Instalace Windows XP na SATA disk | Technika

            Pořídili jste si nový nové zařízení se SATA diskem? Pak jste byli jistě právem nadšení, avšak pouze do té chvíle, kdy jste se na takový disk pokusili nainstalovat Windows XP. Tento operační systém se vám totiž bude snažit namluvit, že žádný disk nemáte (nebo přesněji – že jej možná máte, ale není možné ho detekovat). Jak z toho ven?

 

1. Nastavení BIOSu

           

Nejjednodušší varianta – disk může fungovat ve dvou režimech – NATIVE a LEGACY. Pro nainstalování WIN XP je nutné zvolit režim LEGACY.

Názvosloví se však může v různých případech lišit, můžeme se setkat s názvy Compatible a Enhanced, v takovém případě volte možnost Compatible.

Dalším možným označením může být položka AHCI – tu je třeba vypnout.

 

 

2. Ovladače pro SATA disk

 

            V tomto případě je nutné na stránkách výrobce nalézt odpovídající ovladače, uložit je na disketu a tyto ovladače následně nainstalovat ještě před zahájením instalace systému.

 

3. Investice

 

            Pokud nelze přenastavit bios, ovladače nejsou k nalezení a z nějakého důvodu nechcete instalovat Windows Vista, pokuste se oslovit autorizovaný servis. Mě osobně servis Toshiby nabízel instalaci Windows XP na notebook za 1800Kč. Radši jsem přešel na Windows Vista.....