Myšlenky zločince | TV

            B.A.U – Behavior Analysis Unit - Útvar analýzy chování, je elitní instituce FBI, která se zabývá vytvářením profilů pachatelů trestných činů. Psychologický profil je totiž základním kamenem ke zúžení okruhu možných podezřelých, pomáhá také určit příčiny pachatelova chování, a tak je možné odhadnout jeho další kroky.

            Útvar analýzy chování zaměstnává špičkové profilovaní agenty, specializující se na různé aspekty zločinného, či psychotického chování.

 

 

Zvláštní agent Aaron Hotchner

            Aaron Hotchner (Hotch) je leaderem celého týmu. Je velmi seriózní, spořádaný, působí důvěryhodným dojmem. S manželkou Haley, která mu často vyčítá časovou náročnost jeho zaměstnání, vychovávají malého chlapečka Jacka. S bratrem Seanem se moc často nevídá. Kariéru začal jako právník, působil také ve zvláštních jednotkách SWAT.

 

 

Zvláštní agent Jason Gideon

            Ostřílený kriminální psychoanalytik má za sebou poměrně pestrou, avšak místy neúspěšnou kariéru. Neodhadl totiž správně chování jednoho z pachatelů, jehož činnost spočívala v sériovém pokládání výbušnin. Dle psychologického profilu se mělo jednat o zbabělého pachatele, který nechce nikomu ublížit, snaží se jen na sebe upozornit. Proto dal Gideon souhlas k zásahu na místě činu šesti agentům, ti už se ze zásahu nevrátili. Pod tlakem vlastní viny ze smrti agentů se psychicky zhroutil a byl poslán na 6 měsíců dlouhou povinnou dovolenou, během níž učil profilovaní. Nyní se již opět naplno věnuje práci pro Útvar analýzy chování, někdy si však případy bere příliš osobně a balancuje na hranici porušení pravidel FBI.

 

 

Zvláštní agent Dr. Spencer Reid

            Mladý génius s IQ 187, empirickou pamětí a schopností přečíst 20 000 slov za minutu, je velice silnou oporou týmu. Díky jeho hlubokým všeobecným znalostem se již mnohokrát podařilo rychle odhalit neznámého, a tím i zachránit lidské životy. Chodil do Gideonovi třídy, který se zasadil o jeho přijetí do týmu. Má obavy, že zdědí schizofrenii od své matky Deiny, která pobývá Beningtonském sanatoriu v Las Vegas.  Má zvláštní vliv na psy a děti v jeho okolí, který se projevuje štěkotem psů a brekem dětí. Tento jev se nazývá Reidův syndrom.

 

 

Zvláštní agentka Elle Greenway

            Elle Greeanway je pohledná agentka, specializující se na sexuální nebo sexuálně motivované zločiny. Její matka je původem kubánka, její otec pracoval u policie, a byl zabit ve službě, když jí bylo pouhých osm let. Během vyšetřování jednoho z případů se stane terčem střelby, což poměrně špatně nese. Po obvinění z vraždy z teamu odchází.

 

 

Zvláštní agentka Jennifer Jareau

            Sympatická blondýnka zúročila své výtečné vyjadřovací schopnosti i schopnost improvizace a zajišťuje kontakt s veřejnosti a médii. Nikdo jí neřekne jinak než JJ, zároveň je jediným člověkem na světě, který Spensera Reida oslovuje „Spenci“

  

 

Zvláštní agent Derek Morgan

            Specializuje se na obsedantní kriminální vzory a zákonitosti. Na místě činu se snaží vžít se do myšlenek pachatele a pokouší se odhalit důvody způsobu jeho jednání. Mezi ženami je velice oblíbený, je to playboy s mnoha tetováními a vypracovanou postavou (v jednom díle byl dokonce nazván „řízkem z posilovny“). Drsňácké chlapské vzezření však zakrývá rány minulosti -  jako malý byl zneužíván vedoucím střediska pro mládež, kterého nakonec sám usvědčí a zatkne.

 

 

Penelope Garcia

            Zpravidla se neúčastní akcí v terénu, specializuje se na rychlé získávání údajů a informací z nejrůznějších databází, které pak poskytuje kolegům v akci, většinou prostřednictvím telefonu. Kancelář si zaplnila různými veselými maličkostmi a blbůstkami, kterými se snaží zapomenout na všechny hrůzy, které vidí během své práce.

 

 

Myšlenky zločince u nás uvádí již v repríze každý všední den TV Prima. Tento příspěvek jsem vytvořil k příležitosti uvedení druhé série.