04.Červenec 2007

maly punk

PuNk

O hraní jakéhosi pra-punku se první kapely pokoušeli asi před čtyřiceti lety v americkém New Yorku, pořádně se to ale všechno rozjelo až v 70.letech v Anglii. V té době už bylo nějakou dobu po druhý světový válce a pomalu se z toho vzpamatovával celej svět, jenomže britská ekonomika tehdy poklesla šíleným způsobem, což přineslo plno sociálních problémů. A právě v těchto podmínkách se tehdejší teenageři začali bouřit proti státu, konzervativní společnosti, rodičům a škole svým protikladným životním stylem, kdy kritizovali jakýkoli systém a "honbu za penězi".

exploitedzpvev

Chtěli šokovat, a to vším a všude. Začali nosit vysoké boty, úzké džíny nebo kostkované kalhoty často střižené pod kolena, trika s nápisy punkových kapel, saka, to vše s nášivkami, plackami, sichrami, kolem kalhot nosili řetěz s visacím zámkem a na krku a rukou stahováky. Vlasy měli často nabarvené a rozcuchané a spolu s vlnou Oi! punku na vlasech začali objevovat účesy zvané cherokee, se kterýma si dnešní punx fakt vyhrajou, takže někdy než účes představují spíš nějaký umělecký dílo:

punk hair

ciro0

zifktJejich hudba bylo to nejtvrdší, co jste mohli slyšet. První texty byly o chlastu plné sprostých slov s jednoduchou melodií a s anarchistickými myšlenkami a názory proti režimu. Punkeři na ulicích rozbíjeli co jim přišlo pod nohy, psalo se o nich v novinách, lidé se jich báli a jejich hesla typu fuck the system či no future to celé jen dovršovali.

Sex Pistols - Anarchy in U.K.

Po této první vlně se punk vybouřil a ukázal se být i něčím jiným než jen vandalismem a ,špínou' tehdejší společnosti a postupně se začal objevovat v různých směrech.

jkhk

Jako první vznikl anarcho-punk. Ten heslo anarchy začal používat spíš v souvislosti se svobodou než bezvládím, vystupuje proti braní drog, rasismu, neřídili se tím co jim společnost přikazuje a snažili se o nezávislost myšlení, někdy až o striktní pacifismus ( = protiválečné hnutí odmítající jakékoli války). Tady vznikla pověstná hláška Punk´s not dead!, když přišla na scénu kapela Crass s písní Punk is dead, kde kritizovala punkery, kteří si chodí kupovat punkové oblečení do značkových obchodů.

Crass

crass

Druhou vlnou byl street punk - punk z ulice. Hudebníci jsou celí potetovaní a poprvé se objevují s čírem na hlavě. Většinou znají jen pár akordů a zpívají o pouličním dění. Společně s ním přichází tzv. Oi! punk. Byl velmi agresivní s jednoduchou melodií a tvrdými texty, které byly o životě dělnického proletariátu, pouličním životě, hospodách a pivu. Název získal od londýnské kapely Cockney rejects z písně ,Oi!Oi!Oi!', což ve slangu znamená ,hej ty!'.

Cockney reject

cockney reject

Dalším stylem se stal HC - Hardcore punk, který ochromil celej svět - byl ještě tvrdší než punk, jakej se hrál doteď. Vznik v Americe, kde se punkrock spojil s metalem, se kterým se často plete. Texty jsou agresivní, vulgární, podporující chaos a často nesrozumitelné bez nějaké myšlenky. Na koncerty chodili punx, metalisti, skins a fandi HC, což až moc často ústilo v brutální rvačky.

Discharge 1983

discharge

Postupem času se z punku vyvinula ještě asi tuna dalších směrů (např. death punk, intellipunk, technical punk, straight edge..). Co se asi stát bohužel muselo, byl vznik melodičtějších punkových skupin, které jsou dnes reprezentované například kapelami jako Blink 182, Crazy town či Green day. Ale tohle nemá s punkem už nicmoc společnýho (co se týče textů, nějaké myšlenky, názoru ...). Zpívají o lásce a nejrůznějších kravinách ale jsou hlavně dělány tak, aby se líbili co nejvíce lidema co nejvíc lidí je poslouchalo. Dělají přesně to, proti čemu vlastně punk byl vždycky a naprotest čemu vlastně vznikl - jsou dělány pro společnost, jsou komerční. Prostě punk není o tom, navlíct se do řetězů, obout si glády, celej se potetovat a pak poslouchat Boulevard of Broken Dreams...

not dead

h

Punkový taneček Pogo

Pogo je tanec punx na koncertech, který vznikl koncem sedmdesátých letech a i tady to bylo navzdory tehdejší diskotékové kultuře. Jde o to, že v rytmu poskakujete před podiem tak jak to sami citíte, pogo nemá nějaké předepsané kroky nebo snad pravidla. Možná jako "pravidlo" by se dal vzít spíš takový zvyk, že když mezi bandou skákajících lidí spadnete, tak vám skoro vždycky někdo pomůže zase zpátky na nohy. Přinejmenším na vás lidi nedupou, protože jste se přišli bavit a ne bojovat o holej život.

pogo

================================================

================================================

sKinS

K historii punku patří i hnutí skinheads, které vzniklo o pár let dřív než samotný punk. V šedesátých letech v Anglii se pár lidí sebralo začali si říkat mods. Byli nakrátko ostříhaní, upravení, nosili obleky a poslouchali soulovou hudbu. Později začali nosit těžké boty, rifle a košile, nicméně upraveni byli pořád. Poslouchali soul, reggae a ska. Praví skinheads vznikli smíšením jamajských (!) přistěhovalců a dělnickýma teenagerama. Poslouchali pořád reggae a ska a kromě pár výtržností na fotbalových zápasech byli celkem v pohodě. Pak ale část skinheads začne být pravicová - to jsou boneheads - a tady se to pomalu začná podělávat.

Všimnou si nacionalistické myšlenky a začnou mít rasistické a xenofóbní názory, od kterých se ale původní skinheads distancují. Jenže k nám na kontinent začne pronikat právě tato rasistická forma skinheads (tedy boneheads) založená na myšlenkách neonacismu neofašismu.

gh

ghh

Hnutí pronikne i do USA, tam ale v roce 1986 vznikne S.H.A.R.P. Skinheads, kteří bojují proti rozmachu rasismu mezi skinheads. Tyhle antirasistické myšlenky dorazí i do Evropy, kde dokonce vzniká program ,Skins a Punks Unity´- což měl být jakýsi mírový stav skins a punx, protože boneheads vedou s punx jakousi nepsanou válku. I když si jsou skins a boneheads v oblečení podobní, určitými věcmi se liší:

zukkz

- Nácek má na sobě čísla 14/18/88:

- 14 = 14 slov, které znamenají Musíme dbát o ochranu a budoucnost bílých dětí

- 18 = postavení písmen v abecedě 1 - A (Adolf), 8 - H (Hitler)

- 88 = HH (heil Hitler)

- no a samozřejmě nechybí na tričku či nášivce nějakej ten hák. kříž.

pro pobavení :))

Skinhead se pozná podle nášivek s protirasistickou tématikou a podle čísla 69, které označuje skupinu Spirit of 69 , která je spjata se vznikem původních skinheads.

Vložil: DarkDeath ¤