« Domů | Den bez aut... nedomYsleno » | Dobrý den radare - klip » | Web 2.0 – nemusí se vám líbit, můžete nesouhlasit, ale to je tak vše, co proti tomu můžete dělat » | Férový radar » | Nový účes » | Špinavé MHD, spousta aut, prostě Praha. Co s tím? » | Eko taxi » | Ohodnoťte tyto účesy » | Poraďte, jaký si mám nechat udělat účes » | Jak by šlo zajistit bezpečný oheň v přírodě? »

Populární slova v naší řeči

Dokážete zavětřit, když se ve vašem okolí objeví a uhnízdí (většinou velmi rychle) slovo nebo slovní spojení, které pak slyšíte všude? Šíří se mezi lidmi a je to taková móda, která podléhá samozřejmě změnám v průběhu času.

A tak si pamatuji, když na základní škole někdy kolem revoluce nebo po, když jsem byl cca v 6. tříde, bylo všechno boží a pak super (sic takové kapitalistické devizové slovo!). Potom mega, hyper...

Paří se už celkem dlouho aspoň mezi staršími ročníky, kteří s tím začínali ;-) Pak se začalo kalit, smažit.. těchle slov mezi týnejdžry je hafo. Mají vlastní levopis a slovní zásobu, které leckterý starší nerozumí. Ale to tu nechci probírat.

Všímám si slov, které používají dospělí. Kromě klasického ty vole nahrazujícího anglické fuck se objevují, řekl bych, každý rok nová slovní spojení.

Tak přišla výplňovka prostě, která dokáže být morem v mluvě, když nevíte, jak dál ;-) Knoflíkáři přinesli to neřeš (A nebo to bylo obráceně a do knoflíkářů se to dostalo ze společnosti?) Pokud uslyšíte na vaši otázku kladnou odpověď, můžete v 80% případů počítat s určitě. Lidi jsou pohodový, v pohodě a pohodáři. Superstar přinesli.... no vidíte to už jsem zapomněl, zřejmě už zapadlo :-) Nějakou zajímavou věc, která se stala vašemu vyprávějícímu, se před nedávnem (a stále ještě se používá) slušelo ohodnotit: až tak jo?

Poslední úlovek, co jsem zaznamenal, se objevil tipuju před rokem a kus. Jako by (nebo jakoby?) Hrůza ;-)

Zkuste se někdy poslouchat a možná se přistihnete, že mluvíte opravdu strašně. Zkuste s tim, prosím, prostě jako by něco udělat ;-)

P.S.
Tipuju, že v různých částech České republiky se používají jiná populární slova. Já vycházím z pražského podhoubí.

P.S. 2
Zajímalo by mě, jestli se takovéhle společenské nákazy řeči šířily mezi lidmi i za komunismu. To by museli prozradit pamětníci.

Ano na <víš co> a <víš jak> si pamatuju :-) Je možné, že to bylo i ve slovenštině.
Tak já jdu ještě <pořešit> nějakej <stuff> ;-D

No a JAKO ZE, to bylo nejhorsi ! Za komunismu jsem doma nejvic slysela < estebacke svine >. Od segry, ktera kamaradila s Karlem Krylem .( doporucuji jeho texty, uzasna slovni zasoba a hloubka, v basnich, pisnicky,ty masove nejsou zdaleka tak chytre a barevne jako sbirka basni Slovicka a Monology. Ostatne pisen Monology je genialni stejne tak jako Lilie. Gulasova polivka je dobre symbolicka.
Jinak babicka je komunistka, tak si z jeji spolecnosti vzpominam na < mavatko > a < za...rany imperalisti >. Ale nechci tu sirit prilis vulgarismu. To je to nejsnazsi :-)


Skoro zacinam < ujizdet > na tomhle blogu. Zvedam kotvy !

Tak to je super uvaha ! Nedavno jsem to pozorovala v anglictine, a je to docela zabava. V cestine si pamatuju, jak vsechno bylo jeden cas < husty > a tady v Somersetu se ted porad pouziva < vlastne >. To jsme v CR napred, myslim, ze to mame uz za sebou. Jeste v Praze jsem se smala jedne kolegyni, ktera v AJ porad rikala actually a kdyz se stala managerkou, pocitali jsme, kolikrat v jedne vete < vlastne > zopakuje. No, byla to < sila > ( taky docela oblibene, ne ? ) Vlastne nic jineho nerikala, nez vlastne :-)
No, a ja tady ve Wellsu uz zacinam blbnout taky a misto, abych diplomaticky drzela pusu, vypoustim actually. Ale snad je to lepsi, nez fuck a shit, coz se tady v UK stale uspesne drzi. Mezi teenagery jasne vede cheers,ale to neni novinka. Jinak ve skolce jsme pouzivali < ty jo > a < fakt jo >. No, kde jsou ty casy starostlive pece hodnych tet a vychovatelek, ktere nas prevracely v poledne na zada, protoze spat na brise bylo zakazane. Myslim, ze jejich oblibene slovo bylo < bud zticha a poslouchej co rikam >, ale nechci jim krivdit, pamet uz pokulhava :-)
Ve slovenstine jeden cas frcelo, < vies ako >, jeste se to drzi ?
Jinak anglani zacinaji byt lini jako amici a radi pouzivaji jedno slovo pro co nejvic vyznamu. V posledni dobe je vsechno < stuff >. No, ale je to dobre pro cizince, pokud nevis, co odpovedet a reknes stuff, skoro se neseknes. No, skoro :-)

Přidej komentář

Jméno:vas.ik
Region:Praha 9

Right middle way.

Návštěvy