Kdy muži lžou   27.Březen 2008


Kdy muži lžou

Jedna z věcí, ve které se muži ženám nevyrovnají, je úspěšné lhaní. Většina lidí je přesvědčena, že muži lžou častěji než ženy, ale výzkumy prokázaly, že to není pravda.

Muži i ženy lžou stejně často, jen mužská lež je snadněji odhalena.

Mužský mozek se při lži fláká

Muži jsou při lži přistiženi častěji, neboť ženy dokážou velmi dobře porozumět řeči těla a intonaci hlasu. Většina mužů na vlastní kůži už poznala, že je velmi obtížné zalhat své ženě, která stojí před ním, a nebýt odhalen. Snímky mozku pořízené metodou magnetické rezonance odhalily, že ženy mají při komunikaci tváří v tvář aktivních až 16 hlavních bodů v mozkových hemisférách. Ty slouží k dekódování slov, změn v tónu hlasu a tělesných signálů. Muž má obvykle aktivní jen pět těchto bodů, protože mužský mozek se vyvinul jako nástroj pro prostorové úkoly, ne pro komunikaci.

Ženskou intuici neoklamou

Ženská intuice má své opodstatnění. Po staletí byla radostným posláním ženy péče o děti. Ženy potřebují schopnost rychle rozpoznat, proč dítě pláče, zda má strach, má-li bolesti, zda je zraněné, je-li smutné či šťastné. Jelikož malé dítě neumí vše povědět, žena se naučila využívat jiné nápovědy. V minulosti se také musela rychle zorientovat v tom, zda se cizinec blížící se k jejímu obydlí bude chovat agresivně nebo přátelsky. Byla to schopnost důležitá pro přežití. Ze stejných důvodů se ženy vyznají v emocích zvířat. Poznají, kdy je pes smutný či rozpačitý. Většina mužů si ani nedovede představit, jak by mohl rozpačitý pes vypadat. Cílem lovu nebylo hovořit s kořistí, ani se jí snažit porozumět, ale ulovit. Proto ženy celkem snadno odhalí mužovu lest.

napsal/a: DawsonX 15:46 | Moudra Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář