Souvisí emancipace s klesající porodností?

Pokud se podíváme na státy, které emancipací netrpí, tak všechny s porodností nemají problém. Podle mého názoru se časem emancipace sama ekonomicky eliminuje. Proč? Umíte si představit systém, ve kterém jeden pracující člověk živí 2 důchodce, sebe a ještě platí daně? Já tedy ne. Vzhledem k dluhům které evropské státy mají nemohou porodnost stimulovat ani příspěvky, navíc tyhle pokusy mají jen krátkodobý efekt a nejsou systémové a tudíž dlouhodobé. Jak to podle vás dopadne?

21.02.2012 03:24:10
Tyhle úvahy jsou zcestné, podívej se na takové USA, jejíž obyvatelstvo je jak kulturně, tak geneticky naprosto spjato s Evropou, a tam tento problém nemají. Není pravda, že by to tam doháněli negři nebo hispánci, 80% američanů jsou běloši-arijci a problém s porodností nemají. Je to o přístupu ke vztahům, ano, ten námi, sofistikovanými evropany opovrhovaný americký model je z tohoto hlediska daleko funkčnější. Nechci generalizovat ale co jsem v USA zpozoroval tak většina lidí na vztahy pohlíží jiným, de facto povrchnějším způsobem než běžný Evropan. Nehledají zcela nezbytně své soul-mates, dokonce si dovolím tvrdit že tvůj partner tam může klidně býti pouhým módním doplňkem k tvé personě, žádné šílené filosofování a ve čtyřiadvaceti už maj vlastní děcka, plní si americký sen o červené střeše, zahradě a pes, děcka a hezká manželka s kterou si budeš hrát na dokonalost - to je pro Evropana nepřijatelné, jenže ouha, my se díky tomu nerodíme. Neříkám, že bych to tak chtěl, daleko radši strávím život s někým s kým si skutečně rozumím, jenže to je to, někoho takového najít, udržet si ho atd. Mezitím ti to krachne, zažíváš zklamání, zase žádný partner z toho nevyleze, děcka nemáš a mít nebudeš, protože už vlastně nechceš ani partnera, ani děti, ani rodinu, jako by přece člověk neměl toho stresu už tak dost.

Ale takhle to nefunguje. Lidi neustále odkládají děti, svazky, a nemá to co dělat s proklamovaným blahobytem jak tu někdo furt kdáká, nýbrž se způsobem myšlení, které je nám od mala cpáno do palice. Totiž že spíchnout někde dítě je vlastně hrozlivej průser co se nesmí stát, mít pokud možno co nejpozději, užívat si, studovat atd. A lidi se míjej a míjej. Myslím si, že pokud si svého partnera nevemeš už třeba po dvou letech vztahu a nemáš s ním děti, tak už to neuděláš nejspíš nikdy, protože už i pro ten samotnej vztah bude pozdě. Tohle se dřív nestávalo protože lidi si nedávali tolik bacha, "udělat si dítě" je dnes téměř démonizováno jako konec života a do toho se nikdo nepohrne. Kdežto tvůj pra-praděd někde na zábavě přefik Máňu na slamníku po tancovačce a hle už byl na cestě harant, takže svatba a další pomocníci na pole jsou na cestě.
Ras Putin*88 24
21.02.2012 03:07:13
driv nebyla velka rozvodovost,jina moralka muzu,a vetsi moznosti uplatneni zen ve spol.dnes si kazda dobre spocita zda obetovat svuj zivot,praci,konicky pro dite a manzela kdyz vidi jak muzi pristupuji k zavazkum a jaka je jejich moralka.ktera se nemusi ukazat hned ale treba po par letech-neni jim cizi podvadet jeste nez zena porodi,vychova dite,to v takovych podminkach vyrusta,po par letech se jim zachce mladsi...dale zeny dnes dyl studujou,kariera takze kdyz zacnou premyslet nad splozenim potomka ,jsou ve veku kdy maj uz vsech 5 pohromade a vidi 'realitu'.ty jednodussi se v techto letech rozvadi nebo je nucena si najit blbecka u ktereho ma jistotu ze po par letech nesebere roha.
Gazzapo.
21.02.2012 03:04:56
driv nebyla velka rozvodovost,jina moralka muzu,a vetsi moznosti uplatneni zen ve spol.dnes si kazda dobre spocita zda obetovat svuj zivot,praci,konicky pro dite a manzela kdyz vidi jak muzi pristupuji k zavazkum a jaka je jejich moralka.ktera se nemusi ukazat hned ale treba po par letech-neni jim cizi podvadet jeste nez zena porodi,vychova dite,to v takovych podminkach vyrusta,po par letech se jim zachce mladsi...dale zeny dnes dyl studujou,kariera takze kdyz zacnou premyslet nad splozenim potomka ,jsou ve veku kdy maj uz vsech 5 pohromade a vidi 'realitu'.ty jednodussi se v techto letech rozvadi.
Gazzapo.
21.02.2012 01:25:42
prison officer: jistě konstruktem to nenazývej :-) a současně klidně nazývej i rýpnutí, jevy - vágními pojmy :-)
Popravdě by mě nikdy nenapadlo, že někomu není jasné, že lidé žijící v "bohatých" společnostech mají méně dětí než ti, kteří žijí v chudobě, ty jsi zřejmě v sociologii absolutně nekovaný, ale budiž.

No a protože se mi tě nechce školit, dám ti odkaz na jeden snad pro tebe více věrohodný zdroj, kde jsou dokonce vypsány i další příčiny, které já jsem z důvodu "rýpnutí" si jako reakci na šovinistický text, nezmínila a samozřemě podotýkám, že k tématu existuje řada dalších textů a odborných studií.
http://www.rodiny.cz/ncpr/rod_stat/spolecnost/prispevek_ncpr.htm
harlekýnka
21.02.2012 00:47:47
harlekýnka: "konstruktem" bych to určitě nenazýval... ;)
prison officer
21.02.2012 00:42:43
Pokud vím, tak je dokázáno, že za klesající porodnost může zvyšující se míra vzdělanosti a to hlavně vzdělanosti žen. Na druhou stranu nemám, že by tento jev znamenal nějakou ekonomickou katastrofu - když se podívám na země, kde žena hraje spíše tradiční úlohy "továrny na děti", tak nemám pocit, že by tyto země na tom byly ekonomicky bůhví jak. Evropě kvůli tomu podle mě žádný ekonomický kolabs nehrozí, protože nízkou porodnost tu vyrovnává příliv imigrantů právě ze zemí s vysokou porodností, kde má tento nadbytek lidí problémy se uživit. Spíš tu hrozí kolabs kulturní v souvislosti s postupným pronikáním cizích prvků z těchto zemí. Takže podle mě čeká západní civilizaci osud starověkého římského impéria, které bylo postupně zaplavováno barbary. Ale ani to nemusí nutně znamenat žádnou katastrofu, protože tito imigranti mají většinou tendenci přejímat výdobytky takovéto vyspělé civilizace. To je vlastně vidět i na zmíněném příkladu starého Říma - i když příliv barbarů znamenal konec existence říše, tak barbaři velkou část římských zvyklostí přejali a na těchto starořímských základech stojí koneckonců Evropa dodnes.
Astfgl 25
21.02.2012 00:35:22
harlekýnka: Jmenuj nějaký fakt. Žádného jsem si nevšiml
prison officer
21.02.2012 00:23:43
prison officer: cože? cože? můžeš mi říct, co je vyvařené z nesmyslnosti, tobě nejsou známé absolutně jasná obecně uznávaná základní fakta a nazýváš je smyšleným pocitovým konstruktem, aha, dobrá :-)))))
harlekýnka
21.02.2012 00:17:52
prison officer: ale no tak, opakuji "Jinak současný stav je zapříčiněn tím, že bohaté společnosti tíhnou k redukci populace samovolně, s emancipací i bez ní."

toto je příčina, hlavní příčina, čím bohatší společnost, tím méně dětí a pak teprve nastupují další "možné příčiny". Jo afrika to je ještě něco jiného, nejchudší lidé zkrátka mívají naopak nejvíce dětí, ale to už ti tu někdo vysvětlil, pudovost ničím nezatížena s nepokroušenou potřebou předávat své geny dál a vztah mužů k dětem, tak tam by se to muselo posuzovat snad dokonce i kmenově.

Ne neměla jsem na mysli Afričany, nezmínila jsem konkrétní kultury, protože se chci vyvarovat diskusi na téma kulturních rozdílností, ale dobře jeden příklad za všechny Židé, neskutečný vztah k dětem
harlekýnka
21.02.2012 00:15:48
harlekýnka: "trochu rýpnu", "nezmínila spoustu dalších jevů", "zakódováno"

Používáš vágní pojmy a žádná fakta, je vidět že spíš než z logiky a faktů vycházíš z nějkých pocitů a přesvědčení. Nemá smysl s tebou vést diskuzi. Piš si co máš "zakódováno"
prison officer
21.02.2012 00:09:36
harlekýnka:

S tou afrikou je to tezky, ruzne narodnosti, nabozenstvi a kazdy to am trochu jinak. Nekde kdyz se muzi nenarodi syn, tak toho potomka proste ignoruje, takze nekdy je ten vztah k detem sice lepsi nez tady, jindy ale o dost horsi. Postaveni zen v africkych zemich je podle me horsi nez tady a to ani nemluvim o muslimskych zemich...

Muzes nekomu nastavit zrcadlo a poukazat na nespravnost jeho nazoru, ale pokud to udelas stejne zaujate a jednoduse jako on, budes prinejmensim vypadat a pusobit zde stejne. I kdyz se Te jeho text jako zeny mozna dotkl, muzes byt porad objektivni.
pawel
21.02.2012 00:03:21
pawel: psala jsem, že to obrátím a že si trochu rýpnu, přestože jsem nezdůraznila ni nezmínila spoustu dalších "jevů", které současný stav společnosti vykazuje, a nezdůraznila individuality, na nerovnostářským kořenech evropské civilizace je mnoho pravdy, evropští muži a teď "ne všichni" nemají děti zakódované jako největší bohatství, současně nemají zakódováno, že ženy jsou jim rovny, to není nic proti ničemu, to je fakt.
harlekýnka
20.02.2012 23:56:33
harlekýnka: kladný vztah k dětem je hloupost. V africe kde děti verbují jako vojáky a muž se na výchově podílí tím, že zasune, na rozdíl od evropy, kde se na výchově podílí 20 let, se rodí dětí hodně. Proto si dovolím tvrdit, že kladný vztah k dětem prokazatelně není pro vysokou porodnost potřeba, protože jinak by afrika vymřela a neměla jednu z největších porodností na světě.
prison officer
20.02.2012 23:54:33
Jak už bylo zmíněno, může za to především blahobyt, lidi mají hodně peněz a tím pádem spoustu zajímavějších možností než je množení. Navíc vzrůstají nároky na zabezpečení dítěte, kdyby si někdo troufnul vychovávat dítě tak, jak se to běžně dělá v Africe, sebrala by jim ho sociálka a ještě by šli do lochu.
A jak to dopadne? Je dost možný, že naše civilizace skončí, každá vyspělá civilizace v minulosti nakonec padla, lůzy je prostě vždycky víc a víc se množí. Ale nechápu, proč to některé jedince trápí natolik, že by byli radši, aby Evropa byla zaostalá. Lepší je mít chvíli civilizaci, která padne, než nemít civilizaci, ale víc se množit. Nechápu, k čemu bezhlavý množení lidstvu je, kdyby nikdy nevznikla žádná vyspělejší civilizace, která celé lidstvo posune o něco dál na úkor vlastního přežití.
laylaa
20.02.2012 23:51:08
Myslim, ze bohatsi (penezne) nez jsme ted, jsme nikdy nebyli, s tim dusevnim bohatsvim je to ale horsi. Na druhou stranu byly zde valky, totalita, socialni a financni situace hrozna (mnohem horsi nez ted) a stejne pary deti mely, porodnost byla vyssi a z demografickeho hlediska to fungovalo. Urcite v tom taky hraje velkou roli antikoncepce, jeji dostupnost a pripadna pozdejsi neplodnost, ale stejne si osobne myslim, ze cim vic penez lidi maji, tim jsou lakomejsi, sobectejsi a financneji zalozeni, takze dite neshledavaji jako vhodnou "investici". Mozna, kdyz se nad to povznesu jako celek, tak konzumni spolecnost svym zpusobem hubi sama sebe, protoze je z dlouhodobeho hlediska neudrzitelna neni to ta spravna cesta...

harlekýnka:

Stejne jako bych vsechno nesvadel na emancipaci, tak bych to taky vsechno nehazel na muze. Porad je dost muzu, kteri deti chteji, ja mezi ne patrim taky, znam jich spousty a nejde hazek jedno pohlavi do nejakeho pytle jako celek. Mozna s tim, jak se posouvaji svatby, jak se posouva prvni dite kvuli skole kariere apod to lidem nevychazi, protoze uz vlastne s nekmy nedokazi zit, naucili se venovat se sobe, realizovat se jinde nez v detech a za chvili se stejne rozvedou, takze deti nestihnou mit, nebo uz je mit nemuzou, protoze kvuli odsouvan i jsou stari...
pawel
20.02.2012 23:41:47
prison officer: Evropa taky nikdy nebyla tak bohatá, jak je teď. Lidé zvažují každé dítě, jako nákladovou položku, auto, dům, jo ještě desekrát k moři a pak teprve možná, možná dítě, ale pozor děvenko ani tehdy to nemáš jisté, vyměníme za mladší, plodnější model, i to je realita dnešních emancipovaných žen...

A krásně to píše stříbřenka a dál už bez ní, protože o ní nic nevím a určitě má jinak skvělého partnera, jen ještě nenastal ten čas, ale mluvme o mužích obecně - muži v evropě nemají kladný vztah k dětem, jak jsem psala chtěli se zbavit zodpovědnosti, rýpnu si, ale mnohdy to tak vážně je a nyní se nechtějí vázat stejně jako se nechtěli vázat v minulosti, ale máme navíc antikoncepci a ženy třeba strašně moc chtějí dítě, ale muž ne a jakmile antikoncepci vysadí jsou strašné potvory, protože muže podvedly, ten je opouští atd. atd.

Jasně, ženy chodí do práce a studují, ale už na konci VŠ začínají tikat mnohým hodinky, těm holkám úplně bez ambicí ještě mnohem dříve, jenže muži nechtějí a jasně, jsou i ženy které budují strašně moc kariéru, ale v tomto nehledejme viníka dnešního stavu, těch žen co úplně potlačí mateřské pudy, těch zas tolik nebude.
harlekýnka
20.02.2012 23:32:29
To jo, ale v přírodě se více množí tehdy, mají-li vhodné podmínky, aby jich více zbylo, až nebudou - člověk to dělá opačně, ačkoliv, pravda, v přírodě už dávno nežije.
Ivan
20.02.2012 23:31:48
já bych měla děti klidně hned, dej mi pro nás domov, peníze a přesvědč mého přítele, ať děti taky chce a rád se o nás stará.

Obávám se, že stejný problém má víc lidí
Stříbřenka* 20
20.02.2012 23:31:18
harlekýnka: výsledky hovoří za vše současný evropský průměr porodnosti je méně než 2 děti na pár=> vymírání, což v historii evropy asi s vyjímkou období válek nebylo nikdy
prison officer
20.02.2012 23:28:48
Ivan:

Myslim, ze se clovek jediny nemnozi ve spatnych podminkach, myslim, ze je to naopak logicke jednani. Kdyz mas spatne podminky, mas vetsi touhu zachovat svuj rod, rozsirit geny dal, musis mit vic potomku, protoze jich vic zemre. Naopak zvirata v zajeti, ktere maji vseho dostatek se jen znudene poflakuji a mnozit se jim moc nechce...
pawel
20.02.2012 23:25:55
Emancipace? ale co všechno se na to ještě svede, bych mohla oponovat tím, že zatímco v řekněme "západních", "křesťanských", i když emancipace nebyla, se muži vždy vyhýbali převzetí závazků, fenomén "krkavčích" otců se vyskytuje po celou dobu historie těchto společností, tak pro mnohé jiné "kultury" je pro muže dítě neskonalé bohatství, muži žijí pro své děti a pro své ženy a to je fakt. Toto v západní kultuře nikdy nebylo, zatajovali otcovství, opouštěli nejenom ženy, ale i děti, veškerou péči o děti nechávali na ženách. Západní společnost je nejméně rovnostářské uspořádání společnosti a to i historicky.

Jinak současný stav je zapříčiněn tím, že bohaté společnosti tíhnou k redukci populace samovolně, s emancipací i bez ní.
harlekýnka
20.02.2012 23:24:20
Tak třeba Indie a Somálsko mají problém s porodností, ale opačný. A řeší se to tak, že lidé umírají na nemoci a hlady a o sociálním zabezpečení ze strany státu si můžou nechat zdát. Je to dáno podivnou psychikou člověka - jako jediný živočich se množí víc v nepříznivých podmínkách, aby měl dost velikou rodinu, která by ho zajistila, kdežto v podmínkách příznivých sleduje více vlastní zájmy a rodinu odkládá.
Ivan
20.02.2012 23:18:26
*skromneho
pawel
20.02.2012 23:17:55
Ja bych do toho emancipaci nepletl, hormony u zen pracuji podobne, at uz jsou emancipovane nebo ne, spis bych v tom videl konzum, sobectvi a pohodlnost, samozrejme u obou pohlavi. Kdyz nekdo place nad porodnosti, tak bych mu doporucil, aby mel co nejvice deti a sam sel prikladem. Paradoxne podle meho maleho zkromneho vyzkumu tito brblajici jedninci nemaji deti zadne, kdyz na to upozornim, tak rikaji neco o hrozne situaci ze strany statu, ktera rodiny nepodporuje (schvalne se podivej, kolik mesicu je materska v uk, na malte apod) a problem je vzdycky vsude okolo, ne ale v nich :)
pawel

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy