njn laska...je to krasna vec a lide bez ni nemuzou zit..ae umi byt i zradna....
07.Říjen 2007,15:39

ZNAKY: délka předního křídla je až 7 cm a váha těla je kolem 9 g. Jejedním z nejznámějších a největších motýlů. Traduje se o něm mnoholegend především pro jeho umrlčí kresbu na hrudi. Avšak také mnohozvláštností z jeho života je zcela neobvyklých.

V přirozené klidové pozici si smrtihlava stěží všimneme. Zbarvením sepodobá kůře stromů a také v průběhu dne obvykle na nějakém kmeni sedí.Odhalit ho přece jen může ostrý zrak sýkorek. Při silnějším vyrušenímotýl prudce roztáhne obě přední křídla. Pronikavá, žlutočervená kresbazadních křídel a kroužkování zadečku v prvém okamžiku způsobízastrašení a zaváhání útočníka. Tento moment stačí, aby smrtihlavulétl. Žlutočerné kroužkování připomíná obrovského sršně. Letsmrtihlava je rychlý a trhavý, na velké vzdálenosti přímočarý.

                  STANOVIŠTĚ:Různý počet smrtihlavů létá každoročně přes Alpy na sever. Vzdálenost,kterou uletí, je závislá na počasí. V příznivých letech zalétávajíjednotlivé kusy až na Island. Nepříliš velké ekologické nároky jsouurčeny především potravní vazbou. Jako teplomilný druh však dávápřednost nižším polohám a teplejším místům v pahorkatinám.                                                                                                
                                                                                     ROZŠÍŘENÍ: CeláEvropa, ale jen jižně od Alp žije druh trvale. Přezimující kukly hynoupři prvních mrazech. I populace žijící v Itálii jsou po studenýchzimách doplňovány příletem jedinců z jihu. Hlavní oblastí trvaléhovýskytu je Afrika a východní Středozemí. Protože smrtihlav jevynikající letec, překonává zřejmě Středozemní moře na široké frontě,nejen v úžinách při Sicílii, Gibraltaru nebo Malé Asii.

VÝSKYT: Početnost mimořádně kolísá rok od roku. Ve studených obdobíchje přílet minimální, v teplých letech přilétá velký počet jedinců.Přesné zjišťování počtu migrujících smrtihlavů je neobyčejně obtížné,protože jsou aktivní teprve pozdě v noci. Početnost je možné odhadovatnepřímo podle množství později nalezených housenek a kukel neboregistraci motýlů ulovených do světelných lapačů při sledovánízemědělských škůdců.

MOTÝL: příletmotýlů z jihu probíhá v květnu a červnu. Následuje kladení vajíček avývoj housenek a kukel. V mimořádně příznivých letech se mohou motýlilíhnout z kukel v říjnu a listopadu.
POZNÁMKA : V nebezpečí může smrtihlav vydávat pisklavý zvuk, který vychází z jícnu.
no neni to nadhery:)
 
vložil: Buffynka.B
Permalink ¤


1 Komentáře: