03.Březen 2011,19:16

Článek je přiřazen k tématu týdne "Rasismus".

V poslední době se setkávám s rasismem obráceně. Kdo mě zná a ví, koho mám mezi kamarádma a známejma a nebo dokonce kdo je můj nejlepší kamarád, nemůže říct, že jsem rasistka.
Ale občas jsou věci kterých mám dost. Protěžování určitého etnika. Obhajování a věně přimhouřené oči. A když to tak není, jejich následné výkřiky o rasismu. Nelíbí se ti, že neumím napsat větu česky? Jsi RAZYSTA nebo líp KEDLYKOVÁ HLAVA. (Chyby jsou záměrné, často a s oblibou využívané na zábavním serveru líbimseti.cz.) Uřvaná děcka, která doma něco odposlechla, pochopila to tak, že když někdo má něco proti nim je vlastně rasista. Ale, že oni se dopuští toho samého? To už je jim jedno. A dějiny? Taky mluví o svém.
Moje první vzpomínka je z Krkonoš. Za lesem u stájí, nad hájenkou stojí maringotka, taková zelená, hnusná. Vždycky když jsme šli s babičkou a s dědou na procházku se psem, byl kolem děsnej puch. A od koní to nebylo... Žila tam banda cikánů, nevím kolik, byla jsem hodně malá, ale nechápala jsem jak se tam můžou vejít. Jednou jsme nějak všichni šli k autům, rozumějte dům byl na kopci a v té době jsme neměli na naší louce ve spodu to parkoviště, teď je tam dokonce parkoviště pro 4 auta, jen není auto, které by tam  dojelo, aniž by si orvalo spodek. Ale to je vedlejší. Parkovali jsme asi o 3 chalupy dál u jedné co byla hned u cesty. Pamatuju si, že tenkrát jsme ještě měli Fiata poláka a děda s babi varťase, ale to je taky úplně jedno. Prostě naštěstí si mamka něčeho všimla, nebo táta včas dokouřil a zahodil cigáro dřív a už jsme jen  viděli jednoho obyvatele maringotky mizícího v lese a lavor s benzinem pod autem. Pak se buhvi jak a odkud objevil hajnej a asi z hajenky se volala policie. Tenkrát, pár let po revoluci se s nimi tolik nesrali. Prostě je vyhodili, maringotka zůstala, ale oni byli pryč. V té době se prý po chalupách ztráceli i psi. Maringotka zůstala leta opuštěná, pak v ní občas byli brigádníci od koní. Víc netušíme.
Další, to jsem byla taky hodně malá, táta dělával v Modřanech v Chiraně. Jednou jel domů a myslím, že asi procházel tím samým podchodem, kudy jsem musela probíhat pokaždý když jsem jela do/z EC. A tam ho přepadli cikáni. Měl trochu snad rozbitý ret a obočí, nebo tak něco, ale pro mě i pro babičku to byl šok, navíc to bylo těsně kolem Vánoc, takže do teď to mám spojený s Vánocema. Asi jsem se z toho vzpamatovávala dýl jak táta.
Pak už jen taková ta různá kriminalita v okolí, ty ženský s voňavkama, který jsme poslaly s kamarádkou někam, že používáme lepší značky a pak táta říkal, že odvádí pozornost a pak okrádají, různé idioty co mě otravovali při kampani a tak různě. Okradený kamarádky... A nepsal o tom jen Lada, ale i třeba takovej Coelho v Alchymistovi.
Mám jednu zkušenost dobrou. Díky ní mám nejlepšího kamaráda.
Ale 2:1 není úplně slavná bilance, no ne? Na lidi celkově je třeba si dávat pozor. Na některé prostě víc. Nemám důvod mhouřit oči, nemám důvod se tvářit, že je všechno v pořádku. Přijde mi, že poslední dobou je snad moderní být naprosto tolerantní snad ke všemu. Proč být tolerantní k těm co tolerantní nejsou? A proč ti co se nakonec mají, kvůli blbosti úřadů a věčnejm řečem o rasismu, nejlíp, neustále haní tenhle národ, a celou zemi? Na druhou stranu, je škoda, že na ty slušné je nahlíženo stejně, ale kdo to má pokoušet? 
Řešení by bylo, kdyby se naši politici přestali bát. Děláš bordel? Ničíš dům, kradeš? Vypadni. Jo tak tobě se tady nelíbí? Je ti tu zle? Tak co tu ještě děláš? 
To je to samý, jako u přihlášky na VŠ v americe chtějí vědět barvu pleti. Proč? Jestli náhodou nejste jiné etnikum, než běloch. Protože to zvyšuje šance. Někde jsem slyšela, že snad je stanoveno určité procento, kolik má být přijato afro-američanů, ale to nemám potvrzený, ani nevím kdy a kde jsem to sebrala. Má to být proti diskriminaci. Přijde mi, že se všichni k tomu staví, že bílí nemůžou být diskriminovaní a jako by rasismus byl výsadou jen bělochů. Asi jsem vážně mimo, když si myslím, že na školy kam se dělají přijímačky, nebo prostě přijímání je založeno na nějakém výběru, tak by to kritérium mělo být o inteligenci, schopnostech a vědomostech a ne o barvě pleti!
 
kategorie: Jak to vidím já...
vložil: Bublinka.Mandelinka
Permalink ¤


1 Komentáře: