12.Prosinec 2010,12:07
  • Co je GEOCACHING?

Geocaching je celosvětová navigační hra, v podstatě někdo někam něco ukryje a někdo jinej to hledá. Jasně není to jen někdo, někam, něco. Takže od začátku. 

Zakladatel si připraví krabičku, do které vloží logbook (od slova login-přihlásit, zapsat). Samozřejmně musí vědět kam jí chce uložit. Měla by se vybírat místa nějak zajímavá, památkou, událostí a nebo krásnou vyhlídkou. Podle velikosti krabičky se do ní dají uložit předměty výměny nebo jiné, putovní, které mají svoje specifická pravidla. Samozřejmně je dobré tam dát tužku, ořezávátko, gumu.

Ta "krabička" může být různě velká: filmovka, energitka, svačinovej box, lock &lock box, kýbl, lékovka... cokoliv do čeho se vejde alespoň logbook. Krabička se nažývá CACHE=úkryt, ovšem to nepřekládáme, takže se říká keš, keška. Po tom všem jí tedy sebere, odnese na místo kam jí plánuje uložit, kde sejme souřadnice, ty pak spolu s nějakými informacemi o místě, typu kešky a nápovědy, dá na internet (geocaching.com) a teď už jen čeká na schválení.

Hledání začíná i končí na internetu. Hledač (kačer=o))si najde kešky v okolí místa kam se chystá vypravit. Kešky mají různé úkryty, jsou všelijak maskovány, ale nesmí být zahrabány pod zemí. A po (ne)nalezení se opět přihlásí a zapíše se. Registrace na gc.com je nutná, jinak se nezobrazují souřadnice atd.

Umístění jsou různá, ve zdích, na plotech, pod kameny. Některé jsou přístupné pouze s horolezeckým vybavením. Hledat se dá i bez GPSky, těm co začínají a nemají ji doma, se to i doporučuje, vždyť kupovat si navigaci předem, je čirá blbost, když člověk ještě netuší, jestli ho to vůbec bude bavit.K tomu by údajně měla stačit jen mapa.

Ještě bych měla zmínit jaký jsou kešky.

Traditional - keška je umístěna v místě souřadnic.

Multi = na úvodních souřadnicích zjistíme údaje potřebné k nalezení dlaší zastávky, popřípadě finální cache. Takže z toho bývá třeba pěkná dlouhá procházka

Mystery = Na souřadnice se většinou dá přijít v teple domova. Třeba vyluštěním sudoku, nebo zjištěním nějakých údajů.

A nejdůležitější, je že vás při hledání nesmí vidět žádný mudla. Stejně jako v HP je mudla nezasvěcená osoba, která nesmí nic odhalit. To potom hrozí zničení kešky.

Tak to jsou základní suchá fakta. Příště se tedy zaměřím na naše poznatky, zážitky.

Koho tohle vážně zaujalo:  české stránky o geocachingu, geocaching.com

hlavně doporučuju video, život geocachera.

 
kategorie: Co mě baví
vložil: Bublinka.Mandelinka
Permalink ¤


0 Komentáře: