Zamyšlení o práci

V minulém režimu byl manuálně pracující člověk brán jako "křemen" národa. Ať už se jednalo o horníka, hutníka, zemědělce apod. Naopak člověk pracující "mozkem" jako třeba vědec, astronom, či libovolná kreativní profese: malíř (rozumněj obrazů)...byli nežádoucí jevy. Jejich výsledky ať už na poli teoretickém či praktickém se nedaly nijak zvážit, změřit, nebo jinak jednouše zaškatulkovat. Dnes jsem slyšel v jednom populárně naučném pořadu, že když třeba horník za směnu narube x kg uhlí a spálí přitom x kalorií, stejně tak se dá změřit duševní činnost. Ať už se jedná o příčně pruhované či hladké svalstvo stejně tak i mozek pro svoji činnost spotřebovává glukózu. Když porovnali průměrnou spotřebu glukózy dvou lidí z uvedených profesí (kteří svoji profesi ovládají velice dobře) došli k výsledku, že třeba ten duševně pracující vědec spotřeboval více glukózy než třeba horník. Ano jak asi tušíte, tak i mozek je svým způsobem sval, který se dá trénovat. Pokud bychom tyto dva lidi na hodinu vzali a vyměnili jejich místa, tak horník se bude hodinu trápit nad diferenciálními rovnicemi a onen vědec zápasit se zbíječkou. Ani jeden z nich nebude mít valné výsledky i přestože oba jsou na první pohled stejně vybavení dvěma rukama, jednou hlavou, dvěma očima...
Mozek jen sám pro sebe rezervuje asi 150g glukózy na 24hodin a to pouze pro základní funkce a údržbu, kterou si my nijak neuvědomujeme. Kolik každý z nás spotřebuje navíc to vám nedokážu odpovědět, ale rozhodně ten, který pracuje duševně potřebuje na svoji regeneraci více času než ten kdo pracuje pouze rukama. Jak dnes vidíme, kde soudruzi udělali chybu. Jsou tyto "mozky" národa nedoceněným "zlatem"? Jen si představte když je jakýkoliv vědec je na stopě velkého objevu je schopen na tomto problému pracovat tak, že nevnímá svět kolem sebe, spánek i jiné podpůrné procesy eliminuje na nezbytné minimu, dalo by se říct, že je v tranzu.

19.03.2012 23:23:44
samozrejme,lidske mozek je sval a jakakoli dusevni prace je stejna fuska jak manualni..ne-li horsi.pze svaly toho vydrzi dost ,makani i cely den,ale mozek ma dost omezenou vykonnost jak pises,ktera se s vekem rapidne snizuje.-vetsina vedcu ma po 40tce utlum a uz toho moc nevymysli.taktez programator,vedec.proto se spise venuji pozdeji lektorstvi.
gazzapo.
19.03.2012 23:11:39
Tor: takže mi chceš říct, že u diabetiků je ten poměr "spotřeba mozku vs spotřeba svalů" opačný? Proč by měl? můžu tě ujistit, že má spotřeba glukózy je stejná jako u ostatních, o žádném jiném případu se nedá mluvit.

Uznávám, že mozek vědce se asi nadře... ale pointa byla přece v něčem jiném. V tom, že nemůžeš přínos člověka posuzovat podle toho, kolik spotřebuje "paliva".
Pivák 29
19.03.2012 22:48:17
==>Pivák: hovořil jsem o lidech bez diabetes, ti jsou trochu jiný případ.
Tor
19.03.2012 22:19:25
Jako diabetik ti řeknu jedno - když sem makal rukama, tak mi tělo sežralo víc glukózy, než teď když se živim hlavou. Mám to změřené :P Ale možná kdybych celý den dumal nad nesmrtelností chrousta, tak té glukózy spálim víc, to sem nezkoušel...

Každopádně nemá cenu porovnávat jak se kdo nadře. Když budeš nosit celé dny šutry z hromady na hromadu a zpět, tak se nadřeš jak sviň a každému to bude fuk... a když Jágr flákne do puku, tak si z toho všichni sponzoři stříknou do trenek a daj mu za ten úder hokejkou víc peněz, než vydělá průměrná česká rodina za rok.

Tak to prostě je. Jsme jenom lidi a kolik dostaneš záleží jen na tom, kolik ti ostatní daj. A ostatní často zaplatí za píčoviny a důležité věci neocení...
Pivák 29
19.03.2012 22:12:02
Do nějakejch hlubších zamyšlení se pouštět nebudu, moje znalosti biologie jsou dost tragický..

Ale pokud se dá ta spotřeba glukózy a energie aspoň trochu porovnat s pocitem hladu, tak na tom něco je. Pamatuju si, když jsem třeba chodila do autoškoly nebo se na něco x hodin pekelně soustředila a přemýšlela (třeba matura), že jsem při tom vždycky začala mít docela brzo pocit hladu, narozdíl od jiný nenáročný činnosti, ať už doma nebo v zaměstnání, kdy ten pocit přijde až v době, kdy ho očekávám.
Hildegardinka

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy