MAZURA VEN!!!!!! mAZURA ŽÁDNOU KRIZI NEVIDÍ

13.Květen 2007

Krize? Já žádnou nevidím

Kouč brněnských fotbalistů Mazura přičítá sérii čtyř porážek individuálním chybám a zraněním.Letošní sezona brněnských fotbalistů vypadala ještě nedávno poměrně bezproblémově. Rozjetá byla po podzimu dobře, na jaře bylo jasné, že se tým po delší době vyhne bojům o záchranu, dokonce atakoval místa zaručující evropské poháry. Vedení klubu tak vyhlíželo v tabulce nejhůře šesté místo zaručující bonusy od sponzorů, hráči měli na dosah hranici 45 bodů, která jim měla přinést tučné prémie.

Jenže po sérii čtyř porážek v řadě se idylická atmosféra proměnila, a i když se při středeční domácí porážce 1:2 s pražskou Spartou fotbalisté činili a o body je připravila jen sporná penalta, z tábora fanoušků opět zaznívají hlasy pro odvolání hlavního kouče Josefa Mazury. Ten však odmítá, že by nevydařené výsledky měly hlubší pozadí. „Jestli je to krize? Co to je krize? Vemte si, že jsme hráli s Boleslaví sedmdesát minut v deseti, se Spartou pak hrajeme vyrovnaný zápas, který rozhodne penalta. Předtím v Mostě jsme předvedli jeden z nejlepších výkonů venku, s Plzní doma byla první půlka taky dobrá,“ vypočítává Mazura. „Propadli jsme jeden poločas s Plzní. Body sice nemáme, ale je tohle krize? Já ji nevidím.“

* Jak to myslíte?

V žádném zápase přece nebylo vidět, že by kluci nehráli, že by se báli balonů, že by neběhali.

* Fanoušci přesto vyvěsili na tribuně transparent „Mazura ven!“. Jak to vnímáte?

Byl bych alibista, kdybych řekl, že si toho nevšímám. Já jsem na to nebyl v Brně nikdy zvyklej. Byl jsem tady jako hráč zvyklej vyhrávat, fotbal nám šlapal. Jako fotbalista jsem přece Brnem odkojenej.

* A jak se s tím tedy vyrovnáváte?

Je to jejich názor, neberu jim to. Když tomu, co děláme, fandové nevěří, tak na to mají prostě jiný názor. A dávají to najevo.

* Oni vám nejvíce vytýkají neatraktivní pojetí hry. Vadí jim, že hrajete moc defenzivně. Nebo spíš že jste spokojení s remízou, i když byste mohli hrát na vítězství.

Když jsem přišel, hráli jsme tři čtvrtě roku o záchranu, museli jsme hrát defenzivně. Přišel druhý rok, pět zápasů jsme nedostali gól a začalo se říkat, že Mazura hraje moc zezadu. Teď už to tolik neslyším, když stejní hráči dostanou za poslední čtyři zápasy deset gólů.

* Poukazuje se na to, že třeba krajní záložníky přetěžujete defenzivními úkoly, oni pak nemají sílu dopředu.

Když jim ale po straně útočí obránce, pak ho musí bránit záložník. A jestliže jsou útoční obránci, pak jsou bránící záložníci. Bohužel. Když krajní obránci a záložníci útočí, pak hra týmu vypadá atraktivněji. My to po nich také chceme, ale jde o to, jak kvalitní hráče na to máte.

* V tomto ohledu je asi překvapením jara krajní bek Martin Kuncl, že?

Určitě. Začal jaro velice dobře. Je dynamický, rychlý, nebojí se zaútočit. Bohužel je jedním z těch, kteří nám teď pro zranění vypadli.

* Čemu sérii proher nejvíc přičítáte?

Všechny ty zápasy jsme herně odehráli velice dobře, ale bohužel jsme udělali individuální chyby v obraně, ze kterých padly góly. Pak jsme to už nedokázali otočit.

* Třeba s Plzní ale přišel po skvělém úvodu velký herní výpadek.

Tak to je Plzeň. Je to jeden poločas ze čtyř zápasů. Ale zase... Dostali jsme gól z autu, pak nám Fillo projde sám přes tři hráče. Máme smůlu, že soupeři naše chyby trestají. Sparta vystřelila třikrát na branku a dala dva góly.

* Rozhodující penaltu jste si určitě prohlížel na videu, co na ni říkáte?

Tam je škoda, že Patrik Siegl k pronikajícímu hráči nepřistoupil dřív a zacouval s ním až do šestnáctky. Kdyby situaci vyhodnotil líp, tak k penaltě nedošlo. Na záznamu je vidět, že se oba drží za dres. Prostě to rozhodčí zapískal, asi byla.

* Takže špatné výsledky přičítáte hlavně zbytečným gólům?

Musím připomenout, že jsme teď měli velkou smůlu se zraněními. Vypadl brankář Lejsal a začali jsme dostávat dost gólů. Pak nám vypadne Kuncl, který jednu stranu obrany držel velice dobře.

* Probírali jste sérii proher už i s vedením klubu?

Ne, zatím ne.

* Ale po sérii porážek vám utíkají evropské poháry, dokonce můžete vypadnout z horní poloviny tabulky.

Samozřejmě. Měli jsme určitý cíl, který je pořád ještě trošičku reálný. I když už je hodně vzdálený. Škoda porážek doma, ty body nám chybí. Chtěli jsme být pátí nebo šestí.

* Po sezoně vám končí smlouva. Neobáváte se, že nesplnění cílů bude mít vliv na její prodloužení?

Zatím jsme o tom s vedením nejednali. Nevím, jestli to budeme řešit až po sezoně.

* Bylo prodloužení vaší smlouvy závislé na určitém výsledku?

To nevím, teď to neřeším.

* A o případných posilách pro příští sezonu už se spolu bavíte?

Bavíme, víme, kde nás tlačí bota. Útočníků moc nemáme, chybí nám pravý záložník, levý obránce. To klub bude řešit v každém případě. Se mnou nebo beze mě.

* Tak třeba naznačte. Vzdá se klub dalších služeb kanonýra Zelenky?

To teď není vůbec aktuální. Luďa dal devět gólů. To, že na jaře tolik nehrál, bylo tím, že jsme museli trochu pozměnit sestavu, protože se nám na podzim venku nedařilo.

„Propadli jsme jeden poločas. Body sice nemáme, ale je to krize? V žádném zápase nebylo vidět, že by kluci nehráli, že by se báli balonů.“

 
autor 32lumpik1913 v 12:25, |

Komentáře (0):