Nová tvář diskusí - WTF?

Tak jsem se dnes po přihlášení nestačil divit, a ostatní na tom nebyli jinak: tvůrci Líbímseti.cz se z čista jasna rozhodli  udělat "menší redesign", a překopali ústřední část tohoto portálu - diskusní fóra. To by samozřejmě nevadilo, pokud by to byla změna k lepšímu. Ale to se nestalo, a výsledek je spíše k pláči  (nebo k vzteku)

 

Pecka #1: Chaos

Staré dobré přehledné diskuse prošly zásadní změnou, a namísto jednoduchosti a přístupnosti zde máme guláš mnoha různých panelů. Diskuse x otázky, nejnovější, nejaktuálnější, nejukecanější uživatelé (?), hotové odpovědi (???). Zkrátka bordel. Kromě nových sekcí se objevily i nové ikonky - například "N" = "toto téma je nové". Překvapivě jsou tak označeny všechny diskuse v sekci "nové diskuse"... Ještě by kolem mohl běhat trpaslíček a křičet "Toto je opravdu nová diskuse!"

 

I další pokusy o přehlednost se obrátily spíše proti uživatelům. Tak například funkci "podobná témata" snad programoval retardovaný ptakopysk s epilepsií, protože jinak si nedovedu vysvětlit ty výsledky - například u oficiální diskuse "Dotazy a připomínky k diskusím" se jako související témata objevuje "Polykání" nebo "Nezávazný sex s kamarády". Že by skrytá narážka, že programátoři jsou ... ? 

 

Pecka #2: Děsivá klíčová slova

U všech rohatejch, kterého exota napadlo fláknout na každé volné místo naprosto odpudivý a především zcela zbytečný tag-cloud? Vždyť ta klíčová slova jsou generována se stejnou dávkou stupidity jako zmiňovaná "podobná témata"... Proč by někdo chtěl hledat diskuse na téma "hlava", "lol", "jakej" nebo "hafec"?

 

Tak jako tak, že se ten ošklivý ošklivý panel plný irelevantních a nesmyslných slov objevuje v rámci každé diskuse, to by se dalo ještě přežít, ale že ta příšerná a naprosto zbytečná klíčová slova zabírají asi třetinu úvodní stránky diskusí (ještě ve velikém zvýrazněném obdélníku), to už by mělo být snad trestné (klasifikoval bych to asi jako hromadné znásilnění - diskusí i uživatelů)

 

Pecka #3: Chyby a bugy

Nejen že převážná většina novinek nestojí ani za zlámanou grešli (a už vůbec ne za starou bačkoru), ale řada dosud skvělých funkcí jednoduše přestala fungovat. Tak například se rozbila historie diskusí - odkazy na další stránky sice jsou, ale i když se člověk ukliká, tak se nikam neposune. Není možné se spolehnout ani na "nepřečtené diskuse", protože přečtěné se zobrazují jako nepřečtené, a ty opravdu nepřečtené se zase tváří jako by do nich nikdy nikdo nic nenapsal... 

 

Někteří uživatelé si také stěžovali, že jim nejsou přidávat diskuse do sledovaných - to se mi naštěstí podařilo. Jiní si zase stěžují, že nemohou mazat své vlastní diskuse (což jsem neskoušel).  No a drobnosti, jako že nefunguje vyhledávání v diskusích, vynechává značení přípojených přátel, sem tam blbne kódování nebo nesedí systémový čas (o pár minut), to nemá cenu ani zmiňovat...

 

Závěrem...

Jak je tedy vidět, plánovaný drobný facelift se změnil v noční můru plastického chirurga... Změny jsou vesměs k horšímu, a problémů je tolik, že jdou nad rámec pouhého "nějak si zvykneme". Je velmi smutné, že jeden z největších komunitních portálů u nás předvedl takto amatérský a hloupý krok - bez jakékoliv analýzy, konzultace či příprav spustili několi nesouvislých a zejména nedoladěných úprav a doplňků, a současný stav diskusí je natolik tristní, že i označení "beta verze" by bylo přehnanou pochvalou...

 

Je jasné, že na odstranění bugů se průběžně pracuje, a zítra touhle dobou už to snad nebude takové utrpení - ale otázkou je, jestli se portálu Líbimseti.cz podaří "za běhu" opravit všechny problémy a přepracovat design dříve, než to uživatele naštve a odejdou pryč. Během dnešního dne vznikly desítky a desítky rozčílených a nespokojených diskusí, a řada lidí se na protest již smazala, nebo o tom uvažuje. A administrace by si měla uvědomit, že právě uživatelé jsou alfou a omegou tohoto serveru. A možná by tedy nebylo špatné omezit určitou aroganci a začít s nimi komunikovat. Současný monolog "tady jsou změny, srovnejte se s tím" byl totiž evidentně pořádným krokem vedle.

komentáře (3)

« Domů | Přidej komentář

  1. Johny_82 | 16.10.2009 10:08:51 |

    Radši ať už nic nepřipravují :)
    Pokud se nestane zázrak, tak to nové uživatele už stejně nepřiláká...

  2. aldik7 | 06.10.2009 23:03:02 |

    a bacha, Libimseti.cz nyní připravuje další redesing(změnu) diskuzí =D .. ale už zas tak velká nebude :-) viz. http://diskuze.lsttest.cz/

  3. Jan.Everwood | 13.07.2008 11:50:12 |

    Ty nový diskuze jsou věru otřes..