10.Leden 2010 (K zamyšlení)
Odvěký soupeř. Každé místo má něco do sebe, sepíšu klady a zápory vesnice a města.
Začnu vesnicí, protože odtamtud pocházim:
Klady: Všichni se mezi sebou znají, fungují tam ještě některé ušlechtilé hodnoty, ostatní zajímají vaše problémy a chtějí je s vámi vyřešit, člověk se staví na skleničku a něco přinese (a ne,že něco chce), vy se můžete stavit taky, lidé se neženou jen za penězma, vládne tam pohoda, není tam takový spěch, čistší vzduch, méně alergií, více zeleně a přírody, absence škol (ve vesnicích je občas 1. stupeň, v těch větších celá ZŠ)
Zápory: Ve vesnici nenalezneme všechny obchody, takže musíme zajet do města, zdravotní péče tam většinou chybí, v opravdu malých vesnicích nejsou potraviny (obchod), v zimě není jisté, zda budou všechny komunikace tak dokonale upraveny, kulturní vyžití omezené  (fotbal, veselka a to je asi vše)

Město: otočte si klady a zápory vesnice.


Pro člověka, který chce mít svůj klid (třeba nějaký starší pár z města) se hodí spíše vesnice, která si žije pomalu a v pohodě. Pro mladé lidi, pro které je vesnice naopak nudná a stereotypní je město, kde si užijí moderního života. Ovšem hlásit to,že je vesnice zaostalá není vůbec pravda. Žije si jen jinak. Můžete si nakoupit plazmovou televizi a další elektroniku, ale proč by to "vesničan" dělal, když mu stará slouží? Na vesnici nemají potřebu (ne všichni) vlastnit ty nejmodernější přístroje. Jim stačí, že mají to, co potřebují. V tom je kouzlo vesnice.