Demotivující řeči typu

Pokud je zde nějaká disuze o práci, kariéře a škole, ráda se podívám. Často se ale setkávám s názory, které by se daly shrnout do názoru "Pokud nemáš dvě vysoké školy nebo alespoň jednu pořádnou (rozuměj technickou, nikoli humanitní), neumíš minimálně dva jazyky, nestrávil/a jsi několik let v zahraničí na zkušené atd., nemáš na pracovním trhu žádnou šanci."

Ačkoliv se snažím dělat co nejvíc, abych na pracovním trhu tu šanci měla, fakt mi ty řeči tady příjdou pořádně demotivující. Například se snažíte udělat Bc. a pak příjde nějakej ferda a řekne, že Bc. je k ničemu. Ne že by to na mě mělo takový vliv, ale tyhle názory mi příjdou fakt hloupé. Existujou lidi, kteří mají třeba jen učňák nebo maturu a taky mají práci. Spousta z nich ji nemá, ale spousta zase jo (je to taky o štěstí a příležitostech). Někteří žijí, někteří přežívají. Člověk s Bc. je pro místní sice moula, ale přece jen, VŠ nemá každý. Tak kdo dává těm lidem právo opovrhovat a snižovat je s tím, že ten titul má dneska každý. Má ho sice dost lidí, ale každý určitě ne.

Jak se díváte na ty demotivující řeči typu "VŠ ani nedělej, je to ztráta času, protože všude chtěj jen praxi a VŠ má dnes každý." Takže proto, že má dneska VŠ každý je ztráta času ji dělat, jo?:D

Tohle neplatí jenom pro nějakej titul. Mám na mysli cokoliv co souvisí se vzděláním a kvalifikací a je to podle ostatních k ničemu.

21.02.2012 00:15:22
Co na to rict? :) Demotivujici kecy trousi pouze demotivovani obcane. Mam jen maturu, zatim uz nekolik let super praci, vydelam docela dost, v praci se nepredru, bavi me to hodne.

Zalezi jen to co chces a jak v tom budes dobra. ;) Je to na tobe, fakt ne na papiru. Ale prvnich par let je opruz pro vetsinu.
Oshii 32
20.02.2012 17:32:02
Už jsem se naučil se nezajímat o názory cizích lidí, natož si jimi kazit náladu
ahriman 25
20.02.2012 17:11:42
Daliboreeek: hele, je blbost házet flintu předem do kukuřice. Jak můžeš vědět, jakou práci po absolvování školy kde sežene? A to i přesto, že nebude mít praxi?
ten co ví
20.02.2012 17:08:49
BC je jiz vysokoskolske vzdelani a je castym pozadavkem celosvetove.pokud je sklouben s praxi tak jeho uchazec si najde mnohem snadneji praci nez clovek s masters degree (v cechach klasickej titul ing/magistra)bez praxe.at se to zda jakkoli divne ale zamestnance zajimaji spise dovednosti na pracovisti nez kolik precetl knih a napsal bakalarek.
gazzapo.
20.02.2012 16:41:15
Daliboreeek: to jsem si tak vzpomněla ze svých průvodcovských střípků, ale stejně je mi to houby platný a budu si muset ty vycházky zaplatit znovu :-(
mysshka123 22
20.02.2012 16:28:35
V dnešním světě je ti titul na nic. Nemáš praxi, tak tě nevezmou. Kdo nemá známé nebo určitou protekci, tak zřídkakdy uspěje.
Daliboreeek
20.02.2012 16:23:02
mysshka1234: Těžko říct, pana Hájka, Jiráska ani Dalibora jsem osobně neznal, já byl tehdy ještě malej a jestli je to pravda či smyšlenka dnes není podstatné. Zabředávat hlouběji odvádí od tématu.
ten co ví
20.02.2012 16:15:44
Víš, možná si prostě nesmíš brát řečí ze zpovědnice (a celkově z netu) tak k srdci. Posoudit, co má a nemá zrovna pro tebe smysl, nemůže nějaký anonymní pisálek, který zná toho a toho, který udělal a má tohle i tamto. Je pravda, že VŠ dnes studuje spoustu lidí, kteří stejně nebudou ve svém oboru schopní se uplatnit (už jen když pozoruji až děsivou nesamostatnost některých kolegyní ze školy, tak tu budoucnost pro ně moc růžovoučkou nevidím, i když ony si věří někdy až moc). Ale to, že tohle platí pro jiné, nemusí znamenat, že to tak bude i u tebe, protože třeba zrovna ty to nakonec všem ,,nandáš". Zkrátka a dobře, nenech se rozházet nějakými řečmi na netu, které jsou často ve stylu: jedna paní povídala.
LIvon92 19
20.02.2012 16:13:58
hmmmm: Zhluboka se nadechni, pak zase vydechni a běž si vymejšlet jinde, kocoure/kočko(?)!

Já se zas bavím nad tím, jak se mi tu člověk, kterej ani neví, že se za čárkou dává mezera snaží namluvit, že má VŠ.
DívkaPřez
20.02.2012 16:10:24
Tvůj problém. Tvoje humanitka nebo co..To mě fakt nezajímá..Jen se nad tebou bavím.
hmmmm
20.02.2012 16:07:56
hmmm: Já taky nepodceňuju žádné vzdělání. Nevím, jestli sis ráčil všimnout, ale o tom tahle diskuze je.

Nemluvě o tom, že ti nevěřím ani slovo.
DívkaPřez
20.02.2012 16:04:27
Asi se budeš divit,ale VŠ titul mám. Mám výuční list oboru elektrikář,maturitu mám také a VŠ jsem si udělal ne proto,že bych jí potřeboval,ale protože jsem chtěl rozšířit své obzory.
Akorát já nepodceňuju žádné vzdělání a ty se mi jevíš jako zmíněná slepice..Nic víc,nic míň.
hmmmm
20.02.2012 16:02:56
ten co ví: trošku OT, ale jestlipak víš, že housle byl ve skutečnosti mučící nástroj a ta legenda je nepravdivá a smyšlená s přídavkem eufemismu
mysshka1234
20.02.2012 16:00:29
hmmmm: Vsadím se, že máš právě ten výuční list a tak prskáš. Já nenapsala, že ti co maj "jen" výuční list jsou něco míň(To si vůbec nemyslím!!!), ale co se týče vzdělání, tak je to tak jak jsem napsala. To prostě nemůžeš popřít.:) Nejdřív základka, pak třeba ten výuční list, maturita, VŠ - co je na tom tak nepochopitelného? Sama víš jak to bylo myšleno. Tak se tu se mnou nehádej jako malé dítě, prosím tě. Tu slepici si nech od cesty, nechápu proč se tak rozčiluješ.:)

ten co ví: Až na to, že šikovný člověk a absolvent VŠ se nikterak nevylučuje.
DívkaPřez
20.02.2012 15:53:07
ten co ví: "nouze naučila Dalibora houslím"

:oDDD
*qqq
20.02.2012 15:49:50
Hildegardinka: přesně tak, naprosto souhlasím.

K čemu jsou někomu teoretické poznatky, když je v praxi nedokáže využít?
To, jestli má nebo nemá někdo dobrou práci není o titulech, ale o tom, co umí. Příkladem může být můj táta, kterej má jenom základní vzdělání a všechno, co v životě potřeboval, veškeré dovednosti a znalosti si doplňoval sám ve stylu "nouze naučila Dalibora houslím". Pracoval a pracuje na sobě celej život, seberealizuje se a s tím, co dokáže, svým zdravým přístupem k životu, rozsáhlými vědomostmi a názory by strčil do kapsy nejednoho vysokoškoláka. Ale když někomu delší jméno zvedne sebevědomí, proč ne. Proti gustu žádný dišputát :)
A že u nás zaměstnavatelé hledí hlavně na jazyky? Jasný, Češi byli vždycky vlezdoprdelkové, nyní vytíráme EU, Němcům především. Jsem OSVČ a na názory managerů středních podniků a fabrik proto seru zvysoka, jejich požadavky jsou mi takříkajíc u pr****.
ten co ví
20.02.2012 15:47:20
Nepopírám nic. Ale je holej fakt,že Vš jsou přesycené takovejma slepicema jako jsi ty
hmmmm
20.02.2012 15:45:51
hmmm: "Velice trapné tvrdit, že je maturita něco víc ne výuční list a vysoká je víc než střední. " - Chceš to snad popřít?
DívkaPřez
20.02.2012 15:34:24
Mám dvě kamarádky, jedna má magistra a druhá bakaláře. Ucházely se o stejné místo a vzali tu s bakalářem. Prostě proto, že jí podle tabulek mohli dát menší plat. Já budu radši s menším platem dělat to co mě doopravdy baví.
*Sueňa* 25
20.02.2012 15:29:54
Já s tebou naprosto souhlasím. Taky se mi ty názory nelíbí. Já chci učit jazyk a každý mi říká hned že jazyky umí každý, ale každý na ně třeba nemá školu a taky jde o náhodu. Co když se zrovna uvolní místo až dostuduju? Každý by měl studovat co ho baví a to je to hlavní :-)
*Sueňa* 25
20.02.2012 15:27:09
DívkaPřez: No jasně to je ta druhá varianta, ale když to vemeš kolem a kolem tak je to zbytečně vydaná energie, protože bez praxe se titul rovná nule. Jenom ve státním se to ohodnotí omnoho lépe finančně, jenže dostat se tam bez praxe chce dávku štěstí a nebo protekce.
*chivavinka 21
20.02.2012 15:21:20
Velice trapné tvrdit, že je maturita něco víc ne výuční list a vysoká je víc než střední.
Na vysokou má chodit jen elita a ne jelita typu humanitních škol.
Znám spoustu vyučených lidí co mají firmy a tebe by strčili do kapsy.

Jsi jen hloupá vysokoškolačka,co si myslí,že jí budou chtít všude...Vtipné:-D
hmmmm
20.02.2012 15:16:17
Borůvkaa: Personalistka?:) No já jako studentka nemůžu říct, co je v praxi. Jen říkám, že se mi nelíbí jak ostatní haní téměř každé vzdělání, příkladově Bc. - pořád je to prostě víc, než jen maturita a maturita je zase pořád víc, než výuční list. To chci říct. Že to prostě i tak je vzdělání a ne jen bezcenný papír. Nemyslím si, že si ze mě někdo sedne na zadek když mu zamávám titulem a jsem si vědoma toho, že ho má spousta lidí. Přesto si myslím, že ho nemají všichni a není to taková samozřejmost.:)
DívkaPřez
20.02.2012 15:15:10
Jinak je samozřejmě blbost tvrdit, že VŠ je k ničemu, to obvykle tvrdí ti, co po SŠ skončili u pásu, nebo za zmiňovanou kasou, přejí totéž lidem, kteří pracovali na sobě mnohem víc než oni a ne obvykle se to neděje, málokterý VŠ (pořád mluvím o magisterském stupni) byť jen začíná v manuálních profesích, ale je pravda, že např. v bankách začínají od píky, tj. klasičtí referenti a teprve časem se dostávají na vrcholová místa, ale ten karierní postup bývá, jsou-li schopní, poměrně rychlý. Na druhou stranu, středoškoláci často začínají i končí u té kasy.
Borůvkaa
20.02.2012 15:11:52
Hildegardinka: Ne, tím jsem chtěla říct, že jejich výběr pracovních pozic je omezený. Že dneska chtějí na většinu míst VŠ. Pomalu už i na uklízečku.

ich: No, co na to říct...s poslední větou musím souhlasit.
DívkaPřez
20.02.2012 15:09:30
DívkaPřez, Miška: holky Bc. jako stupeň terciálního vzdělání není zaveden dlouho (tak deset let, cca), je to mezistupeň, lidé (zaměstnavatelé) na to nejsou zvyklí a z toho to možná pramení, tak jak je nedůvěra proti soukromým vysokým školám, tak je nedůvěra vůči tomuto mezistupni. Popravdě si nemyslém, že toto byl dobrý krok, přece jen vysokoškolské vzdělání by sebou mělo nést opravdu hodnotné vzdělání, náročné vzdělání a rychlokursy nejsou tohoto v žádném případě zárukou. Je třeba reformovat školství, ale to sem nepatří.

Možná kdybyste tu praxi zažili na vlastní kůži, pak byste pochopili, přijde člověk a začne vám tvrdit, že má dvě vysoké školy - a pak zjistíte, že Bc. udělal na jedné, Mgr. dodělal na druhé a k tomu soukromé, tvrdí že má dvě VŠ - jaký byste si o tom člověkovi udělali obrázek. A když vám projde v rozhovorech tisíce absolventů, kteří si myslí, že sežrali všechnu moudrost světa, jo oni mají VŠ, oni mají titul Bc., přitom neví vůbec nic, neumí ani mluvit, taky byste si myslely své.
Borůvkaa
20.02.2012 15:08:51
*chivavinka: Tohle je hrozně individuální. Záleží na typu školy a oboru a hlavně na tom jak k tomu ten člověk přistupuje. Mám plno kámošek, které leží v knížkách celé dny a učení jim sežere i během semestru spousta času.
DívkaPřez
20.02.2012 15:06:54
já neříkám, že člověk s VŠ je ňouma. Jen nemůže čekat, že hned po dokončení školy dostane práci v oboru. Zvlášť když vystudoval humanitku, tak musí počítat s tím, že bude dělat podřadnější práci (třeba na kase v Tescu)
getoutofmyway
20.02.2012 15:06:18
DívkaPřez
Nač být dobrým ekonomem, když pracovní pozice nejsou? Nač být dobrým ekonem bez praxe?
Ekonomem se člověk stává až praxí. Ne tím, že mu do hlavy na VŠ nalijí kvanta teorie.

Je mnoho dobrých ekonomů, humanitních studentů, kteří bohužel i přesto, že je obor zajímal, měli k němu vztah skončilo v nekvalifikovaných profesích. Krutá realita, ale tak to prostě je.

O co není zájem, to se horko těžko vnutí.
ich
20.02.2012 15:05:25
DívkaPřez
Tím chtěl básník říct co? Že lidi s nižším vzděláním jsou hromadně nezaměstnaní?:-O
Hildegardinka 20
20.02.2012 15:04:06
ich: Dobře, bylo by tedy podle tebe lepší si najít práci hned po matuře a na VŠ se úplně vykašlat, když ani maturanti nezavadí o práci? Čemu VŠ uškodí, když praxi nemám tak ani tak - ani po matuře, ani po VŠ ji mít hned nebudu. Takže je to vlastně nastejno, řekla bych.
Technické obory mě nebaví a hlavně mi ani nejdou. Není lepší být řekněme dobrý ekonom (doplň si jný humanitně zaměřený obor) než špatný technik?

Hildegardinka: To je pěkné, ale kde mi tu šanci makat dají, když nemám VŠ vzdělání?
DívkaPřez
20.02.2012 14:59:12
DívkaPřez
Tak si počkej. Protože většinu zaměstnavatelů nezajímá titul. Ale praxe.
A někteří to dají jasně najevo, a možná se setkáš i s tím, že ti to dá dotyčný i sežrat, že jsi "jen absolvent bez praxe".

Ono je hezké si myslet, najdu práci v oboru po vystudování. Ale realita je v současné době jinde. Dnes se chytnou spíš ti, kteří mají technický obor. Tyto studenty berou i s Bc. a jsou za ně rádi. Ale obecně ekonomové, humanitní studenti apod. jsou rádi i za nekvalifikovanou práci mimo obor.
ich
20.02.2012 14:58:33
DívkaPřez: Já docela dost, to je samá párty, samá ožíračka, před zkouškou to natluču do hlavy a jede se dál, marijánka, alkohol a šup sem šup tam.
*chivavinka 21
20.02.2012 14:57:20
Já souhasim s tím, že ačkoliv má VŠ víc lidí, než dřív, pořád jich ještě není tolik, jak se tvrdí. Stačí kouknout na statistiky. A i Bc. titul je a rozhodně by mě nenapadlo ho nějak hanět (samozřejmě taky záleží na jaký škole), ačkoliv bych předpokládala spíš pokračovat v Mgr. nebo Ing., než zůstat u Bc. - ale taky záleží na tom, v jakém oboru a na důvodu, proč někdo dál nejde. Ne vždycky je důvodem to, že na studium nemá. A pro určité profese ta vysoká škola nutná je a bez ní tě nevezmou, takže já bych to takhle neprožívala...nepřijde mi to demotivující, já vím, proč potřebuju VŠ a jakou a co si myslí ostatní je mi jedno. Inteligent nemá zapotřebí navážet se do oboru, kterýmu nerozumí a debil mě nezajímá.
ilustrace 27
20.02.2012 14:57:01
"člověk by hlavně neměl mít pocit, že když má VŠ, že si z něj každej sedne na prdel. Ani ta VŠ ti práci nezajistí
getoutofmyway"

Já si ale nemyslím, že když budu mít VŠ, tak si ze mě sednou na prdel. To ani náhodou. Ale rozhodně bych neřekla, že člověk s VŠ je ňouma, který nic nedokázal. O to mi jde.
DívkaPřez
20.02.2012 14:56:18
Jako vono je někdy prostě lepčí místo sto let studia a tisíců teoretickejch kurzů zvednout prdel a jít na pár měsíců pracovat v oboru.

Nebo slušně - zvyšovat si teoretickou kvalifikaci - čímkoli - je ti dneska úplně k hovnu, když zaměstnavateli nenabídneš přidanou hodnotu v podobě praktickejch zkušeností a umu. Právě proto, že teoretickejch učenců je ranec.
Hildegardinka 20
20.02.2012 14:56:16
J8 teda nevím co je to v dnešní době za stíhy kvůli práci. Já mám dost známých, někteří mají vysokou, někteří jen střední, jiní ani učňák. A nikdo z nich není nezaměstnanej...
Filda568 21
20.02.2012 14:55:26
ich: Nechodím, zatím jsem ve škole.

mysshka123: Já se taky zrovna necítím jak mistr světa, hlavně když čtu takové řeči. Na druhou stranu ze sebe ale nemám pocit "Jsem nula a úplné budižkničemu, protože nemám doktorát a nemluvím plynně francouzsky." :)

*chivavinka: Já moc flákajících se studentů zase neznám.

Borůvkaa: Ale Bc. je přece taky dokončené VŠ vzdělání. To samé by člověk mohl říct i o Mgr. nebo Ing. - kde se stala chyba, že si neudělali i doktorát?
DívkaPřez
20.02.2012 14:54:22
Borůvkaa: zvláštní, tohle mě nikdy nenapadlo, taky jsem si chtěla udělat aspon Bc. s tím, že maturanti jsou dneska považovaní za lemply
mysshka123 22
20.02.2012 14:53:20
člověk by hlavně neměl mít pocit, že když má VŠ, že si z něj každej sedne na prdel. Ani ta VŠ ti práci nezajistí
getoutofmyway
20.02.2012 14:51:58
Nepovažuji se za místní a řeknu to tak, vysokoškolské vzdělání samozřejmě má hodnotu, ale pouze magisterské, Bc. se v praxi nebere, stejně jako Dis. a podobné novodobé konstrukty, to je skutečnost. Tak jak roste počet vzdělaných, kdy úroveň vzdělání je různá, naprosto degradovala např. maturita, ta skutečně dnes nikoho v životopise nedojme, stejně jako titul Bc. - naopak často vyplouvá na povrch otázka, že daný jedinec měl problémy se studiem, proto nedokočnil magisterské vzdělání, tj. ten člověk naopak oproti středoškolákům je často handicapován, takto je to ve společnosti často vnímáno, potvrdila mi to pak praxe v personální agnetuře.
Borůvkaa
20.02.2012 14:51:29
Bc. není k ničemu, bc. je předpokladem k tomu, aby tě vzali na navazující magisterské. Ale upřímně řečeno, řada lidí má práci z toho prostého důvodu, že si ji našli v době, kdy bylo práce poněkud víc, a od té doby se zvládli nenechat vyrazit.
*qqq
20.02.2012 14:47:25
Ono to záleží na různejch faktorech, ale člověk kterej jde na vysokou jen proto, že nechce makat, je prostě podle mě dost "pówl". Proto, je přehršle škol, přehršle lidí co na ně jde, ale ve výsledku mají uplatnění v oboru jen 10 lidí ze 100? možná ani ne a to je k ničemu jak jedinci tak celýmu státu.

Když někdo studuje, protože ho studium baví, protože ho zajímá danej obor tak ať se do toho opře. Ale flákat se, chlastat, prolézt jen tak zkoušky - tak to je hnus jak má bejt.
*chivavinka 21
20.02.2012 14:46:15
to nemyslej ty lidi asi zle, spíš třeba mluví ze zkušenosti a upřímně řečeno taky mám často ten pocit že jsem na pracovním trhu k ničemu a nikdy nemůžu mít slušnou práci, protože neumím plynně dva jazyky a proto taky studuju vš abych měla aspon ten titul atd
prostě člověk má pořád co vylepšovat aby si zvýšil kvalifikaci a možnosti, ale nejdůležitější ze všeho asi fakt je vědět co chci dělat (a nastudovat k tomu patřičný kroky a kvalifikace) a bejt na něco šikovnej (pak jde vš vzdělání stranou) mít ostrý lokty a být asertivní (taky lecco zachrání) a známosti
mysshka123 22
20.02.2012 14:45:55
Chodíš na pohovory? Pokud ne tak časem i ty pochopíš.
Ale třeba se pletu a zrovna ty budeš mít štěstí.
ich
20.02.2012 14:42:45
typu "VŠ je na nic" tam mělo být.:)
DívkaPřez

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy