O mně
Jméno: ...zrzka
Domov: Česká Lípa
O mně: takže stručně, jasně a rychle: nesnášim ty vaše žvásty a jediný o co mi jde je mít svůj SVATEJ KLID!
Koukni na profil
Kategorie
Poslední články
Archív
Přátelé
Návštěvy
Powered by

Isnaini Dot Com

 

 

 
  10.Únor 2009  
 
 
A SMALL PIECE OF PHILOSOPHY

Nihilismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Skočit na: Navigace, Hledání

Nihilismus je filosofické stanovisko, vyvracející svět. Tím spíše pak minulou a současnou existenci lidstva,která nemá objektivní hodnoty, účel, srozumitelnou pravdu a skutečnouhodnotu. Nihilisté většinou prosazují všechna či některá znásledujících tvrzení: Neexistuje rozumový důkaz o existenci vyšší mocnosti či boha, morální obecnost není známa, světská etika je neuskutečnitelná. V životě je tedy nemožno dohledat se pravdy a žádná činnost nemá vyšší hodnotu než kterákoliv jiná.

  • teoretický nihilismus - odmítá možnost jakéhokoli poznání
  • praktický nihilismus - popírá mravní hodnoty, nevěří, že by kdy mohla vzniknout slušná a spořádaná společenská organizace

Nihilismus, v přesném překladu vůle k ničemu, používal Nietzsche několikavýznamově:

  • Považoval jej za vlastní všem metafyzickým systémům. Byl obsažen ve všech západních myšlenkách, náboženstvích, a rozeznával se podle protilidským postojům. Ti, kteří se přikláněli k oněm myšlenkám a náboženstvím, jsou Nietzschempovažováni za slabochy, kteří nemohou nikde ulpít. Nejsou schopnipřijmout nástrahy života a jeho nepředvídatelnou podstatu, a tudíž seuchylují do transcendentálního světa.
  • Podle Nietzschehoexistuje i pozitívní druh nihilismu: postoj nadčlověku vlastní, kterýpřijímá smrt Boha (konec veškeré metafyziky, náboženství a všechhodnotových systémů), a je schopen se psychicky vyrovnat s důsledkytěchto faktorů. V tomto směru se Nietzsche považuje za prvníhonihilistu.

Vložil ...zrzka @ 01:06  
0 Komentáře:
Přidej komentář
<< Domu