07.Květen 2007

Oslo 31. října (ČTK/EFE) - Výstava fotografií nazvaná Proti přírodě? v muzeu přírodních věd v norské metropoli ukazuje homosexuální tendence zhruba 1500 živočišných druhů včetně hmyzu, psů i koček, papoušků a dokonce i chobotnic. Je to první výstava, která důkladně zkoumá téma homosexuality v živočišné říši, ač je tento jev znám už od starověku, píše agentura EFE.

Výstava, která vyvolala velký zájem veřejnosti, se snaží přispět k likvidaci mýtů kolem homosexuality v lidském rodu, protože i člověk je jen další živočišný druh a už slavný řecký filosof Aristoteles si všiml případů lesbického chování ve skupině hyen.

Věda však věnovala tomuto jevu jen malou pozornost z důvodů, které se pohybují ve škále od náboženské cenzury až po skepticismus.

"Opřeli jsme se o řadu vědeckých článků a pozorování, které dokazují, že zvířata stejného pohlaví kopulují mezi sebou," řekl organizátor výstavy, norský biolog Geir Einar Ellefsen Soeli. Homosexualita u zvířat je mnohem rozšířenější, než se předpokládá, ač se liší od lidské, zdůrazňují vědci.

"Nelze tvrdit, že je stejná jako u lidí, i když podobné rysy má. U člověka jde o emocionální stav," řekl Soeli. "Tvrdit, že jedinec je homosexuální, vyžaduje neustálé sledování. Zkoumání od chvíle, kdy se narodí, až do smrti, což vědecký úkol ztěžuje."

Muzeum v Oslu vystavuje fotografie a modely 1500 druhů, mezi nimiž je i hmyz, pavouci, měkkýši, červi, ptáci a všemožní savci, u nichž bylo zaznamenáno homosexuální chování.

Mnozí z živočichů jsou bisexuální, i když někteří jsou výlučně homosexuální. Například každý pátý pár tučňáků patagonských v zajetí je stejného pohlaví, samci mrožů v létě, kdy je doba páření, kopulují s jinými samci, stejně jako se samicemi a existují kosatky, které jsou na jedince stejného pohlaví přímo vysazené, ujišťuje Soeli.

V Norsku byly pozorovány velryby stejného pohlaví, které se vzájemně olizovaly nebo se o sebe třely dýchacími otvory a ploutvemi.

Poněkud jednodušší je zjistit homosexualitu u domácích zvířat jako psi, kočky nebo papoušci, jelikož lze u nich sledovat erekci; ovšem není důvodu se domnívat, že když se některý pes tře o nohu svého pána, je jeden nebo druhý gay, zažertoval badatel.

Navzdory omračujícímu množství vědeckých důkazů některé studie důkazy odmítají uznat. Někteří biologové, kteří se zabývali sexualitou žiraf, si do svých notesů zaznamenali "sexuální zájem", pokud některý samec očichával samici, ale když některý samec ejakuloval při análním styku s jiným samcem, označili to za "rituální boj", podotkl norský zoolog Petter Boeckman.

Na rozdíl od člověka zvířata neprocházejí životní etapou, v níž zpochybňují svou sexuální identitu, nýbrž kopulují, protože "mají chuť a je to příjemné", zdůraznil Soeli.

Ukazatel homosexuality v živočišné říši se pohybuje od dvou do 15 procent v závislosti na druhu, ovšem šampiónem je jeden druh papouška: v rodu kakadua růžového 44 procenta jedinců udržují homosexuální vztahy, poznamenal Soeli.

Zvířata, která žijí ve skupinách, například vlci, lvi nebo primáti, se spojují mezi sebou ve složité společenské síti, aby našli vzájemnou ochranu a pomoc, jež je spojuje ve vztazích homosexuálního charakteru, vysvětlil Boeckman.

Příčiny homosexuality mezi volně žijícími zvířaty jsou však stále zahaleny tajemstvím. Jedna z teorií říká, že zvířata udržují sexuální vztahy s těmi, kteří jsou jim nejblíže. Podle jiné hypotézy jim to pomáhá posilovat společenské svazky.

Samci kanadské ovce tlustorohé, kteří kopulují mezi sebou, jsou přijímáni dříve a mají větší šance postoupit v hierarchii stáda než ti, kdo se omezují na sex s opačným pohlavím, říká Soeli. Nejnovější genetické výzkumy ukazují ale i to, že živočišná homosexualita s sebou nese i větší plodnost.

"U homosexuálních mužů byl objeven gen, který u žen zvyšuje plodnost," připomněl.

Vložil: zvany.bany ¤