Fotografická technika | Různé články

autor: photographerLuKy | 11.Srpen 2008

    Fotoaparáty
Dají se rozdělit do několika základních tříd   -  kompakty
                                                                - EVF, Ultrazoomy
                                                                -  DSLR
(samozřejmě mluvím pouze o digitálních fotoaparátech)

Nejdříve se blíže podíváme  na kompaktní fotoaparáty. Kompaktní digitálnífotoaparát bývá malých rozměrů s co nejjednodnušším ovládáním. Pro lidi cofotografují  občas na dovolené, sem tamvezmou fotoaparát někam na výlet a moc se nezabývají fotografováním bohatědostačující. Dovolil bych si zde uvést pár rád co se výběru takovéhofotoaparátu týče. Za 1) obecná fáma že čím víc megapixelů tím líp platí spíšeopačně. Zvláště u těchto fotoaparátů to platí dvojnásob. Pro běžné potřebypostačí 6 - 8 megapixelů. Je pravda že na PC ta fotografie vypadá větší alepoužitelnost např. u dnes oblíbených 12 megapixelových fotoaparátů je mizivá.Pokud tisknete fotografie ve formátu 10x15cm tak vám lepší službu udělá 6megapixelů. Ušetří to i místo na paměťové kartě. Dalším faktem je to že pokudbudete fotit za špatného světla bude při větším počtu megapixelů více patrnýtzv. digitální šum. 2) kvalita objektivu. Při výběru bych si opravdu dalzáležet na značce fotoaparát a hlavně typu objektivu. Opět se nedívejte na tojestli má fotoaparát 20x zoom nebo jenom 5x pokud sebou nechcete nosit stativtak si ani 20ti násobný zoom nekupujte. V běžném životě Vám postačí 10x zoom.Je to z jednoduchého důvodu pokud si nějakou věc přiblížíte např. 20x tak inepatrný pohyb ruky se mnohonásobně více projeví. Je tu vysoké riziko neostréfotografie. Při špatném světle(stačí i zatažená obloha) Vám fotografiinezáchrání ani žádný stabilizátor
   
                Další třídudigitálních fotoaparátů jsou EVF a ultrazoomy. EVF je v podstatě"digitální zrdcadlovka". Dávám to do uvozovek protože je to vpodstatě jenom jako. Místo zrdcadlového hledáčku máte malý display do kterehékoukáte jako do hledáčku. K němu máte ještě hlavní display tak jak je totypické u digitálních fotoaparátů. Jsou zde také pokročilé funkce jako manuálnínastavení apod. Liší se také cenově, mají kvalitnější objektivy apod. Jsou zdei rozšířené možnosti příslušenství ať už se jedná o různé filtry, předsádky.Práce s takovím to fotoaparátek i přes velké množství funkcí není vůbecsložitá. I když bývají větší rozměrů jsou velice skladné a lehké. Ergonomie jetaké na lepší úrovni. Jsou také vybaveni většími a kvalitnějšími zoomy. Opětzde platí pravidla jako při výběru kompaktu. Platí zde pravidlo méně znamenávíce. Vyberte si tak aby Vám fotoaparát co nejvíce vyhoval.

Královská třída digitálníchfotoaparátů (dostupných pro obyčejné smrtelníky) jsou DSLR. Jedná se odigitální zrdcadlovky. Mají velké a jasné optické hledáčky. Dnes již díkymoderní technoligii podporují LiveView (jedná se o živý náhled - jako uostatních dig. fotoaparátů). Tyto fotopřístroje se pohybují v cenové relaci od10tis. Při výběru takového přístroje si ale musíme dát veliký pozor. Musíme siuvědomit, že investice neznamená, že koupíte pouze fotoaparát a objektiv, alecelý systém příslušenství. Takže vybírejte opatrně. Důležitá je cenapříslušenství, kvalita a množství kolik věcí se vyrábí a zda-li se vyrábětbude. DSLR si obyčejně kupují lidé co se bud jako koníčkem nebo profesí fotografovánímzabývají. Ovšem DSLR mohu dopuručit i na rodinné dovolené. Jsou rychlé a majíkvalitní fotografie. Nebudu zde popisovat všechno příslušenství jen veztručnosti popíšu hlavní funkce. Zrdcadlovka je především velice rychláprodleva stisknutí spouště a vyfocením fotografie je prakticky neměřitelná.Možnost seriového snímání (nový EVF od firmy Casio je nejrychlejší i přesto, ženení zrdcadlovka). U DSLR je dle mého názoru větší ergonomie zejména pro většíruce. Na druhou stránku skladnost takového přístroje není nejlepší, ale ruku nasrdce ten kdo si takoví to fotoaparát koupí tak ho už s tím že bude mítfotoaparát  plus příslušenstí pár kilo.Další výhodou takové zrcadlovky jsou výměnné objektivy. Jejich kvalita je takévýtečná ovšem musíme si připlatit.

                Nazávěr bych dodal, že každý si koupí fotoaparát takoví jaký mu vyhovuje. Záležípouze na Vás jestli fotíte jenom na dovelené nebo při zábavě s přátelinebo občas se vyfotíte na profil.