09.Červenec 2008
Autor: Dzevule v 17:34

Na vrcholu rozkoše............

Mluví se o něm, špitá se o tom, jak ho která prožíváme, a kdyžnepřichází, tak z toho mají ženy mindrák a mnohdy jsou schopné hodokonce předstírat, jen aby nevypadaly jako méněcenné. Řeč je oorgasmu...

Orgasmus. Ve slovníku cizích slov byste k tomutoslovu našli suchý popis: vyvrcholení sexuálních pochodů následovanéuvolněním pohlavního napětí. Chytře řečeno, ale ženy by asi ten pocitvylíčily jinak. „Je to jako výlet do nebe, jako bych se ocitla mimosvoje tělo,“ tvrdí jedna. „Je sice úžasný, ale když ho při sexu nemám,tak mi to zase tolik nevadí,“ říká druhá. „Vždycky jsem myslela, že toje takový ten příjemný pocit, že už je konečně po všem,“ vypustila zúst úsměvnou větu jedna z hrdinek amerického seriálu Zoufalé manželky.Zkrátka, vyvrcholení má u každé ženy jinou podobu.

„Orgasmus jepocitové vyvrcholení sexuálního vzrušení, které je doprovázenopsychickými a tělesnými projevy. Na úrovni psychické můžeme hovořit opocitech štěstí, blaha, zastření pozornosti. Spektrum tělesných projevůje široké. Může jít o mírné, spíše jen subjektivně prožívané, stahysvalstva v oblasti pánve, nebo se může jednat o viditelné stahy svalůpánve, nebo jiných svalů těla. Nicméně důležité je vědět, že coorgasmus, to originál. A tak ani jedna žena neprožívá orgasmus stejně,“vysvětluje psycholožka Mgr. Kateřina Hollá.

Žena a orgasmus? To není možné!

Neníto tak dávno, kdy by se nad spojením „ženský orgasmus“ asi lidézhrozili a tvrdili, že něco takového přece není možné! Skutečně,orgasmus byl dříve spojován pouze se silnější polovinou lidstva. „Dosexuální revoluce se v zásadě vůbec neuvažovalo o tom, že by žena mohlamít ze sexu jakékoli potěšení. Sex a záliba v něm patřila výhradněmužům. Ženský orgasmus jako kdyby neexistoval,“ vysvětluje sexuolog apsychiatr MUDr. Martin Hollý, manžel Kateřiny Hollé. „Změnu v tomtosměru pravděpodobně přinesly Kinseyho výzkumy v USA začátkem minuléhostoletí,“ upozorňuje na přínos Alfreda Charlese Kinseyho, který byljedním z průkopníků sexuologie a kromě jiných publikací také v roce1953 vydal studii Sexuální chování ženy. Jeho bádání v té době vyvolaloznačný ohlas a u velké části konzervativní společnosti i nařčení znarušování morálky.

Když mluvíme o odmítání možnosti ženskéhoorgasmu, nemusíme však mířit až do daleké minulosti. I v současné doběexistují národy, kde je zalíbení v sexu přisuzováno jen mužům. „Vesvětě stále existují kultury, které tento trend doposud vyznávají. Aletaké se kultury liší navzájem mezi sebou tím, co považují za vzrušujícía normální. Například některé africké ženy vyznávají takzvaný „dry“ sex– suchý sex, kdy schválně vysušují vaginu, neboť zvlhčení jim přijdeméně dráždivé. Takže co sex, to originál,“ doplňuje Hollý.

Extrémnímpřípadem, kdy se ženám zamezuje v sexuálních prožitcích, je prováděníženských obřízek. V některých státech Afriky či islámských zemíchdochází ke zmrzačování genitálií žen a mnohdy už malých dívek. Tytorituály jsou navíc často provázeny zdravotními komplikacemi, protožebývají prováděny za nedostatečných hygienických podmínek a navíc takébez umrtvení. Existují různé druhy obřízky, z nichž nejhorší je zákrok,při němž jsou odstraněny nejen velké a malé stydké pysky, ale iklitoris.

 



0 Komentáře: