04.Leden 2008 (Skupiny)
   

je anglicka legendární heavy metalová skupina, považovaná též za zakladatele doom metalu a prakticky ovlivnila mnoho jiných stylů . Původní sestava: Ozzy Ozbourne (zpěv), Tony Iommy (kytara), Terrance "Geezer" Butler (baskytara) a Bill Ward (bici).

Black Sabbath jsou jednou z dominantních a zakládajících kapel svého žánru a mají v něm stále značný vliv. Podle stanice VH1 a programu 100 Greatest Artists of Hard Rock se umístili na druhém místě mezi nejvýznamnějšími představiteli heavy metalu, hned za skupinou Led Zeppelin.

V současnosti sestava ze začátku 80. let - Tony Iommi, Geezer Butler, Ronnie James Dio a Vinny Appice vystupují pod názvem Heaven and Hell - p

odle stejnojmeneho alba z roku 1980.

ákladní informace
PůvodAnglie Birmingham, Anglie
Aktivní roky1969—současnost
VydavatelWarner Bros.
I.R.S. Records
EMI
Webblack-sabbath.com
Členové
Ozzy Osbourne
Tony Iommi
Geezer Butler
Bill Ward

Založení a začátky

Black Sabbath vznikli roku 1968 v Birminghamu pod jménem Polka Tulk Blues Band (později zkráceno na Polka Tulk), krátce na to ho změnili na Earth, hrali styly blues rock a hard rock.

Black Sabbath měli jedinečný zvuk, který vyplýval z odlišných hudebních vzorů. Iommi byl značně ovlivněný Hankem Marvinem, který hrál na heavy-kytaru ve skupině The Shadows a také jazzovou kytaru; jeho idol byl i Django Reinhardt. Bill Ward také ukázal slabost pro jazz, hlavně pro bubeníky Buddyho Riche a Gene Krupu. Geezer Butler jmenuje baskytaristu/zpěváka Jacka Bruceho z britské bluesové skupiny Creamjako člověka, který měl největší vliv při jeho hudebním formování: „Onbyl první baskytarista, jakého sem kdy viděl, který ohýbal struny ahrál na baskytaru jako na úplně nezávislém hudebním nástroji." Skupinaspojovala hudební styly blues, jazz, rock a hrála coververze skladeb inerpretů jako Jimi Hendrix, Blue Cheer a už zmíněných Cream. Ozzy Osbourne říká, že byl hluboce ovlivněn skupinou The Beatles a jeho nejoblíbenějším albem všech dob je Revolver.

Earth se posunuli do temnějšího směřování, kdy byskytarista Geezer Butler, fanoušek spisovatele Dennise Wheatleyho a jeho románů s tematikou černé magie, napsal skladbu s okultním tématem s názvem Black Sabbath (skladba byla očividně inspirovaná filmem Black Sabbath režiséra Maria Bava z roku 1963).Ve svém filmě o spojení skupiny po rozpadu vyhlásili, že skladbavychází z Butlerova zážitku, kdy jednou v noci viděl černý přelud skapucí na konci své postele poté co mu dal Ozzy okultní knihu v latině. Jméno Earth mátlo, protože už jedna taková kapela hrála, tak se přejmenovali na Black Sabbath.

Skupina objevila svůj konečný zvuk a styl náhodou. Když měli zkouškuve studiu, které bylo naproti kinu promítající horory, Ozzy si vzpomínájak Tony Iommiříkal ostaním členům: „Není to divné, že lidi platí, aby viděli film,který je vyděsí až k smrti?" Skupina začala záměrně psát temné ahrozivé texty ve snaze o hudební odpověď na hororové filmy.

První éra - původní sestava (1968 - 1979)

Složení jejich nového temného zvuku s chováním Ozzyho na pódiu vedlok úspěchu, skupina zabodovala se svým prvním albem s eponymním názvem Black Sabbath, které vydala roku 1970. Podepsali smlouvu s Warner Bros. pro trh v USA a Kanadě, Vertigo Records měl na starosti trh pro ostatní dostupné země. Jejich následující album Paranoid (také 1970) jim obstaralo ještě větší pozornost v USA a Británii. Skladba War Pigs byla napsaná jako protest proti válce ve Vietnamua původně ji plánovali zařadit jako titulní singl. Skupina na posledníchvíli nahrála skladbu Paranoid, aby zvětšila délku alba. Paranoid se stal titulním singlem alba a také to byl jejich první singl, který výrazně zabodoval v rádiích.

Tony Iommi a Ozzy Osbourne, 1973
Tony Iommi a Ozzy Osbourne, 1973

Obsah skladeb (originálů a coververzí) z obou alb dával jemněironicky najevo zájem skupiny o okultismus a černou magii. To bylrozhodující krok v určení jejich „temných" a „hlubokých"heavymetalových textech skladeb. Black Sabbath byli jedna z prvníchskupin, která vystupovala s lyrickým obsahem skladeb, skoro se nevěnovali jiným tématům. Led Zeppelin, The Doorsa další poukázali na magii nebo okultismus ve svých textech, ale ivelmi málo současných kapel by se mohlo vyrovnat textům Black Sabbath(většinu napsal Geezer Butler) s jejich přímým odkazem na toto téma.

Další inovací byl vedlejší efekt nehody. Tony Iommi přišel o konečkydvou prstů na ruce, když pracoval s plechem v továrně. Okamžitě sivytvořil protézu z roztavené plastové lahve od čistícího prostředku.Poraněné prsty byly pochopitelně citlivé, tak Iommi přeladil na svékytaře Gibson standardní tón E na C#. Zmenšené napětí strun mudovolovalo hrát s menší bolestí a zátěží na prsty. Geezer svoubaskytaru také vyladil tak, aby se přizpůsobil Tonymu. Nižší polohadala hudbě hlubší či smysluplnější zvuk, hudba tak ladila spolu s texty.

Black Sabbath roku 1971 vydali své další album Master of Reality. Toto album obsahovalo množství významných akustických věcí (Solitude obsahuje Tonyho flétnovésólo). Toto je často přehlíženo, zatímco se jedná o přechod ve styluBlack Sabbathu. Přidali mnoho měnivých hudebních prvků do vydání svéhočtvrtého alba Black Sabbath, Vol. 4 z roku 1972. Obsahuje baladu Changes (obsahovala jen zpěv, baskytaru, klavír a syntezátor) a hard rockové hymny jako Supernaut a Snowblind (obsahuje smyčcové nástroje). Black Sabbath, Vol. 4 bylo „nejzralejším" albem skupiny až dosud.

Přepis jejich typické skladby s názvem Black Sabbath
Přepis jejich typické skladby s názvem Black Sabbath

Okolo roku 1973 byli Black Sabbath jednou z nejpopulárnějších heavy metalových skupin na světě a hlavní koncertní atrakcí. Na dalším albu Sabbath Bloody Sabbath spolupracovali s klávesistou kapely Yes Rickem Wakemanem. Album se skládá z některých nejznámějších skladeb Black Sabbath. Společně s titulní skladbou album také obsahuje space rockovou skladbu nazvanou Spiral Architect a A National Acrobat inspirovanou prog rockem.

Okolo těchto dob byla skupina závislá na drogách, Ozzy a Bill Ward údajně každý den po dva roky brali LSD. Ozzy byl zapletený s drogami ve velké míře. Mnohé ze skladeb o drogách také hovoří, ať už otevřeně, nebo nepřímo.

Skupinu sužovaly hlavně problémy s managementem (kapelu řídíl Ozzyho budoucí tchán Don Arden).Spory s managementem a pozdější změna vydavatelství v Británii (Vertigovyměnili za WWA), narušily vydání nového alba. I přes tyto těžkostivyšlo album Sabotage roku 1975a setkalo se s velkým úspěchem. Avšak drogové problémy, pokračujícípokusy v hudebním stylu (gregoriánské a mnišské chorály zdůrazněné veskladbě Supertzar), změny na hard rockové scéně a vnitřní problémy narušily stabilitu a tvorbu skupiny.

Album Technical Ecstasy (1976)se setkalo s komerčním neúspěchem. Hudba na albu se skládala zorchestrů, syntenzátorů a zpěvu Billa Warda, který Ozzyho zastoupil pojeho náhlém odchodu uprostřed nahrávání. Po turné roku 1977 se Ozzy přestal objevovat na zkouškách kapely a zbývající členové nahráli nějakou tu hudbu se zpěvákem a bývalým členem Fleetwood Mac Davem Walkerem. Ozzy se vrátil do skupiny před nahráním alba Never Say Die!, které vyšlo roku 1978,které bylo určitě albem, na kterém skupina nejvíc experimentovala aobsahovalo prvky mnoha žánrů. Stejně jako předešlé album se mizerněprodávalo.

Druhá éra - The Dio Years (1979–1982)

Další album (poprvé s zpěvákem Ronniem Jamesem Diem) Heaven and Hell dokázalo skupině navrátit úspěch a dosáhlo nejvyššího umístění v žebříčku od alba Sabotagez roku 1975. Bylo to na turné, kde se Dio stal oblíbeným díky znamení„ďáblovy rohy" (vztyčený ukazovák a malíček), které se stalo symbolemheavy metalu. Na albu také pracoval klávesista Geoff Nicholls(Nicholls nebyl považovaný za oficiálního člena skupiny a často bylnucen hrát na živácích ze zákulisí kvůli údajným estetickým záměrům,ale podílel se na napsání mnohých skladeb a zůstal s Black Sabbath sevšemi následujícími složeními). Během turné bubeník Bill Wardskupinu opustil kvůli osobním důvodům (oba jeho rodiče zemřeli běhemkrátkého časového období, Ward zápasil s alkoholem a dalšímizávislostmi). Ke skupině se přidal bubeník Vinny Appice, aby dokončil turné a poté se objevil na následujícím albu Mob Rules; titulní singl se objevil ve filmu Heavy Metal.

Neupravené vydání nahrávky Live at Lastze živáku (nahrané ještě s Ozzym během turné 1972 Volume 4 Tour)podnítilo skupinu kvalitně nahrát živák z turné Mob Rules a názvem Live Evil.Avšak během jeho dolaďování se odhalily vnitřní problémy skupiny, kteréměly za následek odchod Dia a Appice, kteří založili skupinu Dio.

Třetí éra: Born Again - Ian Gillan (1983–1984)

Bill Ward se vrátil k bicím a Ian Gillan z Deep Purplese stal novým zpěvákem. Gillan řekl: „Neplánoval jsem se připojit kBlack Sabbath. Vyšel jsem ven s Geezerem a Tonym, ožrali jsme se a nadruhý den jsem zjistil, že jsem souhlasil, abych se stal členemskupiny. A oni jsou takový milí chlapíci. Byla to ohromná zábava,platili se účty a prožil jsem s nimi krásný rok." Tato sestava nahrálaalbum Born Again, ale Bill Ward znova opustil skupinu před začátkem turné a nahradil ho Bev Bevan z kapely Electric Light Orchestra. I když se album překvapivě stalo jedním z jejich nejúspěšnějších (#4 v UK charts), věci se nevyvíjely tak jak měly, Ian Gillan se znovu přidal k Deep Purple. Bubeník Bill Ward se znova vrátil a najmutí nového zpěváka Davida Donata bylo oficiálně vyhlášeno roku 1984. Avšak po šesti měsících nacvičování byl vyhozen managementem, kdy Tony a Geezer se hádali ohledně finančních otázek.

převzato z cs.wikipedia.org