Sebepoškozování není nic, o čem by lidé příliš hovořili, ale to, žepostihuje 2 - 3 miliony Američanů značí o závažném problému. Týká sezejména žen a dívek ve věku 13 - 30 let, ale ubližovat si může kdokolibez ohledu na pohlaví, věk či finanční situaci.

110

Lidé, kteří si ubližují, si obvykle nepřejí umřít. Působí si zraněníúmyslně, jakýmkoli způsobem, obvykle v reakci na stres nebo trauma, alene s cílem se zabít (to neznamená, že se myšlenky na sebevraždu obecněneobjevují, spíše naopak).

Některá zranění mohou být účelně způsobena kvůli pozdějším jizvám,které jsou trvalé. Toto je známo jako "syndrom záměrnéhosebepoškozování" Tomuto problému ani profesionálové zcela nerozumí. Zdáse jim to být nejčastějším jevem mezi lidmi, kteří byli obtěžováni nebosexuálně zneužíváni v dětství či pocházejí z neharmonických rodin. Vjakékoli situaci se sebepoškozování zdá být účinným vyjadřovacímmechanismem anebo "řešením".

111

Sebepoškozující užívá ublížení si jako prostředek uklidnění,kontroly, anebo procítění čehokoli. Sebeublížení ovšem není "zdravým" a"správným" vyjadřovacím mechanismem - je to sebezničující zvyk, kterýukazuje, že se druhý člověk ocitá v temnotě, složité duševní situacianebo osobním problému.

112

pozn.-jen chci říct,že kdo to neprožívá...nikdy sebepoškozování úplně nepochopí...

113

http://www.sebeposkozovani.ath.cx/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=3

napsal/a: Kaulitzka19 14:33 | Depression !!!! Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář