Bezpečný sex

Počet lidí, kteří onemocní sexuálně přenosnou chorobou, každým rokem roste. Stačí jeden nechráněný styk...

Nejznámějšími a nejrozšířenějšími nákazami jsou AIDS, syfilis a kapavka. Ze statistik světového zdravotnictví vyplývá, že v poslední době se na prvním místě nejčastěji objevuje nákaza chlamydiovými mikroorganismy. Pohlavní chorobou je možné onemocnět i po jediném nechráněném styku.


I když každý rok zdravotnické instituce informují velkou část populace o nebezpečí pohlavních chorob a jejich následcích, počet nemocných stále roste.

„Myslela jsem, že napoprvé se mi nemůže nic stát. Svého kluka jsem znala půl roku,“ říká 16letá Jana z Prahy, která se léčí s chlamydiemi.

Nejúčinnější ochranou před pohlavními nemocemi je jednoznačně kondom, na tom se shodují odborníci. Pouze velmi zřídka může dojít k selhání, které je způsobené nevhodným uskladněním anebo nesprávným použitím kondomu.

Doporučení pro správné použití kondomu jsou následující:

1. Mějte po ruce dostatečné množství kondomů, kdyby jste první poškodili.
2. Nepoužívejte poškozený kondom.
3. Kondomy uchovávejte v chladu a suchu.
4. Zkontrolujte dobu trvanlivosti na každé krabičce, kterou chcete použít.


Pohlavní choroba se týká i mladých

Více než polovinu nemocných představují lidé ve věku 20 až 30 let. Není však výjimkou, že pohlavní chorobou onemocnění i mladší. Je to způsobené hlavně tím, že mladí lidé dnes začínají svůj sexuální život mnohem dříve. Než dospějí, vystřídají i několik partnerů. Je pak velice pravděpodobné, že dojde k nákaze.

Většina pohlavních onemocnění se zpočátku příliš neprojevuje. Objeví-li se příznaky, jsou často zaměňovány například s poševními výtoky. Je tedy možné, že nemocný o své chorobě neví a často nevědomky nakazí druhého partnera.

Celkově bylo doposud identifikováno více než 20 pohlavních nemocí. Některé pohlavně přenášené choroby jsou léčitelné, jiné nikoli. Avšak před všemi pohlavními chorobami existuje účinná ochrana. V první řadě byste si měli pečlivě vybírat svého partnera a nezapomenout na ochranu.

K dostání je celá řada kondomů, které můžou sex dokonce i zpříjemnit. Vybrat si můžete ty s ovocnou vůní, různým zdrsněním či barevností.



FEMINA TIP:
České kondomy PEPINO jsou kondomy špičkové kvality, díky 100% elektronickému testování jsou bezpečné a oblíbené. A v porovnání se zahraničními značkami je pořídíte za mnohem lepší cenu.

CHRANTE SE PRI KAZDEM STYKU

O autorovi

  • Jméno pindulinek_
  • Bydliště Liberec
  • Zdravim vsechny liditady na libku jsem uplne normalni kluk NEKDY prastenej NEKDY dost naladovej lidi kteri me znaji muzou rikat doufam ze budem normalni čaagoo piste
Můj profil