Jak v lidech probudit lepší stránku?

Věřím, že v lidech jsou vždy dobré věci, i když je někdy nedávají najevo. Ráda bych znala vaše zkušenosti s tím, jestli se vám někdy podařilo takové stránky v lidech probudit. Třeba vymítit jejich předsudky, jejich zášť, škodolibost, lhostejnost... A naopak v nich probudit třeba zodpovědnost za své činy, solidaritu, soucit...
Jak se v lidech dá probudit dobro? Přijde mi, že nejúčinější je, když ho člověk najde v sobě sám. Inspiruje ho třeba víra, nebo vlastní životní zkušenost díky které se poučil.
Je způsob, jak účinně působit na lidi, když tomu sami otevření zatím nejsou?
Mne napadá třeba diskuze, která je ale mnohdy neúčinná. Jít příkladem se mi zdá o něco efektivnější. Je podle vás vůbec možné se o něco takového snažit, nebo musí vždy přijít první impuls z nitra toho samotného člověka a z vnějšku ho není možné nijak vyvolat?

22.01.2012 17:22:49
Moc dobře to nejde. Z mých zkušeností to moc nefunguje, ani když jde příkladem, pokud v těch lidech nic není.
Jak píše outside-life- v tom člověku musí něco být a pak teprve v něm můžeš cosi vzbudit, ale pokud je jako prázdná nádoba, nepomůže nic a i když se rozkrájíš, bude pořád stejně povrchní, tupý a prázdný.
jájsemnegeniální
22.01.2012 16:35:46
lata: Hezká myšlenka. Ale dávej si pozor. Protože dobro z Tvojí strany bude po zásluze potrestáno...
cmos 22
22.01.2012 16:29:06
Jack Kevorkian: Dobro je opak zla :o)
Chtěla bych měnit lidi kolem sebe, protože myslím, že když jsou lidé k sobě dobří, jsou pak i šťastnější - mě nevýjimaje. A i já jsem radši, když jsou lidé kolem mě šťastní. A jsem radši šťastná než nešťastná.
Ano, začít u sebe se mi také zdá to nejlepší.


OutsideLife: Děkuji, přečtu si.
"V lidech, v kterých dobro je, stačí i malá jiskřička, která ho dokáže znova rozhořet, jen musí dostat příležitost. Kde nic není, tam ani smrt nebere. "

Vlastně ale nemůžeme vědět, v kterých lidech dobro někde schované je a v kterých není (nebo je, ale jen hlouběji), takže má smysl křesat jiskřičky kdekoliv. A i když nic nehoří, možná to nějaký klacík alespoň zahřálo.. :o)
lata
22.01.2012 16:18:45
Ještě jinak, poučně, naučně, naivně.
Les Misérables - Bídnící - známý román Victora Huga. Víš, o čem je ? Z toho románu je podstatných jen pár vět, pár výjevů, pro mnohé nevýznamných. Ale celý děj a život toho člověka, i jiných, které potkal a pomohl jim, by byl vypadal jinak, kdyby kněz, kterého hlavní hrdina napadl a okradl o stříbné svícny a příbory, neřekl před policií i oním zlodějem, že k žádnému zločinu nedošlo. To, co mu tím dal nejcennějšího, to nebylo to stříbro, ani svoboda. Ukázal mu tím i jiné obzory a cesty, dal mu naději a ještě něco. Pojmenuj si to sama.
V lidech, v kterých dobro je, stačí i malá jiskřička, která ho dokáže znova rozhořet, jen musí dostat příležitost. Kde nic není, tam ani smrt nebere.
OutsideLife
22.01.2012 16:07:46
Co je to "dobro"? A proč chceš někoho měnit? Měň sebe, máš-li tu potřebu.
Jack Kevorkian
22.01.2012 16:04:43
také se tím dost zabývám.

zatím jsem dostala jediný účinek tím, že jsem šla vlastním příkladem. Když já nejsem OK, podle toho to tak vypadá.....
Snažit se tedy jedině u sebe se mi za můj 35 letý život zdálo jako jediné úspěšné řešení, ale píši jen za sebe.
Nakonec u koho vlastně my čerpáme pozitivní myšlení, pokud chceme?
judysta
22.01.2012 16:01:29
"Jak se v lidech dá probudit dobro?"

Obvinila bych z toho zážitky, o kterých se nemluví, nebo ne snadno a přede všemi. Tvrdý pád na držku obvykle dostatečně prošejkruje obsah lebeční koule komukoliv. Někomu stačí jeden, někdo těch střemhlavých plachtění k zemi potřebuje víc. Ale když Tě něco donutí podívat se na tenhle svět z jiné perspektivy a dost dlouho Ti nedovolí odvrátit pohled, člověka to změní. Najdřív uvnitř, pak i navenek a ti všímavější možná jednou zjistí i beze slov, co za tím stojí.
OutsideLife

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy