08.Květen 2014,10:25
Průměrná spotřeba tekutin se udává na přibližně 30 ml/kg váhy, avšak právě v období suchého a parného počasí či při vyšším výdeji tekutin pocením se nároky tekutin zvyšují až na 50 ml/kg i více.

Každý si musí nalézt optimální množství tekutin sám, není však vhodné pít jen v momentě, kdy nastane pocit žízně. Řada lidí tento pocit „necítí“ a varovný signál často přichází až v momentě, kdy je tělo již dehydratováno. Pozor však i naopak na zvýšený pocit žízně, který může signalizovat např. cukrovku. Svůj pitný režim můžete jednoduše hlídat. Stačí si zaznamenávat údaje o vypitých sklenicích např. v aplikaci www.jidelniplan.cz. Ten je vytvořen pro všechny, kteří chtějí zhubnout, nebo se chtějí naučit jíst správě, vyváženě a v doporučeném množství. V aplikaci navíc můžete zaznamenávat vypité množství tekutin.

Jídelní plánTekutiny je nutné přijímat během dne rovnoměrně. Nejvhodnější tekutiny jsou slabě mineralizované vody, balené kojenecké vody, pitná voda z vodovodu. Každý máme nárok požádat vodárnu v místě bydliště o poskytnutí údajů o kvalitě vody.

Pro zpestření pitného režimu je možné ochutit vodu různými způsoby, oblíbená je máta, limetka nebo salátová okurka. Můžete si také dopřát 100% zeleninové či ovocné džusy. Jedna 200 ml sklenice džusu navíc plnohodnotně nahradí jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny.

Během sportovní aktivity či po jejím skončení je vhodné doplňovat i nápoje obohacené o ionty a minerální látky. Může to být tzv. iontový nápoj, příležitostně po dlouhém sportovním výkonu i např. nealkoholické pivo, které obsahuje mnoho minerálních látek.
Před pohybovou aktivitou je vhodné vypít kolem 500 ml v dávkách rozložených do cca 60 minut před výkonem. Během výkonu pak přijímat přibližně 100 ml tekutin každých 10 - 15 minut.

Nakonec ještě několik důvodů, proč si pitný režim hlídat:


- správné fungování metabolických pochodů v těle, voda je základem pro všechny buňky v těle

- správné fungování trávení, je důležitý i pro prevenci zácpy

- důležitý pro kvalitu kůže, vlasů, při nedostatečném pitném režimu jsou pleť i vlasy suché, zhoršuje se celulitida v důsledku snížené elasticity kůže a hromadění odpadních látek v těle

- nižší příjem tekutin zatěžuje ledviny, mohou se objevovat otoky, bolest nohou, těžké nohy

- při nedostatečném příjmu tekutin se objevují i problémy s tlakem a to jak vysokým, tak i nízkým

- pro zlepšení psychického a fyzického výkonu, bez pitného režimu přichází únava, apatie, špatná nálada, horší koncentrace, pomalejší reakce organismu, ospalost, migrény, nevolnost atd.
 
kategorie: Jidelniček pro zdraví
vložil: Diiamond
Permalink ¤


0 Komentáře: