Lidé mimo Prahu jsou nuly

Omlouvám se za flame-nadpis diskuze, je to čistě účelové.

K této diskuzi mě inspirovala zpověď modré svině z dneška, kde jsem si povídal s BloodyElf, která mi předvedla typický výčet "argumentů, proč je Praha špatně" - typický tím myslím pro mimopražáky. Rád bych se na tyto argumenty podíval zblízka:

1) "V Praze je moc lidí."
Mám tomu rozumět tak, že každé město na 500 000 obyvatel je špatné právě z tohoto jediného důvodu? Resp.- je to důvodem proč dané místo nemít rád? Tím ale diskvalifikujete většinu center kulturního dědictví celého světa. Další věc je, že záleží, kde a kdy se pohybujete. V pondělí v 8 ráno a ve čtyři odpoledne je Praha stejně přelidněná jako jakékoliv jiné místo, kde lidé chodí do práce - a dokonce méně, než takové Brno, které kvůli užšímu a menšímu charakteru svého centra jest dokonale zahuštěným průtokovým kanálem lidstva, skrz nějž se prochází hůř než na Václaváku ve špičce. Dávám za příklad Brno, protože to jediné znám natolik důvěrně, abych to mohl statisticky posoudit. Jistě to však platí pro většinu měst, kde je nějaké větší centrum. Jinak většina "normálních" čtvrtí v Praze, jako Žižkov, Vinohardy, Vršovice, neřkuli už pak "nenormální" periferie typu Jižní město, mají k přelidněnosti daleko asi jako horní dolní v průběhu nedělní mše.

2) Praha je špinavá.
Například Vinohrady mají čištění ulic pomalu dvakrát denně, a opět, pokud porovnám s Brnem, jsou pražské chodníky a ulice křišťálově čisté, že by se z nich dalo jíst. Na odpadky rozházené po ulicích nenarážím, natož pak na smrad moči v centru města, za které se už okolí Grandu v Brně dá považovat. Bezdomovci v Praze jsou rozptýlení a krom občasných socek co otravujou o pár drobných také na nějaké vandráky nenarážím příliš často.

3) Pražáci jsou nepříjemní a nepracují.
Zvláštní, vzhledem k tomu, že většina Pražanů jsou již naplaveniny. Z moravy :-)) S větší dobrosrdečností a otevřeností jsem se přinejmenším u mladší generace nesetkal nikde, a to ani na moravském venkově. Pražané se chovají úplně stejně, jako všichni ostatní. Pracovní dobu máme taktéž stejnou, jako všude jinde, většina mého okolí pracuje od nevidim do nevidim (včetně mě).

4) Do Prahy se lejou peníze a na zbytek se sere.
Praha jako zdaleka největší ekonomický hybatel ČR ekonomické investice do ní bohatě vrací. Slýchám řeči o tom, jak je strašné, že v Praze se budují obří povodňové zábrany, ale na horní dolní na moravě se sere, ač tam také přeci máte povodně. Jak překvapivé, že stát investuje do ochrany před vodou místo, kde žije 1,2 milionu lidí, kde se v okolí řeky nacházejí historické budovy, kde voda může způsobit mnoha SET milionové škody, zaplavení metra, poškození ekonomicky aktivních podniků, elektroniku, atd. - než do míst kde je ohroženo max. 120 000 lidí CELKEM a jedná se o chaloupky u lesíčka. Jednoduše nelze upřednosňovat jednotlivce oproti většině, což v tomto případě jednotlivci jsou hornodolňáci a většina je Praha. Naše povodeň také byla stokrát větší, než vaše. Z tohoto hlediska to má absolutní logiku, nevím, co se vztekáte.

5) Pražáci si žijí na vysoké noze za nic.
Většina moraváků má svoje baráky, my žijeme v králíkárnách. O co kurva jde? :-)

6) Pražáci mluvěj jako hovada.
Někdy byste se měli slyšet pražským uchem, váš dialekt je taky k popukání, v horším případě k nasrání. A nikdo to nehrotí. :-)

Nakonec, jak je možné že celý svět považuje Prahu za perlu a živé muzeum architektury, které k nám jezdí obdivovat 4 miliony cizinců ročně? A mimopražákům prostě Praha dobrá není....... :-))) Je to vtipná zášť, dědící se z generace na generaci, a je to absolutně k smíchu. Připomíná mi to ten vtip:

Brňák říká Pražákovi: "Víš, co se o Vás v Brně říká?" Pražák: "Ne, co?" "No že jste pěkný čuráci!" Pražák: "Hmm... a víš co se o Vás říká v Praze?" Brňák: "No?!" Pražák: "Vůbec nic...." :-))

Nejsem žádným pragocentrikem, miluji i ostatní česká města, a Brno mi již ve své relativní ošklivosti také přirostlo k srdci, včetně lidí v něm. Netvrdím, že "se každému musí Praha líbit". Důvodem, proč jsem tuhle diskuzi založil je, že je to bohužel často přetřásané téma a vzhledem k tomu, že argumenty proti Praze jsou z pravidla mdlé a směšně ignorantské, zajímalo by mě jestli někdo dokáže dodat něco sofistikovanějšího, aby můj nedostatečný pražský mozek dokázal anti-pražáctví pochopit. Víte vůbec, proč se vám Praha nelíbí a proč Pražáky nemusíte? Nebo je to naučené (něco jako víra)? Děkuji. :-))

21.01.2012 18:35:15
Nevím, jestli se tomu dá říkat vlna emocí, ale minimálně jednu jsi u mě vyvolal - lítost nad tvou neschopností porozumět psanému textu. No co, mysli si, že jsi übermensch, snad tě to nějak uspokojuje.
strawberry muffin 19
21.01.2012 18:27:58
opavák : Mohu tě uklidnit. Řada větších společností stěhuje nyní svých "pár kanclů" z Prahy kvůli výši nájmů. Třeba jedno větší oddělení O2 se stěhovalo nyní do Pardubic,atd. Podstatné je, že v Praze žije dvakrát víc lidí, než v druhém největším, a existenčně je na Praze závislo dokonce čtyřikrát více lidí, než v druhém městě. Tito lidé platí daně, zároveň je vrací do oběhu, a tedy pro ně stát musí některé věci udělat - odpovídají tomu i utracené částky. Do horní dolní se nemusí instalovat tak drahý systém protipovoďnových zábran, jako do Prahy. Nemusím vysvětlovat, že s každým menším městem nebo obcí klesají náklady na daný region. Jinými slovy, pokud by na každého vazala daného místa stát utratil korunu, pak pro prahu to budou dvě mega, pro horní dolní sto korun. Argumenty o spravedlnosti v přerozdělování mi připomínají jakési centrální řízení komunistického střihu, které beztak nefungovalo nikdy. Z mimopražského pohledu tedy na jednoho hornodolňáka by vůči spravedlnosti mělo spadat dvacet tisíc pražanů. Spravedlnost!
Ras Putin*88 24
21.01.2012 18:16:30
"Už jen záplava metra je pěknej průser, kterej svým významem převyšuje čtyřicet zatopených obcí - nedá se svítit."
No nevím jestli po napsání tohohle blábolu má smysl s tebou vůbec diskutovat, ale budiž.
Když už jsi nakousl ty záplavy . Dodnes si pamatuji na živé vstupy TV reportérů z Letné, kdy pořád dokola opakovali, jak je v Praze zatopená ulice V Lahovičkách. Bylo to v době, kdy ještě povodnová vlna nedorazila do Prahy a zatopeno bylo pouze pár chatek na Zbraslavi. Co na tom, že v jižních Čechách už bylo pod vodou několik desítek vesnic, jejichž jména se do zpravodajství ani nedostala. Vždyt daleko důležitější je, že v Praze je pod vodou ulice V Lahovičkách!! O tak závažné informaci musel být celý národ informován každých 15 minut.
Až budou firmy platit daně v místě kde mají své fabriky a ne tam kde mají pouze pár kanclů a až ze státního rozpočtu půjdou na jednoho Pražáka stejné peníze jako na jednoho Opaváka, pak mi budou nějací Pražáci ukradení. Do té doby považuji za svou občanskou povinnost upozornovat na tyhle nespravedlnosti.
To že tolik lidí nemusí Pražáky, má své konkrétní důvody, které ty jako Pražák nevidíš.
opavák
21.01.2012 18:15:37
strawberry muffin: Koukám, že jsem v tobě vzbudil vlnu emocí. :-)) To je dobře. Jsi úplně mimo. Já tu diskuzi nezaložil proto, že bych si myslel, že toto si každý na venkově nebo jiných městech myslí, je to adresováno těm, co to tak skutečně myslí. Pokud nechápeš rozdíl, nemohu pro tebe nic udělat. Přečti si argumentaci BloodyElf, uvidíš, o čem mluvím. Je mi úplně jedno, že si to lidé myslí, mě ZAJÍMÁ, jestli si ty nastíněné argumenty dokáží obhájit, neboť jsou většinou naprosto stupidní. Ano, považuji za stupidní, že "Praha má moc lidí", "Pražáci jsou hovada co nemakaj", "Je nespravedlnost, že Praha má nejvíc peněz" atd.- jsou zkrátka věci, co jsou buď mdlé, nebo nepravdivé. Třeba se z toho poser. :-)) Já žádnej pokus o flame nevyvolávám, prostě nechápu, CO nechápete na tom, že Praha má nejvíce investic, jako jakékoliv hlavní město - a kor u nás to dává logiku, když zde žádné "větší" město které by mohlo v investicích konkurovat v praze, nemáme. V německu a polsku je to třeba jinak.
Ras Putin*88 24
21.01.2012 18:06:39
6) Pražáci mluvěj jako hovada.
Někdy byste se měli slyšet pražským uchem, váš dialekt je taky k popukání, v horším případě k nasrání. A nikdo to nehrotí. :-)

Nějakej dialekt je v každý části republiky. Tohle mi přijde nesmyslný řešit. Nejlepší je plzeňskej :)
Girry 19
21.01.2012 17:53:36
Zopakuju argument z minula, Praha má celkem hezkou architekturu (některé části jsou nádherné), nicméně přistěhovalci (zdaleka nejen z Moravy) se většinou chovají jako kovaní idioti stylem "Čum vole, sem z Prahy, sem borec a ty jsi jen trapák!" Rodilí pražani mi nevadí.
JCD 20
21.01.2012 17:50:09
RasPutin achtundachtzig: Debilita je, že každýho mimopražáka vidíš automaticky jako člověka, který má potřebu používat takový "argumenty, proč je něco špatně". Tvá šovinistická mysl si vypracovala představu, že každý mimo Prahu je vidlák a musí ti závidět.
strawberry muffin 19
21.01.2012 17:42:09
3) "S větší dobrosrdečností a otevřeností jsem se přinejmenším u mladší generace nesetkal nikde"

Jestli v Praze narazíš na ochotného člověka, tak je to spíš zázrak. Je to obecně velkoměstský syndrom, jehož pěkné znázornění jsem měl možnost včera zhlédnout ve filmu Incident (1960's). Počet vyřčených frází "s dovolením", nebo "pardon" se v Praze limitně blíží nule.

4) Je vidět, že nevidíš dál než za roh svýho vinohradskýho činžáku. Praha je ekonomický hybatel, protože veškeré firmy mající provozovny mimo Prahu si zřizují HQ v Praze. A proč to dělají? No protože do Prahy se lejou peníze. Je logické, že mezinárodní firma si nezřídí HQ ve Zlíně, když tam ještě nikdo nevybudoval čtyřproudovou příjezdovou cestu, nebo elektrickou dráhu, kterou měl na papíře už Baťa. Místo toho se za miliardy opraví trať Praha-Beroun, kde se stamiliony napumpujou do zbytečných betonových protihlukových zdí a nikdo proti tomu ani necekne (další z projevů velkoměstského syndromu - občanská připosranost, spokojení se s "menším zlem").
A kolem řeky Moravy žije řádově víc lidí, než 120 tisíc.
"Naše vs. vaše" povodně je až moc trapnej pokus o flame, na to nemá smysl reagovat.

"celý svět považuje Prahu za perlu a živé muzeum architektury"
To mi připomíná vychloubání se některých Blaváků, že žijou v úžasném moderním velkoměstě s nádherným historickým centrem. Má to hodně daleko k pravdě, pražská architektura není až na výjimky ničím zajímavá.
strawberry muffin 19
21.01.2012 17:40:49
Ras Putin*88: ty nesleduješ, jo jo, tady jde hlavně o protěžování prostřednictvím přerozdělování prostředků oproti menším městům (tam se řadí i města např. zlín, karviná, ústí nad labem.... a samozřejmě i další a další a další a menší). Příjmy na jednoho obyvatele jsou několikanásobně nižší, protesty se táhnou několik let, několikrát slíbeno, že se situace změní - ne vyrovná, jen se na základě jasných propočtů ten nepoměr sníží - ne vyrovná!, jen bude odrážet realitu, přesto na podzim, pokud jsi nezaznamenal, opět velké demonstrace starostů v praze a krásně diskriminačně mluvil starosta hl. města prahy, stále mrtvý bod.
Jinak asi nebudeš moc vlastenec, kterému jde o blaho celé země. Jasně praha je reprezentace, já proti tomu nemám to nejmenší, jen to hospodaření s těmi prostředky není žádná dokonalá symfonie ... A ty ruské propriety, sakva radnice, kolikrát já už cizincům vysvětlovala, že česko má svoje národní bohatství a že toto nemá s čechy nic společného, otřesné, to mi tak pije krev.
Jo s tím vlastenectvím, ty tvoje výrazy, cože p*dele, otřesná rétorika. Ale nechme to, miluju prahu a miluju i další místa v ČR a bylo by to na dlouho, ale mohu s tebou souhlasit s tím, že v Brně je neuvěřitelnej nepořádek, to není nikde, nikde jenom v Brně.
Čau
11E5
21.01.2012 17:36:17
připomíná mě to hádku 2 dětí ve školce o tom které má lepšího tatínka
null-pointer 23
21.01.2012 17:18:36
strawberry muffin: Debility? Takže když řeknu, že horní dolní stojí úplně za hovno, protože tam žije příliš málo lidí, je to správným argumentem vyjadřujícím můj názor na horní dolní? Zajímalo by mě, kde tam vidíš ten komplex a debilitu, opravdu. :-))
Ras Putin*88 24
21.01.2012 17:16:20
Hned tvůj první odstavec (nepočítám-li vysvětlivku k nadpisu) je výron debility a komplexu (který účelně nechci nijak pojmenovávat). Proč si myslíš, že je pro mimopražáky typické mít takové argumenty?
No nic, čtu dál a možná se ještě vyjádřím.
strawberry muffin 19
21.01.2012 17:09:44
11E5: Já ale žádné zanedbávání ostatních regionů nepozoruji. To že každá horní dolní nemůže mít sofistikované zábrany proti povodním za mnoho set milionů je logickým důsledkem roztříštěnosti obývaných míst v tom regionu, stejně tak objektivní a materiální škodou, kterou tam voda může způsobit. Je logické, že Praha tyto zábrany dostane jako první a má priroitu, neboť je zde mnohem více objektů, které mohou být poškozeny. Už jen záplava metra je pěknej průser, kterej svým významem převyšuje čtyřicet zatopených obcí - nedá se svítit. A to je jen jeden bod. Však horní dolní se také časem dočkají, taky to záleží na tom, koho si ten region zvolí do zastupitelstva. Většina větších měst v ČR se opravují a postupně se zbavují komunistického zápachu a zdevastovanosti, a ani v prdelích se člověk nemusí stydět za to, že žije "ve východním bloku". České vesničky jsou malebné, čisté a pokud někomu přijde, že je český venkov zanedbán, doporučuji mu výlet na ukrajinu, kde když má někdo i dnes splachovací záchod, je třeba se na něj dívat s krajní podezřívavostí. A to platí i pro města. Neznám samozřejmě každý region a každou vesničku v ČR, ale s žádnou bídou jsem se nikde opravdu nesetkal. Narážím jen na velké nedostatky v dopravě z těchto míst, které ale asi o moc lépe řešit nejde. Vesnice o sto obyvatelích holt nemůže mít autobusové spojení každou hodinu. Rozdíly se dělají kapacitní, ne finanční, což je hlavní bod, v kterém se mimopražáci pletou, když myslí že je to naopak. Jak říkám, já NEJSEM pragocentrik. Většina pražanů NENÍ. Celej tenhle topic existuje jen díky tomu, že zbytek ČR jsou hornodolnocentričtí. :-)
Ras Putin*88 24
21.01.2012 16:59:53
Toto jde absolutně mimo mě, tyto řeči vedou jen maloměšťáci, kteří nevytáhli paty z ČR... A jo maloměšťáctví je možné i v rámci prahy, to jen podotýkám, ačkoli proti Praze nemám vůči menším výhradám - tj. např. prodej tradičních ruských "výrobků" v turistickém centru prahy...... nic, mám ji ráda.
Ke všem tvým bodům se vyjadřovat nebudu - je to věc názoru a věc vlastního vnímání, určitě mnozí souhlasí, mnozí nesouhlasí, vč. mě, ale máš tam jednu zásadní chybu - a to ekonomický přínos prahy, který přesahuje veškeré ostatní místa v ČR, s čímž obhajuješ větší dotace do regionu - víš co je za hlavním ek. úspěchem prahy - z velké části je to dáno tím, že zde sídlí centrály velkých společností a zisky se počítají ve prospěch prahy, taková česká spořitelna - víš kolik je poboček všude po republice, tyto propočty jsou chybné, tímto se nic ospravedlňovat nedá. A já o¨nemohu souhlasit s tím, že ostatní regiony budou výrazně zanedbávány oproti praze, přece jen je třeba zemi rozvíjet celkově ne centralizovat, není to tak velké území, aby se to nedalo zvládnout, je třeba aby se rozvíjely všechny kraje, tak přece je to vizitka národa a národ by měl držet pospolu.
11E5
21.01.2012 16:55:44
BloodyElf: Kristovy rány, to jsou fakt takový nesmysly. :-))

1) Prahu nemam ráda protože ji nemam ráda... Proč někiomu od narození nechutnají rajčata?? Proč nemáš rád tu blondýnu od vedle?? proč se ti nelíbí ta holka, co na tebe tak slintá??

1) Neznám nikoho, komu od narození něco nechutná, včetně sebe - já například "téměř od narození" nemám rád ryby, a nemám je rád, protože... smrděj a jejich maso je mi nechutné. Tečka. Je to odpověď? Je. Ano, jsou ryby i které nesmrděj, ale zde se již jedná o mou zášť, kterou zcela otevřeně přiznám, aniž bych si musel vymejšlet okolo nesmysly (jakože já nevim, je rybí maso esteticky nezajímavé). To samé platí s lidmi, nemám některé rád z konkretních důvodů. Třeba když jsou lidi hned se vším hotovi, nebo jsou to ignoranti.

2) "nemam ráda Prahu, většinu lidí v ní, nelíbí se mi ani architektonicky a ani nijak jinak..."

Ty nemáš ráda většinu pražanů? Žiju v Praze 24 let a ani za tu dobu se mi 1,2 milionu lidí poznat nepodařilo. Stejně jako třeba Plzeňáků, proto nikdy neřeknu, že nemám rád lidi z Plzně. Nemají žádný rozlišující atribut od českých Pražanů. Zato mohu říct, že nemám rád třeba araby, protože ta množina je skryta pod kulturní rozlišností, která mi nevyhovuje, a která je objektivně změřitelná. Nelíbí se ti architektonicky co? Pražský hrad, Malá strana, Staré město? :-) Já vím co se mi nelíbí na Plzni, periferie a kulturák :-)) Jsem schopen konkretizovat. Nelíbí se ti množství kulturních akcí v Praze, přístupnost služeb, atd.? :-))

3) to jako jen proto, protože tam žije milion blbů a jsou tam rádoby extra památky je to město důležitější než město na moravě, co má 50k obyvatel?? Důležitej je každej...

Aha, takže za A) Pražani jsou "milion blbů" narozdíl od 50k hornodolňáckých srdečných geniů, B) kdyby jsi si měla vybrat mezi záchranou 1,2 milionu lidí a 50 000, zvolila bys 50? Podezřívám tě z pokroucenosti tvých morálních hodnot a schopnosti počítat.
Ras Putin*88 24
21.01.2012 16:54:02
BloodyElf:

Ty rádoby památky jsou opravdu památky nedozírné historické hodnoty.

Ale ne, prostě každé místo (ať už město, nebo třeba palouk v lese) má svou velice osobitou atmosféru a ta každému nesedí. Tu pražskou třeb výborně vyjadřuje Gustav Meyrink v Golemovi.
Pegasis
21.01.2012 16:53:48
Já se do Prahy naplavila už pomalu před čtvrt stoletím a mám ji ráda. Proč? Protože se mi tu líbí a jsem tu spokojená. Pokud se někomu nelíbí, ať se mu klíďo nelíbí, má nárok na vlastní názor.
*Loreena*
21.01.2012 16:47:12
Řeknu ti to jednoduše - Prahu nemam ráda protože ji nemam ráda... Proč někiomu od narození nechutnají rajčata?? Proč nemáš rád tu blondýnu od vedle?? proč se ti nelíbí ta holka, co na tebe tak slintá?? Odpověď je vždy jednochá - protože... jakejkoliv argument je pak jen snaha vysvětlit něco, co se vysvětlit nedá... nemam ráda Prahu, většinu lidí v ní, nelíbí se mi ani architektonicky a ani nijak jinak... nenech se ale zmýlit - můj přítel je pražák a mam tam i kamarády... Nelíbí se mi protože se mi nelíbí, tečka... Žádnou zášť v tom nehledej, jak sis mohl přečíst, z moravy fakt nejsem ale řekněme, že spousta udávanejch argumentů jsou argumenty opodstatněné - třeba to s těma povodněma - to jako jen proto, protože tam žije milion blbů a jsou tam rádoby extra památky je to město důležitější než město na moravě, co má 50k obyvatel?? Důležitej je každej... co se dotací týče - ano, každý město je jinak velký, ale každý by mělo dostat stejnej příděl peněz bez ohledu na to, jak moc je v očích světa bezvýznamné - je to čr... a tak bych mohla pokračovat do nekonečna.... Ono na jednom vtipu, co se říká, bude něco pravdy: Česká republika se dělí na 2 skupiny. Na pražáky a na ty, co je nesnáší...
BloodyElf 21
21.01.2012 16:45:40
Já Prahu ráda, nicméně bych z ní vyhnala většinu lidí, páč lidi ráda nemám. :D
Pegasis

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy