Blogy a blogísky

Blogování je pozoruhodná věc. Před několika lety jsem se divil, co na tom ti lidé vidí; co je nutí psát články a zápisky na Internet, číst si blogy ostatních neznámých lidí a ještě to třeba komentovat.. Ovšem postupem času se ukázalo, že blogování je docela zajímavé - tedy alespoň pokud člověk přeskočí 90% blogů o LoWískOváNí a WyStajLoWanýCh BoRečCícH, o upa nejlepším Billískovi z Tokio Hotel a upa nejlepším Twilightu.. a tedy v podstatě o všem, o čem píší puberťáci ;-)

 

Posledních několik dní jsem se docela dost nudil (respektive měl jsem menší komunikační absťák), a tak jsem chvíli "projížděl" blogy tady na Líbku - a jak se dalo čekat, většina z nich skutečně za mnoho nestojí. Nějak nemůžu pochopit, proč si někdo založí blog jen proto, aby tam dával absolutní ptákoviny - například stokrát opakované vtipy nebo citáty z Internetu, odkazy na YouTube nebo na jiné blogy, miliony filmových plakátů a obrázků z různých klipů a koncertů a podobně.. Copak ti lidé skutečně nemají ani stopové množství vlastní invence, aby napsali něco sami?

 

Intelektuální potenciál ostatních uživatelů (čtenářů) je na tom ale evidentně podobně bídně, protože i ty nejpitomější články mají paradoxně nejvyšší čtenost. V žebříčku "nejčtenějších" se tak pravidelně objevují stále ty samé nadpisy, jako "Video ze Znojma bez cenzury" (to vousaté video sexu učitelky a žáka), citáty / básničky / obrázky (aneb stažené ptákoviny z Internetu), "18+" (ať už to znamená cokoliv - podobných článků vzniká denně několik, a vždycky si své čtenáře evidentně najdou), případně příspěvky obsahující zajímavé klíčové slovo jako "skandál", "úchylky", "sex", "porno" nebo "Michael Jackson"..

 

Bohužel, i když se někteří uživatelé pokoušejí vymyslet něco sami, výsledky jejich snažení jsou často poněkud rozpačité. Někdy za to mohou zvolená témata (styly, filmy nebo hudba, první lásky či pokusy o vlastní básničky nebo rap), a ještě častěji za to může tragická "forma" (miliony brutálních chyb, ÚcHyLnÉ PíSmO, více smajlíků než textu atd.). Někteří experti dokáží napsat 14 odstavců o tom, jak je Edward ze Stmívání šukézní, a jiní se zase vyjadřují v téměř až surrealisticky poetické formě (něco ve stylu "Mám hlad. Kůrka chleba na mne v dáli mává. Ach, ty krutý Osude!" - jen s tím rozdílem, že většinou píší úžasně hluboké postřehy o lásce, přátelství atd.). Najít tedy nějakého "náctiletého" človíčka se zajímavým názorem nebo aspoň gramaticky správným vyjadřováním je v dnešní době skoro zázrak.

 

Ovšem ani u těch "starších" to není moc veselé. Kdo má blog, tak sice píše obvykle docela zajímavé věci - ale většina lidí blog jednoduše nemá. Někdo nemá čas, někoho to nebaví, jinému to přijde dětinské atd. Je to ale škoda, protože právě blog je v mnoha případech skvělým zdrojem informací o konkrétním uživateli, o jeho názorech, myšlení, stylu psaní a tak dále (podobně jako poslední příspěvky na diskusích). Ostatně je zajímavé číst si třeba blogy přátel a sem tam se podívat, na co myslí, co je trápí, nebo z čeho mají radost. A je to každopádně mnohem zajímavější, než když nám Líbko velkoryse sdělí, že uživatel Pepa okomentoval fotku, a uživatel Jarda použil mobilní verzi Libimseti.cz (wow!).

 

V každém případě je škoda, že takových "normálních" blogů není víc. "Blogování" tak ovládají pologramotná děcka, která nemají co říct, zatímco ti starší do této rozvodněné řeky nechtějí pro jistotu ani vstoupit. Samozřejmě, psát zajímavý blog na Líbku se může zdát jako zbytečná věc (něco jako podávat jídlo ze školní nebo závodní jídelny na stříbře), ale "starších a pokročilých" uživatelů je tady docela dost, a své čtenáře by si určitě našly.

 

No a co se mě týče, začnu asi přemýšlet o dalším tématu, do kterého bych mohl někdy příště vrtat ;-) Napadají mě třeba tisíce stupidních diskusí zakládaných každý den, tisíce nudných a monotónních uživatelských profilů založených bez jakéhokoliv nápadu, nebo třeba tisíce chyb na Líbku (o kterých už jsem tady na blogu psal několikrát)..

Uvidíme, nechám se sám překvapit ;-)

komentáře (5)

« Domů | Přidej komentář

  1. scarabea | 01.08.2009 13:51:31 |

    Ha ha ha... já se náhodou radši cítím nepochopená :D

  2. Johny_82 | 31.07.2009 21:15:30 |

    Hodná štírka :) Ale je to zvláštní, čekal bych, že bude o Akrostychy větší zájem :-D

  3. scarabea | 31.07.2009 14:49:19 |

    sem si říkala, že si ho smažu, páč tam mám téměř nulovou návštěvnost, ale po tom, co jsi napsal, ho tam just nechám:) že voláš jako hrom, ať je blogů milion:)

  4. Johny_82 | 30.06.2009 21:47:20 |

    Jj, všechny tady úplně urejpu ;-)

  5. Mabe.. | 30.06.2009 20:37:34 |

    Jen se toho neboj.. ;-) A jdi do nich.... :-P