Finsku navštěvovat švédskou univerzitu mě jiz doma pěkně zmátl. Po příjezdu sem a po prvních nechápavých pohledech kolem sebe jsem ale dostala svou kýženou odpověd na otázku která mi pár dní pěkne vrtala hlavou..Tohle město má prostě dva úřední jazyky, a tak ať se podíváte kamkoliv, je vše dvojjazyčně, název města nevyjímaje..

   Ale proč jsem se vlastně pustila do psaní..je to asi tou absurditou většiny věcí, na které tu člověk v prvních dnech narazí. To že mě nikdo nevyzvedl na letišti, protože údajně nedošel můj e-mail který příjezd oznamoval se dá pochopit, technika si s námi prostě občas zašpásuje, ale netrvalo dlouho a zjistila jsem ( a ne jen já), že to tu podobně chodí se vším. Co kupříkladu na pražských kolejích trvá hodinu, na to zde potřebují dva týdny. Narážím na internetové připojení, bez kterého se v téhle zemičce prostě nikdo neobejde. Potřebujete ho k tomu aby jste skrze internetové bankovnictví zaplatili veškeré výlohy spojené se studiem, připojení internetu na pokoji nevyjímaje. Ale jak to máte udělat když internet nemáte, a v budově univerzity nedostanete přístup na počítače dříve než zaplatíte poplatek..internetovým bankovním převodem?? Zkrátka je to takový bludný kruh ze kterého je složité se vymotat. A tak je to tu vlastně se vším..na přednášky chodit musíte, jinak vás nepustí ke zkoušce, ale proboha ne aby vás napadlo si něco psát, vždyť je to všechno na internetu!! prostě se pohodlně usaďte a poslouchejte co vám budeme vyprávět...

   Na závěr, abych si jen nestěžovala a nevzbuzovala tím dojem že se mi tu snad nelíbí a svého rozhodnutí lituji..to ani náhodou..to jakým způsobem tu o nás bylo v prvních dnech postaráno bylo úžasné, vlastně jsme se sami nemuseli o nic starat, vše nám bylo podrobně vysvětleno a za to organizátoři zasluhují obdiv a dík..ono dost často není snadné zkoordinovat masu lidí různých národností a zvyků, ale jim se to podařilo. Navíc si s mými českými "kolegy" nemůžeme vynachválit místní systém menz..V tomto ohledu se má zase naopak hodně co učit česko.. 

napsal/a: parizanka 11:48 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář

Staaky 18.09.2008 17:08:42

Děkuji mnohokrát za zajímavé čtení.:o) Pilně se učte a vraťte se ve zdraví do Prahy, kde na Vás již všichni čekáme.:-P