Jak oceňovat děti?

18.Srpen 2020

Dítěti zkrátka nevysvětlíte, že aktivita jako cvičení na hudební nástroj pro něho bude mít smysl z dlouhodobého hlediska a v budoucnu mu bude odměnou. Každá ratolest potřebuje okamžitou motivaci pro splnění daného cíle. Jako impuls k lepším výsledkům napomáhá vidina ocenění. Typy na ideální odměnu, která však stále zůstane v mezích zdravé motivace, si povíme na následujících řádkách. 

 

Probuďte soutěživost

Nejenom dospělí, ale zvláště děti mají tendence porovnávat se s ostatními a překonávat je. Toho lze snadno využít, ať už ve třídě, skupině kamarádů, ale také mezi sourozenci. Soutěžení se neomezuje jenom na sport, vyhlásit lze i nejlepší výtvor, básničku, nejpořádnější dítě a podobně. Meze se nekladou!

Významnou výhodou je, že velkou odměnou bude dětem samotný pocit, že se v něčem stali nejlepšími, a také motivace pro příště. Tuhle duševní odměnu pak samozřejmě můžete doplnit i nějakou hmotnou, například diplomem, pohárem nebo medailí. To podpoří zážitek z výhry a oceněný pak bude mít po zbytek života krásnou památku. 

 

Zážitek je více než věcná odměna

To samozřejmě nelze aplikovat vždy, ale kupříkladu ve třídě nebo u svého potomka může být řešením příslib výletu nebo nějaké činnosti  výměnou za splnění úkolu. Lehce se tak umírní větší skupina dětí, pokud jako celek usiluje o získání takové možnosti. Nemusí se jednat zrovna o výlet do zábavního parku, bohatě stačí puštění oblíbeného filmu nebo hraní hry. 

 

Nepopulární, ale účinné sladkosti

Sladké je bezpochyby zbraň, na kterou děti nalákáte vůbec nejsnadněji. Pod nátlakem informací o škodlivosti cukru a rozmáhající se dětské obezitě tuto možnost vynechejme. Zvažme však její zdravou variantu - domácí smoothie, ovocná dřeň, palačinky, upečené sušenky. To vše může být zdravou alternativou, která poslouží jako lákavá odměna za vykonanou práci.

napsal/a: pikosss 16:02 Link