02.Leden 2009,11:36

Škola základ života. 

Heslo, které moc dobře všichni známe. Ale opravdu si myslíte, že škola je základ života ?

Ano, sice se do nás každou chvíli snaží dostat nějaké vědomosti, o kterých stejně nemáme ani nejmenší páru, co ve skutečnosti znamenají. Kantoři pak po nás neustale řvou a už jako ohranou písničku nám dokola připomínají „jaci to jsme blbci, my budoucí maturanti“. Vyžaduji po nás nějaké nesmyslné úkoly (jako kdyby nějaká tvorba plakátu v hodinách právo nás opravdu měla připravit do života!). A k tomu všemu se musíme dvakrát denně těsnat v malých šatnách o rozměrech 1,5m na 3m. No paráda! Co víc si můžeme přát… ?!

A do toho všeho před pár lety nastal jeden velký šok! Buzková zrušila pro děti v 9. třídách na ZŠ dvě přihlášky na SŠ a zavedla jenom jednu ! Tak oni, ti chudáci, si raději podali přihlášku na tři lete studium SŠ z obavy, že by na čtyř lete studium nemuseli být přijati, protože měli strach z přijímacích zkoušek, které by nemuseli zvládnout. Ale přitom ve skutečnosti šlo o chytré a inteligentní děti, které by klidně po dosažení maturitního vysvědčení, mohli jít na VŠ ! Díky téhlete geniálně politické myšlence, kde ty děti právě tou chybějící druhou přihláškou díky, které by byly bezpečně kryté v případě neúspěchu z přijímacích zkoušek, raději zvolili taktiku únik do bezpečí. A tohle nám má jako pomoc do života ? To, že budeme před vším utíkat a bát se bojovat, protože ministryně školství se náramně nudí, tak vymýšlí samé hlouposti ?

Pochopitelně, že ne !!

To dítě se musí naučit jít si za svým cílem a nebát se neúspěchu, protože vždycky existuje i ta druhá varianta, která sice už není tak dobrá a lákavá jak ta první, ale je rovněž dobrá abychom se ji v případě neúspěchu nebáli použít.

Jelikož všichni poslanci si uvědomili, jaký je to velký nesmyslný výplod fantazie naší politické scény, tak se rozhodli zavést zpátky starý systém. A tak se mi zdá, že někteří lidé to v těch hlavičkách mají hodně pomotané. No jo, co politici na nás študáky vymysli příště, to raději ani nechci vědět !

Kdyby se tak raději starali o vybavení školy, protože naše škola mi připadá jako z dob první republiky.

Jak už jsem se zmiňovala, šatny jsou tak malinké, že když se do jedné z nich natlačí třicet lidí, tak praská ve „švech“ ! A ne jednou nám tam jde i o život ! Nejlepší to mají ti, co jsou u dveří. V případě malé nehody je to vyplivne ven na chodbu, ale co ti, kteří jsou uprostřed a utéct nemají kam … ? Ti ať si už nějak poradí sami, že ano ! Ale může mi někdo z těch „milých, laskavých“ poslanců říct jak ? Možná kdybychom je tam do těch šaten nacpali a nechali nějaký čas, tak by je i něco „rozumného“ mohlo napadnout.

Však nejhorší je ta zima ve třídách. Topení je natolik studené, že déle než dvě sekundy se ho neodvážím dotknout z obavy, že bych k němu mohla přimrznout ! No ono, když venku je až 16 °C se považuje za zbytečné topit ! Vždyť je teplo !!

A okna jsou v takovém dezolátním stavu, že ani neví jak vypadá těsnění, natož aby věděli jaké to je, když jsou úplně zavřená ! Vítr přez ně neustale fouká, a  když náhodou se vítr nečekaně zvedné, tak lítají v pantech a s nimi i naše veškeré sešity a učebnice, co momentálně máme na lavicích.

Ještě před 5 měsíci jsme měli záchody, které když člověk spláchl, měl strach jestli tu trošku vody potrubí zvládne odvést do kanalizace před tím, než záchod vybuchne ! Naštěstí tyto doby už jsou za námi a teď můžeme jít na záchod bez obav, že by škola vyletěla do povětří.

Jedinou útěchou na pobytu ve škole je internet.

No, co my bychom bez něj dělali …

Škola už dávno není základ života.

Podle mého úsudku se škola v posledních letech změnila v boj o přežití, jak nepřimrznut k topení nebo nevybuchnout rovnou s celou školou do povětří !

A v tomhle tom se máme opravdu učit … ?

 

                                                                                    Stokrotka. 20.10. 2008

 
vložil: stToKkrotTKka
Permalink ¤


0 Komentáře: