04.Srpen 2009
Autor: GameWorld v 12:59
GhostNet se za dva roky svého operování dostal i do počítačů na ministerstvech zahraničí Íránu, Bangladéše, Lotyšska, Indonésie či Filipín.

Celkem bylo napadeno 1 295 počítačů, v Česku asi pět. Podle internetové verze MF Dnes neměly české úřady v neděli o celém případu žádné informace. Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert, podobně jako šéf oddělení informační kriminality Karel Kuchařík, se o celé aféře dozvěděl až z televize. Nemohli proto zodpovědně potvrdit, zda nebyly napadeny počítače státních úřadů.

Kanadští vědci z univerzity v Torontu začali stopovat operaci GhostNet („internetový duch“) před deseti měsíci. Požádala je o to exilová vlády tibetského dalajlamy s tím, že se s jejich počítači děje něco zlého. Vyšlo najevo, že jsou nejsou napadeny jen pobočky v Indii, Belgii, Velké Británii a USA, ale že síť hackerů je mnohem rozsáhlejší.

Kde se "duch" vzal?


Za dva roky svého "řádění" se GhostNet naboural i do počítačů misterstev zahraničí Íránu, Bangladéše, Lotyšska, Indonésie či Filipín. Napadl i indickou ambasádu ve Washingtonu. Nejvíce ovšem utrpěly počítače institucí v jihovýchodní a jižní Asii. Latinské Ameriky se tento počítačový „zloděj“ téměř nedotkl.

Podle kanadských odborníků se počítače, ze kterých vycházely útoky, nacházely na území Číny. Peking rezolutně odmítl podíl na těchto akcích přes svůj konzulát v New Yorku. Jeho mluvčí Wen-čchi Kao sdělil: "Čínská vláda je proti kyberkriminalitě a striktně ji zakazuje."

Jeden z expertů, Ronald J. Deibert, dokonce prohlásil: "Klidně to mohla být i CIA nebo Rusové. Zvedli jsme víko nad kalnou vodou"

GhostNet (kromě toho, že uměl vykrádat data z počítačů) měl schopnosti jako Velký bratr. Uměl se stát okem i uchem – nahrávat zvuky i obraz se svého blízkého okolí.

Jak se bránit?


Vzhledem k tomu, že nejpravděpodobnější přístupová cesta GhostNet do napadených počítačů je skrze e-mail, jediné účinné pravidlo obrany je: nereagovat na e-maily od neznámých lidí. Stačilo totiž kliknout na odkaz na nakaženou stránku nebo na přílohu. V tu chvíli se aktivovala instalace zvěda v počítači.

zdroj : e-csportal.tk
 



0 Komentáře: