O autorovi
Autor blogu
Jméno: Anaelll
Region: Olomouc
O mně: poznej chuť noci v osamnění, setři z konečků prstů pel mrtvých duší, změř míru utrpení končícího dne, zahleď se hluboce do světla Temnoty a pak se se mnou seznam
Můj profil

Návštěvy
Cesta temnoty
02.Únor 2008

Cupot krys. Drápky cvakající o stěny kanalizace. Drobný pískot. Krčení čumáčků. Šustění vousků.

Karlík spí. Za chvilku ho sice probudí ta, kterou pokládá za matku, ale zatím spí. Přez den vykupuje ovoce na trhu. Shnilé ovoce. Nosí je do stok a vyrábí z nich müslli tyčinky. Lidi ho mají rádi. Krysy a Máci také.

Cvak! Cvak! Cvak! Karlík se zavrtí na svém lůžku. Už se blíží čas vztávání. O tvář se mu otře něco měkkého. Vztáhne ruku a pohladí maminku. Na nos se mu přitiskne mokrý čumáček. Konečně otevře oči. Zrak mu padne na velikou černou krysu. Usměje se, posadí si ji na ruku a pohladí jí. Žije mezi krysami. Je jedním z nich. Krysy jsou jeho domov - jeho rodina. Opráší se a jde do města na trh. Už tam na něj čekají. Znají ho tam. Chodí tam pravidelně každý den. Vykupuje ovoce a baví se s trhovkyněmi. O krysách, o Mácích, o manželích a o světě. Ovšem se s ním dá mluvit. Je to chytrý hoch - vychovaly ho krysy. Žije na předměstí ve staré nepoužívané kanalizaci a pěstuje Máky. Je mu 14 let.

Je večer.  Karlík se vrací z trhu, sedne si k ústí kanalizace a třídí ovoce."Na tyčinky, na tyčinky, na .... počkat, ne, tohle na kompost. Bude to výživné. Na tyčinky, na kompost, na kompost...." Je sám. Sám jen s krysami. Necháme ho, ať třídí. Je to Karlíkova práce.

Za rok bude mít dost Máků na prodej. Stane se z něj bohatý mladý muž. Bude bohatý a bude bydlet v kanalizaci s rodinou. Neustále bude vykupovat shnilé ovoce a stále ho budou mít rádi. Bude ho mít rádo čím dál víc lidí. Budou ho chtít domů, ale nebudou si to moci dovolit. Pořád bude mluvit na trhu s trhovkyněmi, nic se zdánlivě nebude měnit. Bude vyrábět müslli tyčinky, lidé po nich budou zdraví - je to přece zdravá výživa ne? Karlík bude šťastný, jako byl do teď. Pak jednou potká PÁNa.  STOP!

PÁN jak je Karlíkem nazýván se PÁN nejmenuje. Jmenuje se Podhorský a má dceru. Dcera se jmenuje Katarina a je jí 13 let. PÁN má krom dcery i Přítele a duševní úchylku. S Přítelem jí vzájemně sdílejí. Jsou velcí kamarádi. PÁN jde jednou jen tak bez Přítele do města a na trhu potká Karlíka. Chce být s Karlíkem velký kamarád a Karlík ho pozve na okraj kanalizace. Ukáže mu müslli tyčinkárnu i kompost s Máky. PÁNovi se to všechno moc líbí, ale chce být s Karlíkem velký kamarád. Je večer. Je noc. Karlík jde spát, ale PÁNovi se nechce domů. Karlík ho zve do kanalizace. Stanou se z nich velcí kamarádi. Karlík je velmi bohatý hoch. K denní rutině přidává denodenní setkávání s PÁNem. Jednou pán odejde a vrátí se svým Přítelem a Katarinou, které je navždy 13 let. Karlíkovi se Katarina velice líbí a chce s ní být velký kamarád. Katarina souhlasí. Karlík se seznámí s PÁNovým Přítelem a jsou také velcí kamarádi. Katarina s Karlíkem jsou velmi, velmi bohatí. PÁN si vzal Přítele a sdílejí jednu duševní úchylku. Šíří velké kamarádství. Karlík s Katarinou prodávají Máky. Je o ně velký zájem. Nebo z Máků dělají Bílý prášek. I o něj je velký zájem. Bydlí ve staré kanalizaci s karlikovou rodinou a vykupují shnilé ovoce. Baví se s trhovkyněmi, dělají müslli tyčinky. Navštěvují PÁNa a Přítele.

A pokud je nesežrali konkurenční krysy - žijí tam v té stoce dodnes.

Dobrou noc děti a ať se vám nezdá o velkém kamarádství.


Kategorie: Pohádky na dobrou noc :) | vložil: Anaelll ¤