05.Leden 2008 (Skupiny)
byla americká rocková skupina založená v roce 1987 v Aberdeenu v americkém státě Washington. Zakládajícími členy byli Kurt Cobain (kytara, zpěv) a Krist Novoselic (baskytara). Na místě bubeníka nakonec zakotvil Dave Grohl, který byl poslední v řadě několika bubeníků, kteří se v kapele vystřídali.

Kapela patřila k undergroundu, dokud nevyšel její singl „Smells Like Teen Spirit“ k albu Nevermind. Tato píseň se dostala na první příčky v hitparádách a otevřela Nirvaně cestu ke slávě. Nirvana se rozpadla po sebevraždě frontmana skupiny Kurta Cobaina v roce 1994. Od svého vzniku prodala prodala po celém světě více než 50 milionů alb.

Hudebnímu stylu, jaký Nirvana hrála, se začalo říkat grunge. Podobnou hudbu reprezentovali a reprezentují například kapely Alice in Chains, Pearl Jam a Soundgarden.

Nirvana
Kurt Cobain (v popředí) a Krist Novoselic při udílení cen MTV v roce 1992
Kurt Cobain (v popředí) a Krist Novoselic při udílení cen MTV v roce 1992
Základní informace
PůvodUSA Aberdeen, Washington, USA
ŽánryAlternativní rock
Grunge
Aktivní roky1987 — 1994
VydavatelSub Pop
DGC Records
WebUniversal: Nirvana
Členové
Kurt Cobain
Krist Novoselic
Dave Grohl

Počátky

Počátky kapely spadají do roku 1985, kdy se prostřednictvím Buzze Osborna poprvé setkali zakládající členové skupiny Kurt Cobain a Krist Novoselic. Kurt již hrál na kytaru a zpíval ve skupině Fecal Matter,kterou založil tentýž rok. Krist hrál na baskytaru. Po rozpadu FecalMatter Kurt s Kristem usilovali o založení nové kapely. Roku 1987 sejim podařilo najít bubeníka Aarona Burckharda, s nímž nacvičili některé ze skladeb Fecal Matter. Poté se však po vzoru Melvins pouští do pilného zkoušení nových skladeb; za tři měsíce jich měli asi tucet. Kapela v čele s Cobainem si přála vystupovat před publikem. První opravdové vystoupení absolvovali v Raymondu ve Washingtonu na jednom domácím večírku.

Následovalo několik dalších vystoupení, většinou v Aberdeenu a blízkém okolí. Po několika měsících byl Aaron z kapely vyhozen a dočasně jej nahradil Dale Crover, bubeník skupiny Melvins. V lednu roku 1988 nahrál s kapelou v seattleském studiu Recipropal Recording první demo nahrávky, z nichž se některé objevily na pozdějším albu Incesticide. Po nahrání dema se stal v pořadí třetím bubeníkem Dave Foster.

Během těchto měsíců kapela vystřídala množství jmen jako Skid Row,Pen Cap Chew a Ted Ed Fred. Název Nirvana tak vznikl až na přelomu let1987 a 1988. Nirvana (resp. nirvána)je pojem pocházející z východních náboženství (zejména buddhismu ahinduismu) a označuje „osvobození“ bytostí z hmotného světa.

První nahrávky

První singl kapely se nazýval Love Buzz (původně skladba holandské kapely Shocking Blue) a byl nahrán roku 1988 u nezávislého hudebního vydavatelství Sub Pop v Seattlu. B-stranu singlu tvořila píseň „Big Cheese“. Bylo vylisováno pouhých tisíc kusů, což z něj dnes činí dnes vzácný kus pro sběratele.Po vydání singlu se Cobain definitivně rozhodl, že Nirvana nebude jenjeho koníčkem, ale že se chce vydat na hudební dráhu a další, co sipřeje udělat, je vydat album.

V květnu roku 1988 kapela poprvé vystoupila s novým bubeníkem Chad Channingenem.Na nahrávání alba kapela potřebovala sehnat poplatek 606,17 dolarů.Nikdo z nich takovou částku neměl, proto požádalí společného přítele Jasona Evermana o zapůjčení obnosu. A jelikož Jason strávil poslední dobu rybařením na Aljašce, peníze měl a ochotně je kapele zapůjčil. Když následujícího roku nahrávali své první album Bleach, Everman na něm sice je uveden jako druhý kytarista, ve skutečnosti však na albu nehrál. Krist Nocoselic o tom později řekl: „Prostě jsme chtěli, aby se v kapele cítil víc doma.“ Bleach bylo oficiálně vydáno 15. června 1989.

Na turné v roce 1989, které následovalo k propagaci alba, Everman z kapely odešel (později hrál se Soundgarden). O svém působení v kapele později prohlásil:„Každá kapela funguje trochu jako rodina, já si tam připadal jakomentálně retardovaný, dvakrát odložený nevlastní syn.“ Alba Bleach sebrzy prodalo 35 000 kopiía jeho pozdější reedice z něj dělá jediné album, které přineslo nahrávací společnosti Sub Pop platinovou desku.

V létě roku 1989 Nirvana nahrála své první EP s názvem Blew, jehož producentem byl Steve Fisk. Poté se skupina společně s kapelou TADvydala na turné po Evropě. Nedlouho po návratu Nirvany do USA se kapelavydala na turné po západním pobřeží Spojených států. Kurt společně sKristem však začali být nespokojeni s bubeníkem Channinganem a začlihledat za něj náhradu. Chad naopak tvrdí, že to byl on, kdo z kapelyodešle.[16] Na chvíli jej nahradil Dan Peters z Mudhoney, se kterým ještě stačili nahrát píseň „Sliver“, avšak trvalé místo si v kapele vydobyl až tehdejší bubeník kapely Scream Dave Grohl. „Sliver“ vyšel jako singl a jeho producentem byl Butch Vig.

Poslední skladbou, kterou Nirvana u Sub Popu nahrála, byl singl Molly's Lips, který vyšel na počátku roku 1991. Nirvana pak přestoupila k mnohem většímu labelu Geffen Records,který jim byl schopen zajistit větší distribuci alb a finanční podporu.Až do svého rozpadu Nirvana u Geffenu zůstala. Koncem roku 1990Novoselic s Grohlem poprvé zjistili, že Cobain bere heroin.

Vydání Nevermind (1991)

Díky finanční podpoře nahrávacího studia Geffenbylo Nirvaně umožněno upustit od smlouvy se Sub Popem. Sub Pop bylooproti Geffenu malým vydavatelstvím a pokud si Nirvana přála prorazit,Geffen se jevil jako vhodná příležitost. Oficiálně Nirvana podepsalasmlouvu s Geffenem 30. dubna 1991. Za producenta nového alba si kapela vybrala Butche Viga, bubeníka skupiny Garbage, který již měl producentské zkušenosti například se Smashing Pumpkins.

Seznam písní, které Nirvana mínila zahrát na posledním koncertě v Mnichově 1. března 1994
Seznam písní, které Nirvana mínila zahrát na posledním koncertě v Mnichově 1. března 1994

Nové album začali nahrávat v Los Angeles v květnu a červnu roku 1991 ve studii Sound City v Kalifornii.[19] V této době se Cobain poprvé setkal se svou budoucí ženou Courtney Love.[20] Album dostalo název Nevermind. Ještě koncem června Nirvana vyráží na menší turné po USA jako předkapela Dinosaurus Jr.

V létě roku 1991 Nirvana vyráží s kapelou Sonic Youth na turné po Evropě. 10. září vyšel nový singl kapely „Smells Like Teen Spirit“,který měl připravit půdu pro novou desku. Z počátku se neprodával mocdobře - zlom nastal v okamžiku, kdy klip k „Smells Like Teen Spirit“začala vysílat MTV.[21]Singl se začal rychle prodávat a totéž platí o novém albu, kterénásledovalo 14 dní po něm. Lidé z Geffen Records doufali, že se alba Nevermind prodá alespoň 250 000 kusů, podobně jako to bylo u alba Goo od Sonic Youth. Nicméně kolem Vánoc se prodávalo takřka 400 000 kusů „Nevermind“ týdně.

Úspěch, jaký nové album zaznamenalo, mělo trvalý dopad na celoukapelu. Kurt si začal stěžovat na zhoršující se bolesti v žaludku aspolečně s Courtney nadále bral heroin, případně jiné drogy. Na přelomuroku 1991/1992 se Nirvana vydala na nedlouhé turné s Red Hot Chili Peppers a Pearl Jam. 11. ledna následujícího roku Nirvana vystoupila v lukrativním pořadu stanice MTV Saturday Night Live.V následujících měsících Nirvana podnikla turné, během něhož navštívilai státy jako Japonsko či Nový Zéland. V době turné vyšla jen v Japonskua Austrálii limitovaná série alba Hormoaning.

Když kapela přijela na Havai, kde měla vystupovat v rámci turné, Kurt se tam oženil s Coutney. 18. srpna roku 1992 se jim narodila dcera, která dostal jméno Frances.Hned následující den měla kapela vystoupení na Reading festivalu,jednomu z nejznámějších festivalů vůbec. V tomto období se šířilypověsti ohledně zdraví Kurta Cobaina a ten v reakci na to se nechal napódium přivézt na nemocničním vozíku a když Novoselic řekl obecenstvu,že Kurt jim přijel zahrát přímo z nemocnice, Cobain se zvedl z vozíku azačal hrát „Breed“.[22]V roce 1992 Nirvana vystupovala na udílení cen MTV, kde byla nominovánana čtyři ocenění a odnesla si dvě, obě za „Smells Like Teen Spirit“.Koncem roku vyšlo další album kapely Incesticide, které bylo sbírkou B-stran singlů a dosud nevydaných skladeb.

[editovat] In Utero (1993)

Za producenta nového alba si kapela vybrala Steva Albiniho, který byl známý díky své práci na albu Surfer Rosa od Pixies. Cobain si přál, aby jejich nové album mělo podobný zvuk právě jako Sufer Rosa. Kurt měl základní představu o tom, jaké písničky se na albu objeví a jak budou vypadat, už v polovině roku 1992.[24] Společně s Albinim se tak kapela vydala do nahrávacího studia v Minnesotě, kde se zaregistrovala pod jménem The Simon Ritchie Group. Nové, v pořadí třetí studiové album dostalo název In Utero, i když se původně mělo jmenovat I Hate Myself And I Want To Die. Kapele stačily k jeho nahrání pouhé dva týdny.

Když In Utero odeslali do Geffenu, tamějšímu vedení se příliš nelíbilo a dokonce po Kurtovi chtělo, aby jej přepracoval, což odmítl. Album nakonec vyšlo v září téhož roku. I když se In Utero vyšplhalo na přední příčky hitparád, takového úspěchu jako Nevermind nedosáhlo. K albu postupně vyšly singly "Heart-Shaped Box", "All Apologies"/"Rape Me" a "Pennyroyal Tea".

Poslední měsíce

V listopadu roku 1993 se kapela objevila v pořadu MTV Unplugged.Bylo nečekané, že takřka polovina písní, které Nirvana zahrála, bylypřevzaté. Prakticky jediným hitem, který na koncertě zazněl, byla píseň„Come as You Are“. Na pódiu se společně s Cobainem, Grohlem a Novoselicem, objevili ještě bratři Cirkwoodovi z Meat Puppets, doprovodná violoncellistka a stálý host Lori Goldston a Pat Smear, který Nirvanu na koncertech už nějakou dobu doprovázel na kytaru.

Poslední vystoupení kapely proběhlo 1. března 1994 v Mnichově. Během něj Kurt na chvíli ztratil hlas a byl tak nucen dočasně opustit pódium.V březnu roku 1994 se vůdčí osobnost kapely Kurt Cobain pokusil v Říměo sebevraždu. Kapela byla uprostřed turné a tato událost ji znemožnilapokračovat ve vystoupeních, během nichž měli mimo jiné poprvé navštíviti Prahu. Cobain byl hospitalizován a zanedlouho propuštěn. 8. dubnabyl Kurt Cobain nalezen mrtev ve svém domě. Jeho smrt bylaklasifikována jako sebevražda s datem 5. dubna. Tato událost znamenalarozpad kapely.

Období po rozpadu

Dave Grohl na vystoupení Foo Fighters
Dave Grohl na vystoupení Foo Fighters

Oba zbývající členové zůstali i nadále hudebně aktivní. Dave Grohlbrzy po Cobainově smrti dal vzniknout svým prvním demo nahrávkám, kterése staly základem debutového alba skupiny Foo Fighters, kterou Grohl založil. S Foo Fighters někdy hraje i Pat Smear. V roce 2005 vyšlo album Foo Fighters s názvem In Your Honor,které zahrnovalo i Grohlovu píseň z roku 1990 s názvem „Friend of aFriend“. Ta zaznamenává Grohlovo první setkání s Novoselicem aCobainem. Grohl dále bubnoval nebo bubnuje s kapelami a osobnostmi jakoTom Petty and the Heartbreakers, Mike Watt, Queens of the Stone Age, Tenacious D a Nine Inch Nails.

Krist Novoselic po rozpadu Nirvany zformoval kapelu Sweet 75, která se však po jednom vydaném albu rozpadla. Později založil společně s Curtem Kirkwoodem z kapely Meat Puppets a Budem Gaughem ze Sublime projekt Eyes Adrift. V roce 2002 vydali své první album, po kterém se kapela rozpadá. Novoselic se také stal politickým aktivistou.

Autorská práva Nirvany byla po smrti Kurta Cobaina předmětemsoudních sporů mezi Cobainovou vdovou Courtney Love a dvěma zbývajícímičleny kapely. Soud nakonec přiřkl autorská práva na písně Nirvany vdověpo Cobainovy. Díky tomu mohlo roku 2002 vyjít výběrové album s prostýmnázvem Nirvana, které obsahovalo dosud nepublikovanou píseň „You Know You're Right“. O tři roky později pak následoval box set With the Lights Out, který obsahoval 3 CD a jedno DVD s většinou rartiními nahrávkami.

Vlivy

Nirvana měla a má velký vliv na hudební průmysl. Nejednou bylo album Nevermind prohlášeno za nejzásadnější album 90. let. Velký vliv měla kapela např. na Mudhoney.

Sami členové Nirvany byli ovlivěni různými kapelami a hudebími styly. Jedna z kapel, která přímo ovlivnila Kurta Cobaina, byli Pixies. Kurt dokonce prohlašoval, že nebýt Pixies, nikdy by Nirvana nevznikla. Z dalších kapel to jsou zajisté Melvins, na jejichž koncerty Kurt v mládí jezdil, dále Sonic Youth či Blag Flag.

převzato z cs.wikipedia.org

Komentáře:

chiliTom (12.08.2008 21:55:31)říká...

ne ne...nejlepší sou Red Hot Chili Peppers a Michael Jackson

Bára (20.02.2008 11:47:02)říká...

DNESKA MÁ VÝROČÍ KURT COBAIN Z NIRVANY!

Jazzus (06.02.2008 13:36:24)říká...

Nu jasny hele byl bych rad :-) 301198244... tohle je moje icq .. kdyztak neco nahrajeme ve zkusebne a poslu ti to muzes to posoudit ju ? :-) dik..Hrajem vetsinou jen svoje pisne...nejak ve stylu ...Guns,Zeppelin,Beatles,Metallica,...Klasika,trochu metal trochu punk...nekdy i nejake Reggae

popletazesveta (31.01.2008 21:13:21)říká...

ahojte jazzuz
velice rad bych te nechal vedet o tom ze sem rozeslal cdcka jedne vasi reggae skupiny od pacifiku po atlantik do pozvolna kazde college radio stanice cele kanady. college radio plati royalty ne sice v sume beznych komercnich radio stanici avsak sou schopny dostat nejaky dobry cesky talent na radiove vlny. po tech je mozna resit record distribuci atd - music publishing by se u vas mel brat take vice coby zrejme moznosti - ja bral music business and broadcasting na british columbia institute of technology v 80s no a skola ma take sve radio.
pisu ti to coby informaci vhodnou pro vas cesky talent

popletazesveta (31.01.2008 20:59:54)říká...

ahojte jazzuz
velice rad bych te ptimel k pohledu na
<worldbeatcanada.com>
world beats je televizni porad na komercni televizy kanalu M coz stoji pro multi kulturni hraje videoklipy velice hodne v zanru reggae - hip hop - klipy v rock a jinych upbeat stylech - no a ve vsech moznich recich sveta takze v pripade ze mas v cechach nejake zname muzikanty kteri by radi dostaly sve videoklipy do kanadske televize tak mi dej vedet.

Pajcus (25.01.2008 09:45:07)říká...

A to je jako dobré, takhle zkopírovat článek z Wikipedie? Nemyslím, že se jedná zrovna o citaci...

ejinta (17.01.2008 17:55:06)říká...

jo Nirvana the best!!!!

simon-lev (17.01.2008 06:11:57)říká...

hůstý dik....jsem zas o něco moudřejší

rap258 (11.01.2008 18:16:00)říká...

nirvan je docela dobrá ale já ted posluchám http://web.libimseti.cz/rap258/rap

Přidej komentář

<< Domů