Berou nám internet?

Už jsem si zvykl, že svoboda slova, rovné soudy a spravedlnost ve "svobodném demokratickém světě" neexistuje.

Neexistuje a nejspíš nikdy ani existovat nebude. Možná ani neni možné, aby existovala. Neboť se musí držet nějaká rovnováha mezi svobodným vyjadřování a urážkama, které v demokratické společnosti nemají co dělat. Cenzura prostě existuje.

V pohodě, beru to.

To že soudy soudí jinak jednu skupinu obyvatel od druhé taky považuju za běžný standart v naší zemi.

Nicméně posledních několik let jde opravdu do tuhého. Nevím jestli si toho všímáte, ale díky nahrávacím společnostem padla například presumpce neviny, kterou jsem vždycky považoval za pilíř demokracie. Společnost OSA (Ochranný svaz autorský) si nechává platit poplatky za prázdné papíry, tiskárny, CDčka a ostatní možná média a zařízení pro kopírování s odůvodněním, že je můžeme použít pro nelegální kopie.

Pokud si tedy koupím prázdný papír, jsem tedy automaticky vinen z toho, že na něj budu kopírovat nelegální data.

Takovou věc bych bez problémů přijal, pokud by se legalizovalo ono kopírování dat za zády společností vlastnící ochranou známku. Tak se ale neděje. S každým koupeným papírem, na který píšu propiskou příklady z matiky platím a potupně se přiznávám k podvodům, které nedělám.

Ok, beru to. V naší banánové republice se podobným protiústavním zločinům nedivím, jsem rád, že mě tajná policie neposlala někam na sibiř do gulagu, jak by se taky mohlo za pár let stát.

Před pár dny jsem se ale dověděl, že FBI nechala zatknout na druhé straně zeměkoule majitele serveru megaupload a média kolem nich rozvířila obrovskou mediální bublinu, která vypadá jako by byla na politickou objednávku. (FBI se na svém webu přiznala, že skutečně majitele megauploadu nechala zatknout a uzavřela jejich stránky na dlouhodobý popud nahrávacích společností).

Nijak neobhajuju vlastníky serveru MU a dokonce mi přijdou jako krajně nesympatiční.

Ale říkám si. Že přece není možné, aby zatkli člověka, který dává pouze možnost páchat trestnou činost. Je to přece totéž, jako kdyby zavřeli českou poštu, protože se v jejích balíkách můžou vyskytnout CD s dětským pornem, případně by nechali zavřít továrnu na škodovky, protože v kufrech těchto aut můžou vozit mrtvoli nebo s jejich pomocí vykrádat domy, případně by měli zatknout výrobce kalhot, které mám teď na sobě, protože v jejich kapsách můžu přechovávat drogy.

Něco takového mi přijde jako absurdní a nechápu, jak se může něco takového dít.

Svoboda na internetu prostě končí. Už neexistuje, pokud můžou zavřít člověka za to, že mu někdo jiný na jeho web nahrál soubor s nelegálním obsahem. Celý internet zapláče a to všechno jen z rozmaru nahrávacích společností, které jsou nenasytné a touží po vyšších ziscích.

Internet považuji stejně jako spousta dalších lidí za jeden z největších vynálezů od vynalezení parního stroje a neuvěřitelně mě mrzí, že hrstka lidí, které prahnou po prachách z jejich filmů a písniček dokáže lousknutím prstu nenávratně zničit stránky jako je wikipedia, google, facebook a podobně.

Bude trvat už jen hodiny, než se dozvíme, jestli v USA schválily SOPA (Stop Online Piracy Act) a celý internet se změní, nebo jestli bude ještě chvilku naděje pro svobodný internet. Který byl původně stvořen pro sdílení informací, mezi vědci, kteří pracovali na armádním výzkumu.

Jak smutné, že peníze pro nějaké "hudebníky a filmaře" můžou zničit baštu vědomostí, informací, legální zábavy a organizačních serverů.

Chtěl jsem se od podobných aktů vlád "svobodných" zemí distancovat a zároveň se nadosmrti zavázat, že si už nikdy nekoupím CD, nikdy nepůjdu do kina a nikdy nebudu finančně podporovat nic, co je natolik nenasytné, že to nechává ničit jeden z nejlepších vynálezů a jednu z posledních bašt svobody za posledních několik set let.

22.01.2012 00:06:31
Jde jen o to, že někteří lidé mají potřebu vydělat a dokážou si to přes svoje známý na vlivných místech prosadit. Nedělám si iluze, že v tom není korupce. Je to smutný, že to tady tímto způsobem funguje.
O USA se raději vyjadřovat nebudu. To, co tam dokážou vymyslet....
Moučník 21
22.01.2012 00:05:38
Myslim, ze to vidis moc pesimisticky, SOPA ani PIPA nebude a nahravaci spolecnosti delaji posledni kopance pred smrti, protoze nechteji reagovat na zmeny na trhu, ale kazdym dnem vic a vic lidi stahuje a zastavit to uz nejde nicim, ani cenzurou internetu, protoze komunita pak bude mit lepsi nastroje a to se porad opakuje a opakuje... Jasne, ze jde o prachy a kdo ma penize ma taky moc, na druhou stranu internet dneska zacina zasahovat nejen do filmoveho, hudebniho nebo porno prumyslu ale samozrejme i do dalsich (osobne bych rekl snad vsechn) sfer spolecnosti, podnikani a ekonomiky, takze cim vic lidi to bude pouzivat, tim vic a rychleji se zazite stereotypy budou menit a jako celek ten vyvoj nezastavis, takze se jen tesim, c obude dal :)
pawel
22.01.2012 00:01:01
dlouhá ruka Ameriky....
a co ACTA, hadopi a ostatní svinstva, je to všude :/
ABCD9563
21.01.2012 23:55:25
Možná jsem naivní, ale stále nějak věřím že i když si USA schválí SOPA, tak k nám dlouhá ruka Ameriky snad nedosáhne...
Neutrino

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy