US Angličtina

26.Leden 2008
American Flag

AMERICAN ENGLISH
(americká angličtina)

 

Nedávno jsem si vzpomněl, jak jsem začínal s angličtinou a že jsem tehdy neměl ani ponětí, že není jenom jedna forma angličtiny, tedy ta britská, ale že jsou i další. A že kromě britské existuje i irská, kanadská či americká forma angličtiny. A právě té poslední se budu v následujících řádcích věnovat.

Dvě nejrozšířenější formy angličtiny jsou britská a americká. Ale i když jsou mezi nějaké rozdíly, rozdíly mezi nimi jsou menší, než např. rozdíly mezi češtinou a slovenštinou. Protože pořád je to jeden jazyk ane dva... A pokud se mluví o rozdílech mezi americkou a britskou angličtinou, tak se tím myslí rozdíly mezi standartní britskou,přijatou výslovností, také nazývanou Queen's English(KrálovskáAngličtina) a americkou tzv. General American English(VšeobecnáAmerická Angličtina ), nemluví se tu o standatní americké angličtině,protože v Americe není angličtina standartizována a bude to asi hlavně tím, že angličtina není oficiálním jazykem v Americe. Je jasné, že jako cizinci se nebudeme učit nějakou lokální formu angličtiny, která se používá pouze v určitých oblastech, ale budeme se právě učit General American English, protože chceme, aby nám rozuměl každý, a ne jenom lidé z určitých částí Ameriky. O slangu se radši ani nezmiňuji...

Jakou angličtinu si tedy vybrat? Mám se učit americkou a nebo britskouangličtinu? Podle čeho se mám rozhodovat? Já osobně jsem se rozhodoval podle těchto kritérii:

1. S jakou angličtinou přijdu nejčastěji do styku?
2. Která forma angličtiny je blízká mému rodnému jazyku
3. Ktrerá forma angličtiny se mi líbí.?

Bodjedna je snad každému úplně jasný, ale zmíním se o něm jen tak proúplnost. Je jasné, že se nebudu učit britskou angličtinu, pokud budu v kontaktu hlavně s Američany a naopak, je lepší umět britskou angličtinu než americkou při kontaktu s Brity.

Co se týká druhého bodu, tak tady jde nejvíce o přízvuk. Např. britská angličtina má vyšší přízvuk než americká a teď jde jen o to, kterému přízvuku je náš jazyk, Čeština bližší. Pro mně osobně bylo vždycky jednodušší rozumět CNN než BBC...

A bod třetí je také srozumitelný. Pokud chci mluvit jako Schwarzenegger,tak si vyberu americkou angličtinu, pokud je můj vzor Mr. Bean, tak si vyberu britskou :-)

Jaké jsou možnosti se u nás naučit dobře americkou angličtinu, jsou tady nějaké učebnice a školy, kde by nemíchaly americkou a britskou angličtinu?

Já osobně jsem našel pouze dvě opravdu dobré učebnice americké angličtiny a to ještě od jednoho autora. Tím autorem je Pavel Strejc. Ten napsal učebnici pro začátečníky American English a pro pokročilé American English Advanced,vše vydalo nakladatelství Fraus. Ale vím, že ne každý bude chtít hledat a pro ně tu mám na ty knihy odkazy:

American English

American English Advanced

Pro pokročilejší se budou hodit i následující knížky, které se zaměřují na Americký přízvuk, to znamená, že po patřičném tréninku bude naše angličtina velice blízko americkému přízvuku. Dají se buďto koupit přes internet a nebo stáhnout z torrentu. Tady jsou názvy těchto knih:

Improve Your American English Accent - Charlie Childs

American Accent Traning - Ann Cook

Prononce It Prefectly in English - Jean Yates

Speak English Like An American - Amy Gillett

Co se týká škol, tak nějaké se dají najít např. na www.jazykovky.cz. Já zatím vím o škole již zmíněného autora Pavla Strejce, http://www.volny.cz/strejc_school/ a školy Společnost Přátel USA v Praze, www.spusa.cz. Ale určitě se ještě nějaké najdou i když ve srovnání s britskou angličtinou to bude žalostně málo.

Jetu také možnost se učit americkou angličtinu zdarma a to např. přesinternet. Stačí zadat do vyhledávače pen pals, pen buddy, language exchange a nějaké stránky, kde najdeme někoho s kým si můžeme zlepšit angličtinu, určitě najdeme. Ale o tom až příště.

Pokud jsou v mém článku nějaké nepřesnosti nebo dokonce omyly, budu opravdu rád, když mne doplníte či opravíte.

 

 
autor unusualman v 20:09, |

Komentáře (2):

V 15.06.2008 23:12:21 Apolka říká:
Ahoj, bydlím už 8 měsícu v Irsku a musím říct, že angličtina se hodně liší od Britské. Vůbec jsem tomu nemohla uvěřit, že nějakým slovíčkům nebo frázím nemůžu rozumět. Ale už jsem si zvykla.
V 29.02.2008 07:23:02 katt58 říká:
Díky za dobré typy na knížky, ale nikde je nemůžu sehnat :(