14.Červen 2014,16:09

Zakysané mléčné výrobky

Mléčné výrobky vybírejte zakysané (jogurty, kyška, acidofilní mléko, kefír). Obsahují bakterie mléčného kvašení, které zlepšují složení střevní mikroflóry a zvyšují obranyschopnost. Mají vysoký podíl dobře využitelného vápníku, který se v kyselém prostředí dobře vstřebává. Své místo mají i v redukčním jídelníčku. Postarají se o to, aby při hubnutí ubýval především tuk a ne svalová hmota.

Snídaňové cereálie

Cereálie, zvláště ty, jejichž základ tvoří ovesné vločky, jsou bohatým zdrojem vlákniny. Při výběru hlídejte množství přidaného cukru, ten by neměl být více jak 25 g cukru na 100 g výrobku. Vyšší podíl cukru svědčí o tom, že je výrobek hodně doslazovaný.  

Tipy na funkční potraviny – manuál pro zdravý nákupMargaríny

Vybírejte margaríny, které obsahují minimum trans mastných kyselin. Aby byl však margarín zároveň funkční, musí být obohacen o rostlinné steroly. Ty snižují hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce a cév. Margaríny jsou navíc vyráběny z rostlinných olejů, které neobsahují cholesterol. Některé bývají obohacovány o vitaminy (A, D, E).

Kvalitní margaríny mají vyvážené složení mastných kyselin (převažují mononenasycené a polyenenasycené mastné kyseliny), jsou dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých přijímáme málo, a obsahují omega 6 mastné kyseliny.

Pečivo a těstoviny raději celozrnné

K funkčním potravinám patří i celozrnné pečivo a těstoviny. Vlákniny mají Češi ve stravě málo, byť hraje důležitou roli v prevenci nádorových onemocnění střev. Působí jako prebiotikum. Ideální je kombinovat celozrnné výrobky s mléčnými. Vláknina navozuje i delší pocit sytosti a pomáhá tak při hubnutí.
 
kategorie: Jidelniček pro zdraví
vložil: Diiamond
Permalink ¤


0 Komentáře: