05.Leden 2008 (Skupiny)
    je anglická rocková skupina, která byla založena v Londýně roku 1968.V této skupině dochází ke spojení klasických témat, jejichžpropagátorem je především Jon Lord, a hardrockových motivů, kterépropaguje především Ritchie Blackmore. Spojení těchto motivů oslovilopředevším mládež první poloviny 70. let, kdy patřili mezi nejlepšírockové skupiny. Z tohoto období také pocházejí jejich nejlepší desky anejslavnější a nejúspěšnější koncertní vystoupení.

Jsou jedni ze čtyř nejznámějších hard rockových skupin. Někdy jsou nazýváni průkopníky heavy metalu, přestože oni sami se nikdy za heavy metalovou skupinu nepovažovali.

Základní informace
PůvodAnglie Hertford, Anglie
ŽánryHard rock
Heavy metal
Blues-rock
Aktivní roky1968—1976
1984—současnost
VydavatelEdel, EMI, BMG, Polydor, Warner Bros., Tetragrammaton
Webwww.deeppurple.org
Členové
Ian Gillan
Steve Morse
Roger Glover
Don Airey
Ian Paice

Průlom

V roce 1967 kontaktoval bývalý bubeník skupiny The Searchers, Chris Curtislondýnského obchodníka Tonyho Edwardse v naději že by mohl dělatmanažera nově vzniklé skupině. Edwards souhlasil a financoval tentopodnik společně se dvěma dalšími obchodními partnery Johnem Colettou aRonem Hirem (Hire-Edwards-Coletta – HEC Enterprises).

Curtis se pak dal do budování skupiny známé jako Roundabout. Jako první příchozí byl klávesista, hráč na varhany zn. Hammond, Jon Lord; pak přemluvil kytaristu Ritchieho Blackmora aby se vrátil z německého Hamburkuna konkurz do nové skupiny. Curtis sám pak brzy odpadl, ale HECEnterprises, stejně jako Lord a Blackmore, měli chuť v tomto projektpokračovat, takže brzy byli přibráni basák Nick Simper, pak zpěvák Rod Evans a bubeník Ian Paice (oba ze skupiny The Maze).
Po několika vystoupeních na krátkém turné po Dánskuna jaře 1968, skupina souhlasila s novým jménem navrženým Ritchiempodle písničky Deep Purple od Petera De Roseho, která byla oblíbenoupísničkou Ritchieho babičky.

V říjnu roku 1968 měla skupina fantastický úspěch v USA (ale ne ve Velké Británii) s předělávkou od Joe Southa "Hush," která byla na jejich debutovém albu Shades of Deep Purple, takže byli vybráni jako předkapela pro turné skupiny Cream nazvaném Goodbye. Brzy však byli z turné vyřazeni, údajně proto že byli lepší než Cream. Druhé album skupiny, The Book of Taliesyn,bylo vydáno v USA shodně s tímto turné, ačkoliv doma nebylo vydáno aždo roku 1969, kdy bylo vydáno zároveň s jejich třetím albem Deep Purple, které obsahovalo jednu skladbu se smyčci a dechovými nástroji.
Po těchto třech albech a intenzivním koncertování po Spojených státech,byli Rod Evans a Nick Simper bez okolků vykopnuti a nahrazeni zpěvákem Ianem Gillanem a basákem Rogerem Gloverem,bývalými členy skupiny Episode Six. Byla tak vytvořena pětičlennásestava Deep Purple "číslo 2". V tomto obsazení vydali singl, kterýobsahoval předělávku písničky dvojice Greenaway-Cook s titulem"Hallelujah", která byla propadákem, avšak později byla úspěšná vmuzikálu "Hair". Skupina pak získala potřebnou publicitu třídílnýmsymfonickým eposem Concerto for Group and Orchestra, složeným Johnem Lordem jako jeho sólovým projektem a provedeným v Royal Albert Hall skupinou společně se symfonickým orchestrem Royal Philharmonic Orchestra, řízeným Malcolm Arnoldem. Společně s projektem Five Bridges od The Nice,to byla jedna z prvních spoluprací mezi rockovou skupinou a symfonickýmorchestrem. Někteří členové skupiny Deep Purple (Blackmore a zvláštěpak Gillan) nebyli moc rádi že byli označováni jako „skupina kteráhrála s orchestrem“, zatímco oni měli zájem stát se spíše hard rockovou skupinou.

Na vrcholu slávy

Krátce po vydání nahrávky s orchestrem začala skupina hodněkoncertovat a studové nahrávky byly odsunuty na další tři roky. Jejichprvní LP nahrávka, v polovině sedmdesátých let byla „Deep Purple in Rock“ a anglický top-ten singl Black Night následoval. Druhé album, Fireball bylo vydáno v roce 1971 a skupina také zabodovala s hitem Strange Kind Of Woman. Společně Led Zeppelin a Black Sabbath, Purple položili základy heavy metalu.

Deep Purple pokračovali v koncertování. Jejich vystoupení byla v tédobě naprosto strhující. Oplývala hudební virtuozitou, muzikálnostíjednotlivých hudebníků a skvělými verzemi studiových nahrávek. Vprosinci 1971 odjeli DP do švýcarského Montreaux, aby zde natočilinovou studiovou desku a také živé vystoupení. Následovaly již notorickyznámé události: při koncertu Franka Zappy a jeho The Mothers v Casinuvystřelil fanoušek na pódium světlici a budova během několika minutshořela do základů. Celá událost inspirovala Rogera Glovera k napsánínesmrtelné písně Smoke On the Water. Deep Purple se přesunuli do hoteluGrand, kde natočili písně pro desku Machine Head,jeden ze základních pilířů hardrocku. V létě 1972 zamířila skupina doJaponska, zaslíbéné země tvrdého roku. Koncerty v Ósace a Tokiu nahrálaa výsledkem je snad nejlepší živé album všech dob - Made in Japan. To mělo původně vyjít právě jen v zemi vycházejícího slunce.

V klasickém složení pokračovali Deep Purple v nekonečnýchkoncertních šňůrách. Když se pustili do nahrávání dalšího studiovéhoalba Who Do We Think We Are (1973), obsahující hit Woman from Tokyo,bylo už napětí mezi Ianem Gillanem a Ritchie Blackmorem neúnosné.Gillan oznámil odchod z kapely a Blackmore, který se netajil svýmisólovými ambicemi si dal jako podmínku pro setrvání v kapele změnubaskytaristy. Ze stovek adeptů na post sólového zpěváka byl na základěnepříliš kvalitního demosnímku vybrán prakticky neznámý David Coverdale. Baskytaristou a druhým vokalistou se pak stal Glenn Hughes, který dříve působil ve skupině Trapeze. Toto nové složení pokračovalo do roku 1974 s heavy bluesovým/rockovým albem Burn, další velmi úspěšnou nahrávkou. Hughes a Coverdale přidali funky R&B/soul element do hudby skupiny, tento zvuk byl mnohem více patrný na nahrávce z roku 1974 Stormbringer. Blackmore nebyl spokojený s výsledky a tak v roce 1975 opustil skupinu, aby si založil vlastní - Rainbow.

Mezera po odchodu Blackmora bya zaplněna Američanem Tommy Bolinem, ale následující album, z roku 1975 Come Taste the Bandpřes všechnu svojí kvalitu nebylo úspěsné mezi skalními fanoušky anepřitáhlo žádné nové, zvláště poto, co se skupina odchýlila odcharakteristického zvuku Deep Purple. Bolin měl problémy s drogami (heroin), které všechny problémy skupiny dělaly horšími. Po problematickém turné k uvedení Come Taste the Band, se skupina rozpadla. Tommy Bolin později zemřel v Miami na předávkování heroinem.

Později většina bývalých členů Deep Purple měli značný úspěch v mnoha kapelách, například v Rainbow.

Opětné sjednocení

Roger Glover a Steve Morse v roce 2005
Roger Glover a Steve Morse v roce 2005

V roce 1980jel Rod Evans turné se skupinou mladých hudebníků pod jménem DeepPurple. Protože byl jediný původní člen a byl trochu známý u většinyfanoušků, fanoušci i tisk se této skupiné vysmívali a byli označovániza podvod. Skupina měla několik koncertů v Mexiku a USA, než jim úřady zakázali používání tohoto jména.

Ale v roce 1984, osm let po rozpadu Deep Purple se ukutečnilo a opravdové a legální opětovné sjednocení. Bylo to oznámeno v pořadu rádia BBC The Friday Rock Show že klasickésložení z konce sedmdesátých let - Blackmore, Gillan, Glover, Lord, aPaice spolu opět nahrávají. Skupina podepsala smlouvu s vydavatelstvím Polydor a Mercury v Severní Americe. Album Perfect Strangers bylo vydáno v říjnu 1984 a turné následovalo, začínajíc na Novém Zélandu a pokračovalo svojí cestu kolek světa oklikou přes Evropu. Mělo ohromný úspěch.

Skupina nahrála The House of Blue Light v roce 1987 , živé album Nobody's Perfect. Zatímco ve Spojeném králoství byla vydána nová verze Hush k dvacetiletému výročí Deep Purple. V roce 1989, Ian Gillan byl vyhozen ze skupiny, kvůli svým neshodám s Blackmorem. Byl nahrazen zpěvákem Rainbow Joe Lynn Turnerem. Toto složení nahrálo pouze jedno album, Slaves & Masters (1990). Mnoho fanušků však chtělo zpět Gillana místo Turnera.

Krátce na to Lord, Paice a Glover tlačili na Turnera aby odešel anahrávací společnost chtěla zpět Gillana. Blackmore ustoupil a klasickésložení nahrálo The Battle Rages On v roce 1993. Během velice úspěšného turné po Evropě koncem roku 1993 napětí mezi Blackmorem a Gillanem opět narůstalo. Blackmore odešel v listopadu 1993, aby se už nikdy nevrátil. Byl přijat Joe Satriani takže se koncert (v Japonsku) v prosinci mohl konat. Satriani zůstal na evropské letní turné v roce 1994,ale ačkoliv mu bylo nabídnuto stále členství v kapele a on s nímsouhlasil, tak kvůli již podepsaným kontraktům a nesouhlasu firmy senemohl stát stálým členem Purple. Skupina po krátkém hledání lístečkovou metodou jednomyslně přijala Steva Morse z Dixie Dregs, aby definitivně nahradili Blackmora.

V létě 2001díky zdravotním problémům dočasně opustil kapelu i Jon Lord. Poněvadžvšak bylo nutné odehrát smluvené koncerty v USA, Jon dostal za úkolvybrat svého zástupce. Jonova volba padla na Dona Aireyho.Poté, co byl Don na letních koncertech v USA i Evropě dobře přijat jakkapelou tak fanoušky, Jon se pravděpodobně definitivně rozhodl kapeluopustit a začít se věnovat milované vážné hudbě. Jon opustil kapeludefinitivně po koncertech v Anglii v únoru 2002. Od 17. března 2002 je tedy složení Purple následující:

  • Ian Gillan - zpěv
  • Steve Morse - kytara
  • Don Airey - klávesy
  • Roger Glover - baskytara
  • Ian Paice - bicí

Tato sestava nahrála poslední dvě alba Bananas a Rapture Of TheDeep, přičemž hlavně druhou desku fanoušci i kritici přijali s nadšením.

převzato z cs.wikipedia.org