18.Červen 2010,13:10
Myslím, že není snad nikdo kdo by ho neznal, ať ho má rád nebo ho nesnáší! V našich televizích se dočkal už xté reprízy, to potom už člověk ani nechce vidět. Ovšem fakt je, že se podařilo zkloubit dvě témata pro diváka zajímavá a přitažlivá - válečné a lékařské prostředí.
Kdo by jen přeci jen M*A*S*H neznal, pro toho to shrnu jako různé, veselé i smutné trampoty party lékařů v mobilní armádní nemocnici v Korei. Seriál MASH byl natáčen 11let, natočilo se 251 epizod Každá epizoda má 3 dějové linie.
Nebyla to válka, říkali ji Korejská "policejní akce." Těžko uvěřit, že policejní akcí nazývají konflitk který trval přes 3roky (25.6.1950-27.7.1953) a který měl za následek tolik mrtvých, raněných a nezvěstných! Podle statistiky kterou mám k dispozici :
33 629 zabitých amerických vojáků/ 103 284 zraněných/ 5 178 zajatých nebo nezvěstných /1 347 000 mrtvých komunistů/ 400 000 zabitých korejských civilistů/ 100 000 koreských sirotků/ 3 000 000 korejských běženců
Ještě to někomu přijde jako policejní akce?

Člověku by se po shlédnutí seriálu zdálo, že tam byla sranda, je to hodně zlehčené! Situaci jaká byla na sálech to zdaleka nevystihuje-lékaři se na sálech střídali po osmi až dvanácti hodinách, v období nejtvrdších bojů nebyl vyjímkou dvojnásobek (16-24h) a klidně i delší. Napájeni byli kávou či pomerančovým džusem, aniž by práci přerušili. Sestry musely pomáhat s čistě osobními potřebami-operace se prostě nepřerušovaly. Hodně často se stalo, že lékař musel být vystřídán kvůli extrémnímu vyčerpání po třech měsících aktivní služby. I přes to, jak jsou válečná dramata v podání Alana Aldy, Lorety Swit jakkoliv odlehčená a plná vtipů, scénaristi čerpali ze se setkání s lékaři ze skutečných jednotek MASH. Většina příběhů je pravdivá a lékařská fakta přesná. Vojenská fakta pokulhávala (bodový systém armáda nevyužívala od 2.světové a pro lékaře neplatil a dále uvedli v jednom díle u desátníka Klingera identifikační číslo RA19571782, přitom označení RA se přidělovalo pouze dobrovolně sloužícím, což Klinger vážně nebyl! Pro odvedence se využívalo označení US.

Bubl@jZz
 
kategorie: Co mě baví
vložil: Bublinka.Mandelinka
Permalink ¤


3 Komentáře: