Vysoká škola nebo práce?

Ahoj :)
jdu se vyzpovídat a poprosit o radu :)
Je mi 20 let, studuji na vysoké škole a jsem šťastně zamilovaný. Celý půl rok na vysoké byl fajn, jezdím každý týden domů, takže jsem byl s přítelkyní buď u nás nebo u ní. Ale po čase začala moje přítelkyně vadit rodičům. Začali si vymýšlet až nesmyslné důvody, jen abychom nebyli u nás doma. Obvykle se naši členové rodiny sprchují kolem 30 minut, ale když se sprchovala moje přítelkyně 5 minut, byla to pro matku hodina... atd. atd. Až mi jednou rupli nervy (před týdnem), jelikož mi matka oznámila, že nemůže u nás moje milá spát. Dokonce ani matku nezajímalo, že mam zkouškové období na vš. Tak jsem bouchnul s dveřmi a šel jsem spát na týden k mé přítelkyni. Ale je jasné, že tam nemůžeme spát navždy, a že je potřeba to spaní střídat. Jenže v tom je ten problém... domů se mi nechce a ani nevim jestli tam s ní můžu. Už mám maturitu, takže bych možná nějakou tu práci a bydlení našel. Ale nevím jestli to není předčasné a zbytečné. Někdo může říci, že s přítelkyní stejně nevydržím celý život, ale i kdyby... tak no a co? :) Momentálně s ní jsem a jsem tak šťastnej. Ještě dodám, že všechno, co rodičům na přítelkyni vadilo, jsem se pokusil změnit a v hodně věcech se mi to povedlo, ale rodiče stejně přišli za týden s něčím novým. Takže už nevím jak dál a prosím o radu... :)

16.01.2012 20:22:49
Dokud studuješ a rodiče tě živí, musíš je respektovat, případně si s nimi rozumně promluvit, co je přijatelné a co ne. Páky existují, tomu věř - ideální je opravdu si hledat práci / brigádu, pak jde všechno lépe. Pamatuju se, že mým rodičům bylo kdysi moc i to, že jsem s nimi jezdil s přítelkyní na víkend jednou za dva týdny. No, dva měsíce jsem nepřijel vůbec a bylo vystaráno... ;-) Hlavně to chce klid.
albert111111
16.01.2012 16:54:31
A kombinvaná forma studia ti nic neříká? Snad každá VŠ ji v nějaké formě umožňuje a můžeš vpři ní v klidu pracovat, živit se sám a ještě dostudovat. Já takhle dělal Bc. a teď pokračuju na magisterském a u toho pracuju na plný úvazek (a určitě se mám líp než kdybych byl nějak závislý na rodičích).

Pokud chceš, jde to obojí.
Komanč
16.01.2012 16:18:03
To jsou teda samý lepší rady...

1) Pokud máš s mámou jinak skvělý vztah, jen v ohledně přítelkyně je taková nevraživá a nenávistná, je třeba o tom mluvit! Evidentně tam má někde nějaký bolavý místo, je z nějakého důvodu šprajclá a žárlí. Mluvit o tom! Jestliže Ti netoleruje přítelkyni (jen kvůli blbostem), rozhodně bys neměl ustupovat, protože jsi už dost starý na to, aby sis mohl dupnout. Je to Tvůj život, Tvoje láska - a láska se prostě nezakazuje a tečka. Jo, pokud by máma byla špatná máma a blbá ve všech ohledech, pak to nemá smysl.

2) Jestli jsem to správně pochopila, studuješ v jiném městě než kde bydlí Tvoje rodina. Takže předpokládám, že bydlíš na koleji nebo na privátě. Jednoduše: nejezdi každý víkend domů, většina studentů jezdí průměrně jednou za dva týdny, jednou za měsíc. Zůstaň tam a přítelkyně ať přijede za Tebou. I když Ti rodiče sponzorují VŠ, nemáš povinnost k nim jezdit každý týden - navíc pendlování sem a tam neskutečně vyčerpává. Však oni si musí zvyknout,že tam nebudeš furt.

Jinak, kde se tam, vzala ta volba mezi VŠ a přítelkyní? Nekomplikuješ si to trochu? Můžeš mít přece obojí
slecna oujeee
16.01.2012 14:17:56
Expert - hrdý samec je fejk... :-)
2323
16.01.2012 13:42:43
Hrdý samče,
doufám že právě ty jsi nejlepší z té nejlepší společnosti. Měl by ses podívat na jeden starý český film z roku 1952 Nejlepší člověk. Znám inženýry naprosté nuly. Hodnota člověka je někde jinde, než na papíře s razítkem. Takové kecy mě fakt serou.
Expert 35
16.01.2012 13:15:11
Vysoká škola.
Dnes je vysokoškolské vzdělání jednou (nikoliv jedinou!) ze základních podmínek vstupu do lepší společnosti. Ženy se bez něho sice obejdou (do společnosti je beztak uvede jejich muž), ale chlap bez vysoké je naprostá nula.
Hrdý samec 40
16.01.2012 12:25:41
Nechápu proč by jste nemohli bývat jenom u ní? Pokud to jejím rodičům nebude vadit, tak v tom nevidím problém.
Já bývala první dva roky vztahu téměř výhradně u přítele a jeho rodičů (každý den odpoledne, celé víkendy a jakákoliv volna a nikdo s tím problém neměl) a k nám jsme spíš zašli občas na návštěvu. Bylo to ale z prostorových důvodů.
Ewangelle 20
16.01.2012 11:12:12
Opravdu školu neopouštěj. Ještě máš možnost si užít párkrát dlouhé letní prázdniny.Teď by Ti to možná bylo jedno, ale časem bys toho mohl litovat. Musel bys třeba studovat dálkově při práci a na zkoušky a výuku si brát dovolenou. Pokud jsi našel správnou školu a baví tě, tak bys to měl nějak překousnout. Ne vždy má člověk štěstí, aby hned natrefil na "výšku", která ho bude i po nějaké době bavit. Zkus si s mamkou promluvit sám, proč se tak chová. Přítelkyni neznám, tak nemohu soudit. Zima uteče a budete mít více času se scházet venku :-)
Blackbird
16.01.2012 10:36:18
Vš studium nezahazuj, jednou se ti bude hodit. Bohužel rodiče mají právo říct sdi kdo v jejich domě smí být a kdo ne. A pokud jim tvá přítelkyně vadí, nezbyde vám nic jiného, než si s nimi o tom promluvit proč to tak je a když se ani potom nic nezmění, tak to respektovat. Možná by i šlo domluvit pravidla, že u vís přítelkyně bude na víkend jednou za 4 týdny a potom zase budeš na víkend ty u nich. Holt spolu prozatím nebudete bydlet, nejste jediný pár, který to tak má. Spousta párů se s něčím podobným musí popasovat. Pokud chceš, zkus si hledatv práci už ted, při studiu ale školu rozhodně neukončuj. V dnešní době je maturita pomalu základ a práce se s ní hledá hůř, než s výučákem. Prostě to přítelkyni vysvětli, je to sice nepříjemná situace ale nedá se nic dělat. Navíc, pokud ted ukončíš stuidum abys mohl žít s přítelkyní, budou jí tvoji rodiče nesnášet ještě víc a dávat jí za vinu, že jsi kvůli ní nedostudoval. Mysli také na přítelkyni ona by byla ten první člověk který by to od tvých rodičů schytal a potom už bys jejich vztah dával dohromady opravdu špatně.
Amy Wongová 23
16.01.2012 10:36:09
Tohle nezměníš. Nemusí ji. Nemusí mít pro to ani racionální důvod. Prostě to budeš muset akceptovat a nebo se obrdit a zvyknout si na hádky. Prostě než dostuduješ a osamostatníš se budeš se s tím muset srovnat. Tzn. obíhat i brigády, aby sis zaplatil blbý motel na noc. Když to dýl jak měsíc bez sexu nezvládáte.
ich
16.01.2012 10:36:07
Podle me je kazdy reseni, nez ustoupit rodicum lepsi. Skolu bych neopoustel a nasel si brigadu. Dneska existujou takove brigady, ktere moc casu nezaberou a muzes si prijit na slusne penize. Podnajem se da sehnat za 5000.
Kojkolatokol 23
16.01.2012 10:26:50
Ano, já jsem čekal na nějakou odpověď, kde zazní ať se nechovám jako rozmazlenej spratek. Ale rodiče mám rozvedené a nějak tak už jsem vyrůstal od mala jen s matkou. Vždycky při mě stála, i v těch nejhorších situací. A to se všechno změnilo, když přišla moje první přítelkyně. Nikdy bych do matky neřekl, že bude stát jednou proti mě. A když to zní sobecky a nafoukaně, že jsem bouchl s dveřmi, myslím si že to bylo oprávněně. Protože v tom vidím jen matčinu žárlivost a nějaký myšlenky, že když neudělám vš, bude v tom mít automaticky vinu moje přítelkyně. Ale tak nějak máma za to nemůže. Může za to můj nevlastní otec, ten totiž vymýšlí všechny ty blbosti. A od něj si žádný peníze neberu ;) Nikdy jsem mu nic neudělal, takže soudím, že nám ten vztah jen závidí a chce udělat všechno proto, aby to zničil. Matka s ním totiž už nespí v jednom pokoji, kdyžto já s mojí přítelkyní spíme hezky v objetí :) Nebo si navzájem nosíme večeře a snídaně do postele, což rodiče pro sebe už taky nějakej ten pátek neudělali. Navíc já moc nechci do práce, ne že bych byl líný, ale chci mít tu vš. A tam je taky jeden z hlavních problémů, já nemůžu rodiče jen tak poslat do háje, jelikož mi tu vš financují. Ale na druhou stranu spát s přítelkyní jednou za měsíc, to by mě asi zabilo :/
hupster
16.01.2012 10:22:56
Je vidět, že přítelkyni máš moc rád, ale připadá mi jako hloupost se kvůli ní vykašlat na školu :/ .. Nebuď blázen, v nejhorším se uvidíte s přítelkyní jednou za 14 dní, než vymyslíš nějaký jiný řešení.. A zkus to s rodiči probrat, třeba to s nimi nakonec nějak půjde :)..
Adriana22-C14 20
16.01.2012 10:17:26
Pokud nemáš moc náročnou VŠ,tak bych si našla brigádu být tebou.
Bez sexu nežiju 19
16.01.2012 10:06:39
Někdo může říci, že s přítelkyní stejně nevydržím celý život, ale i kdyby... tak no a co? :)
Momentálně s ní jsem a jsem tak šťastnej.

Nezodpovědné. Nejspíš jsi zamilovaný až moc, mysli trochu do budoucna...

Což o to, ve vztahu klidně pokračuj a na to, co si o ní myslí rodiče, se do budoucna klidně vy... Jen v žádném případě nestav na první příčku vztah, když nemáš dodělanou ani blbou školu. A co se týče práce při studiu, záleží samozřejmě na tom, co studuješ, jak ti to jde a jestli máš i jiné schopnosti krom papíru s maturitou, kterou má dnes každý druhý, takže asi chápeš jakou máš hodnotu na trhu práce... Ono taky napsat něco jako Už mám maturitu, takže bych možná nějakou tu práci a bydlení našel. ...vážně si dej školu na první příčku a nenech se unášet svou zamilovaností a nerozumností.
DalšíTroškaVeMlýně
16.01.2012 10:04:34
Tak předně jsem toho názoru, že pokud bydlíš u rodičů, kteří tě navíc živí, měl bys respektovat jejich přání. Pokud si z jakéhokoliv důvodu nepřáli, aby sis domů netahal přítelkyni, měl jsi to respektovat. Klidně i odejít, to je tvoje věc, ale ne bouchat uraženě dveřma, jako nějakej spratek!
Jinak vykašlat se na školu jenom proto, že jseš teď zamilovanej a mermomocí musíš bydlet s přítelkyní, je pěkná hovadina a lze to snad připsat tvé mladické nerozvážnosti.. Jinak hodně štěstí přeju a na tu školu se nevyser !
william blake
16.01.2012 09:52:33
hupster: V tom případě to rok dva vydržte a počkejte, než přítelkyně dostuduje.
lvl16 20
16.01.2012 09:50:56
Děkuji za rady. :)

Celé se to komplikuje vzdálenostmi. Moje přítelkyně studuje asi 15km od bydliště bohužel ještě střední školu. A já to mam do školy rovných 260km, což mi značně zhoršuje situace, jako je si najít práci a zároveň studovat. :/
hupster
16.01.2012 09:40:07
Najděte si společný podnájem. Pokud je přítelkyně ve tvém věku, tak si oba můžete najít nějakou brigádu a nevidím důvod, proč byste to společně neměli utáhnout ;). Lidi normálně při vysoké pracují.
Na rodinu se vyprdni.
(Btw já nikdy nemůžu spát u přítele nebo on u mě, když máme doma rodiče, spíme u sebe tak 1x za měsíc....)
lvl16 20
16.01.2012 09:37:35
Domů se vrátit zkus. Maturita v dnešním světě nezaručuje ani že umíš psát a počíatt a jako k takové k ní zaměstnavatelé přistupují. Ostatně po týdnu bez tebe už by rodiče mohli trošku zkrotnout.
Pokud ne, tak smůla a budeš si holt muset hledat práci - doporučuju něco, co už jsi dělal, nebo něco souvisejícího s oborem, který studuješ. A rozhodně s vysokou nepřestávej, i kdybys musel rozkládat ročník nebo přerušovat studium, udělej to teprv až to bude nezbytně nutné.

Co s etýče přítelkyně, máš velmi zdravý přístup. Pokud to zkusíte spolu a sami na sebe, buď se vám vztah rozpadne a ty budeš bohatší o důležité zkušenosti (a ta ztráta tě nebude mrzet tak, jako kdyby k ní došlo kvůli rodičům) a nebo vás to naopak důkladně stmelí - v obou případech tím získáš :-)

Bon voyage! Tvou rozhodnost ti závidím.
Void 23
16.01.2012 09:37:03
To spíš zkuste nějaké spolubydlení ve městě, kde máš VŠ a najdi si bigádu. Tohle není zrovna dobrý důvod končit školu, která ti jde.

Přítelkyně ještě studuje, nebo už pracuje?
Pegasis
16.01.2012 09:31:56
Pronajměte si společnej podnájem, klidně ještě s někým. A na rodinu se vykašli. Problémy si budou pořád nacházet nové a nové.
Andyinka144

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy