Práce autobusáka-bavilo by mě to, ale...

Zdravím,

potřeboval bych poradit co se týče zaměstnání. Mám VŠ bohužel humanitního zaměření, protože matiku a potažmo geometrii jsem nezvládal už v 6. třídě ZŠ, jsem spíše jazykový typ (dnes toho i lituji, radši jsem měl jít hned po matuře dělat něco užitečného) a už cca 9 měsíců jsem na pracáku.

V lednu jsem nastoupil na zákaznickou linku pro jednu nejmenovanou společnost, která se zabývá satelitní televizí, ale po ukončení školení jsem nenapsal závěrečný test na požadovaných 85%, takže jsem odešel (po vcelku důkladné přípravě jsem měl 72%-nestačilo to, na 85 bych to určo nenapsal ani napodruhé, byl to příšerný stres).

Navíc, obsluhu toho informačního systému jsem nezvládal nejlíp a jak jsem tak během školení koukal na ostatní kolegy, ani by mě to nebavilo, zcela jistě bych tam patřil mezi nejhorší, což by moje psychika dlouhodobě nevydržela, nesnesu pocit být v něčem nejhorší, poslední.

Loni jsem si na vlastní náklady udělal papíry na bus včetně profesáku a i přesto, že nemám praxi, mě do podniku chtějí, protože několik lidí najednou jim bude odcházet do důchodu, jsou tedy ochotni mě zaučit a proškolit. Řídím velice rád, prozatím bez nehody a odhadnout rozměry autobusu mi nečiní žádné potíže. Práce by mě velmi bavila a vnitřně naplňovala (jde o meziměstskou linku ze 100k města po okolitých vesnicích a zpět).

U té zákazn. linky jsem si prostě ověřil, že na nějaké psaní stresujících postupových testů prostě nejsem a práce s PC taky není zrovna moje krevní skupina.

Proto bych rád zkusil toho autobusáka, ale mám hrůzu z té zodpovědnosti za tolik lidských životů. Vím, že za každou blbost je tam § obecné ohrožení a na dnešních silnicích se může každou chvíli něco semlít, stačí jenom zlomek vteřiny a mohu zmasakrovat 50 lidí.

Mám úžasnou přítelkyni, letos ji chci požádat o ruku, takže někam nastoupit musím. 9 měsíců bez práce je pro člověka v mém věku děsně moc, stydím se za sebe a jsem psychicky už úplně na dně a nemít milující přítelkyni, dost možná bych to řešil sebevraždou, ona je mým smyslem života, dává mi chuť žít.

Vlivné známostinemám žádné, rodiče taky ne, 90% pohovorů jsou obyčejná fraška, a to i v Praze (byl jsem tam na 50 pohovorech, uspěl jsem jednou, a to ještě na pozici za 12 hrubého, ale protože jsem tehdy měl jinou lepší práci, tak jsem to nevzal).

Ten autobusák je nejlepší řešení - vzali by mě během krátké doby, je to jediná možnost, jak získat slušně zaplacenou práci bez konexí a doporučení známých, které prostě nemám a navíc byla by to práce, která mě baví, akorát ta zodpovědnost, no. Mám hrůzu z toho, že třeba udělám chybu, která může mít fatální následky. Vycházím z toho, že dřepět na pracáku 9 měsíců je prostě už moc dlouho, už se to bere jako dlouhodobá nezaměstnanost a přítelkyni si troufnu požádat o ruku, až budu dělat, dříve ne. Myslím, že bych to zvládl, akorát ta hrůza ze zodpovědnosti.

Co byste mi dovedli poradit? Uvažuji správně?



17.02.2012 11:59:48
Zníš jako rozumnej člověk, pokud nebudeš jezdit jako blázen, tak je riziko, že se něco stane zanedbatelné. Pokud si myslíš, že by tě to bavilo, tak to ber. Budeš mít celkem rozumnou práci, to spousta lidí nemá. Není důvod být psychicky tak na dně, ale pokud jsi už několik měsíců bez práce, tak to prostě vem. Přestat můžeš vždy - po pár měsících, po roce, po třech.
Nebo bys mohl jít dělat řidiče náklaďáku. Tam to neni taková zodpovědnost (deset tun kečupu se veze snáz, než 50 lidí :-)
Ale to asi bude trochu víc stresující a jsou tam klasické problémy s tím, že tě nutí jezdit s přetíženým autem, nebo nedodržovat odpočinek atp.
mudrc
17.02.2012 07:58:38
tez dobre
:D:D hehe, chtěla, ale v 6:24 se na mě nemůže nikdo zlobit :D sorry!
Hildegardinka 20
17.02.2012 07:25:48
Hildegardinka - nechtelas napsat jednou nohou v hrobe a druhou v kriminale ? :D
tez dobre
17.02.2012 06:24:36
Ber to realisticky - Jak casto se stane nehoda busu? Jak casto jsou pri ni zraneni? Jak casto tam nekdo umre? A jak casto tam zaklepe vsech 50 lidi?

Mne z toho vychazi strasne mala pravdepodobnost, navic se jevis jako inteligentni a zodpovednej clovek, tim to taky klesa.

Na silnici ses proste porad jednou nohou v base a druhou v kriminale, respekt mit musis, ale strach je zbytecnej :)
Hildegardinka 20
17.02.2012 00:25:43
Podle mne se na tu praci hodis. Jsi si vedomy rizik a odpovednosti. To je dobry zaklad pro dobreho ridice. S takovym bych se nebal jet.
wheee345
17.02.2012 00:17:58
Zodpovednost je to velka, to je pravda, ale pokud umis ridit dobre, tak kdyz budes opatrny, budes dobre vyspany, atd. tak by se snad nemelo nic stat... a kdyby se stalo, tak to nebude tvoje chyba ani primo tvuj problem (muzes z toho mit spatny pocit, ale pokud budes vedet, ze jsi udelal to nejlepsi co si mohl, tak by to melo byt OK)
Koala19
17.02.2012 00:00:29
Kamarád to dělá a je spokojený.
Pegasis
16.02.2012 23:58:13
Jen jestli nejsi až moc nervózní plašan
Apajdička 25
16.02.2012 23:57:05
Až moc se na tu zodpovědnost soustředíš, uber trochu. Jdi do toho a nebuď ten jeden z mnoha nepříjemných řidičů. :-D Jinak si myslím, že nějaký extra nebezpečí na těhletěch linkáčích nehrozí, ale co se týče dálkových tam už asi jo. Taky by mě to moc bavilo a já mít příležitost jako ty, jdu do toho hned. Ale chtěl bych spíš na ty dálkové.
artynak 20
16.02.2012 23:56:21
Jdi do toho, určitě se toho neboj, je to práce jako každá jiná.
Captain Morgan

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy