Petice ZTOHOVEN

"ZTOHOVEN" je skupina mladých umělců, kteří o sobě čas od času dají vědět nějakou zajímavou akcí. Jednou z nich byl kupříkladu "Otazník nad Hradem" - od konce roku 2002 svítilo nad Pražským Hradem neonové srdce, a v lednu 2003 ho členové skupiny z poloviny zakryli, a vznikl tak otazník. Jeden člen skupiny, Roman Týc, také stojí za relativně známou "Akcí Semafor". Někteří si možná vzpomenou na kauzu z loňského roku, kdy na byly na mnoha pražských semaforech vyměněny "defaultní" postavičky za jiné, podstatně zajímavější (například venčení psa, oběšenec a další).

 

Členové skupiny ZTOHOVEN na sebe asi nejvíce upozornili tím, že loni v červnu nabourali vysílání České televize, a do pořadu Panorama (na ČT2) umístili záběry fingovaného atomového výbuchu. Zatímco předchozí aktivity většinou jen "vyšuměly do ztracena", tento čin už měl své následky. Česká televize totiž vzala celou kauzu vemi osobně, a rozhodla se skupinu zažalovat. Jednotlivým členům tak v současnosti hrozí až tři roky vězení.

 

Mladí umělci ve svých projektech dělají přesně to, co je samotným základem současného umění: tedy reflexe společnosti a společenských jevů, a snaha provokovat a připomínat aktuální problémy. V minulých letech se věnovali kupříkladu vlivu reklamy na konzumenta (projekt "Znásilněný podvědomý") a tentokrát to bylo rýpnutí obzvlášť bolestivé - rýpnutí do televize, zatím stále nejmocnějšího média současnosti. A tak není divu, že se televize rozhodla bránit. Ovšem označit uměleckou akci jako nebezpečné šíření poplašné zprávy, to je přinejmenším úsměvné. Jen tak na okraj, projekt "Mediální realita" získal koncem minulého roku i cenu Národní galerie.

Proč o tom ale vlastně píšu... Jak se dalo předpokládat, někteří novodobé umělce zatracují, jiní jim fandí. Skupina vysokoškolských pedagogů kolem Ústavu informačních studií na FF UK založila před několika týdny internetovou petici, ve které žádají pro členy skupiny ZTOHOVEN milost u prezidenta republiky. Argumentují tím, co zde již částečně zaznělo, tedy že se jednalo o umělecký projekt, o kritickou reflexi současných médií, která sama manipulují se skutečností, a to v mnohem větším rozsahu.

 

Pokud tedy budete chtít skupinu podpořit a připojit svůj podpis, navštivte prosím webové stránky petice.