Skvělá práce ale malý plat

Ahoj, mám strašně dobrou práci relativně v oboru co jsem studoval. Dobrá v tom smyslu, že mě strašně baví, každý den se do ni těším a téměř ní žiju. Horší v tom smyslu, že je to pro organizaci placenou státem plat a mě vychází čistého kolem 10000. Bývalí spolužáci teď dělají vědce, techniky a programátory pro soukromé firmy a mají minimálně trojnásobek. Ani by mě o tom nenapadlo přemýšlet, a moji rodiče vlastně ani nechápali co jsem studoval a co dělám a byli rádi že mám nějakou práci. Ale minulý týden byl u nás strejda co má malou firmu a mluvil o tom, že mu jiná firma přide nainstalovat servery. Bavili jsem se o tom a skončilo to tak, že jsem mu během soboty všechno naistaloval sám a ještě naskriptoval několik aplikací, podle toho o čem mluvil, že by se mu hodilo (tohle by mu ani ta firma, která za to chtěla navíc spoustu peněz neudělala). No a od té chvíle, když se to dozvěděla rodina, tak do mě začli všichni hustit, proč se neživým něčím takovým atd... Sice si myslím, že to co já dokáže dneska pomalu každej ale i kdybych náhodou měl šanci se uplatnit v soukromé svéře v IT, udělali by jste to jen kvůli většímu platu a vykašlali se na to o čem víte, že vás teď fakt baví. Začal jsem o tom trochu přemýšlet. Jako teď se svym platem vyjdu a nemám potřebu za nic utrácet, ale co když v buduoucnu já, nebo někdo z blízkých onemocní a najednou by se víc našetřených peněz hodilo. Nebo by se stal nějakej průser, potřeboval bych právníka, nebo bych muslel hradit škodu, nebo opravit střechu, a nebo jen někomu finančně pomoct.... prostě se může stát cokoli. Co by jste dělali vy?

23.01.2012 12:51:02
15 let jsem v jedné advokátní kanceláři dělala práci, která mě strašně nebavila, ale byla na tehdejší poměry velmi dobře placená a se zaměstnanci bylo zacházeno velmi slušně. Jenže jsem měla rodinu a tam jsou peníze opravdu zapotřebí. Stejně ale neumím říct, co bych volila v případě, že bych byla sama za sebe. Zda aby mě to bavilo, nebo líp uživilo.
od rija
23.01.2012 12:49:46
K čemu mít spoustu peněz a přitom se celý dny otravovat v práci, která tě nebaví? Vždyť je ani nepotřebuješ, nechápu tuhle posedlost mít co nejvíc....
BlackRainbow 24
23.01.2012 12:44:28
S 10.000 Kč v roce 2012 vyjdeš?
Kvalt 29
23.01.2012 12:34:51
Pokud o tu práci nechceš přijít, tak se zkus poohlédnout po vedlejšáku. Nezřídka se stává, že najdeš druhou práci ve stejné firmě.
Alkedos
23.01.2012 12:34:21
Já ti v tomhle neporadim - pokud by se mi podařilo najít přímo práci, na kterou jsem vysokou školu - přišla bych si cca na 15 tis+/- nějaký ohodnocení, pružnou pracovní dobu a práci, po které toužím. Taky málo - ale já jsem ženská, mám po svým boku muže a dohromady nám to dá slušnej příjem - navíc dost slušnej příjem v Ústeckým kraji, takže já bych se rozhodovala podle jiných kritérií. Každopádně - v tvým případě bych si vzala papír a napsala všechny možný plusy a mínusy. Pak bych to vyhodnotila...a podle toho se zařídila. Nic totiž člověka neuspokojí víc, než to, že dělá práci po které opravdu toužil.
ilustrace 27
23.01.2012 12:30:38
pizzaboy: jj, o tom zmenšeným úvazku taky přemýšlím. Ale spíš bych to zatím vyděl na nárazovy placeny výpomoci v tomhle směru známým a lidem co mě pak třeba tihle známí doporučí. Když bych mě z toho něco kapalo a já kvůli tomu už třeba nestíhal práci (za chvíli jdu na odpolední a teď se stíhám flákat na netu :D ) tak bych o menším úvazku začal uvažovat.
hlupák
23.01.2012 12:26:15
Jetště s tou rodinou, teď ji zakládat opravdu nechci, (před dvěma lety jsem se po deseti letech rozešel se svou "životní láskou" a od té doby mě nic takovýho ani nenapadlo) a navíc u nás na vesnici je spoustu rodin, kde třeba oba pracují jako pokladní a pomocníci v obchodních domech a mají ještě míň. Přesto všichni pořád žijou :D Jaká je vlastně vaše představa o solidním platu? Znám lidi, co fakt dřou a 10000, 15000 jim připadá v pohodě. A taky znám lidi, co jsou třeba hodně chytří, v práci se ale opravdu moc nepředřou, nejvíc nadávají na nezaměstnany flákače a zároveň tvrdí, že za míň jak 30000 by jim nestálo za to vstávat do práce.
hlupák
23.01.2012 12:19:48
hlupák: hele pokud si zvládl sám udělat to za co ta firma chtěla nehorázné prachy, tak si založ na podobné věci živnost. můžeš si tak řídit pracovní dobu a stihneš na poloviční úvazek i to co děláš teď
pizzaboy 24
23.01.2012 12:16:51
Dík za odpověď, to jestli bych se uplatnil, nebo ne je jedna věc, ale spíš mě jde o to jestli by jste se pro lepší plat vzdal práce, kterou žijete. Kdybych vyhrál miliardu ve sportce, tak bych tam dál pracoval zadarmo :D Co vidím lidi kolem sebe, málo kdo má takový štěstí, že ho práce fakt baví. Spíš se těší na volno a žijou potom tím ať už vydělávají kolik chtějí. Možná kdybych chtěl zakládat rodinu, tak o tom přemýšlím jinak, ale do teď mi stačilo dělat svou práci a nemuset řešit,kde vzít na nájem a jídlo, protože na to mi to plat stačil :D Je to příliš špatnej, pohodlnej, nebo línej přístup? Nesnažit se vydělat co nejvíc?
hlupák
23.01.2012 12:07:35
No a zakládat rodinu nechceš? Podle toho bych se odpích, s timhle bys je asi těžko zabezpečil..
kokosák 26
23.01.2012 11:56:27
Klidně jdi do nějaké větší firmy a zkus dělat správce sítě nebo něco podobného.Z osobní zkušenosti vím, jaká paka tam dělají a pokud máš takové schopnosti, určitě se uplatníš.Jejich rady "vypněte to a zase zapněte" nebo "restartujte a uvidíte" umí každej a plat určitě lepší, jak deset litrů...
suvurov

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy