Připoložení triviální otázky „PrezidentANO nebo NE.“ se v poslední době lidé zaměřujína téma Prezident republiky. Jelikož období nynějšíhopředstavitele této funkce p. Václava Klause končí,a nastává tak volba nová, občané Českérepubliky sledují dění na politické sféře,kde se rozhoduje o volbě přímé, něpříménebo tajné. Abychom mohli přistoupit na řešeníhlavní otázky položíme si následujícípodotázku. Kdo je to prezident?

Pokudse každý z nás zamyslí v duchu nad toutootázkou, ve většině případů se nám vybavítvář nebo jméno našeho současného prezidenta.Podíváme-li se obecně, někteří z nássměřují své myšlenky na pravomoce, úkoly nebojiné činnosti. Prezident je titul, kterým se označujepředseda organizace, úřadu, útvaru nebo státu.Každý prezident je nejdříve zvolen, ať už je tozástupce státu nebo organizace. Prezidentskáfunkce je vůbec nejrozšířenějším titulem hlavstátu, avšak je mnoho států, které majíve svém čele například monarchu. Co z toho plyne?

Faktemje, že tato funkce je nevyšším stupínkem ze všechoblastí, a tak není divu, že boj o křeslo je velmidlouhý, náročný, někdy problematický,ale hlavně ostře sledovaný. Každý zástupce má nějaké úkoly. Posláním prezidenta jemimo jiné také reprezentativní úloha, aproto je třeba volit zástupce takového, kterýmá vytříbené chování, jednání,který dokáže prosadit svůj názor nejenom vesvém rodném jazyce, ale i v některém dalšímsvětovém jazyce a reprezentovat tak republiku na mezinárodníscéně, který ctí a dýchá prosvoji vlast. A co vlastně dělá náš pan Prezident?

Vpředchozím odstavci se píše, že poslánímprezidenta je reprezentativní úloha. Ovšem, kdyby mělprezident jenom tuto úlohu, mohl by tuto funkci vykonávatjakýkoliv ministr nebo podřízený pracovník,bez ohledu na to, zda by setrvávál na nejvyššífunkci. A tak prezidentská funkce není jenom oreprezentaci naší země. Prezidentmá spoustu dalších pravomocí a povinností.Mezi ně patří například rozpuštěníPoslanecké sněmovny, svolávání zasedáníPoslanecké sněmovny, jmenování soudcůÚstavního soudu, má právo vrátitParlamentu přijatý zákon (tzv. právo veta) svýjimkou zákona ústavního, podepisujezákony, jmenuje prezidenta a víceprezidenta Nejvyššíhokontrolního úřadu, jmenuje členy Bankovní radyČeské národní banky, ale je také vrchnímvelitelem ozbrojených sil, vyhlašuje volby do Poslaneckésněmovny a do Senátu, jmenuje soudce, má právoudělit amnestii atd..

Myslímsi, že tato funkce je nelehká a velice náročná,a že je obtížnější než si mnozí z násuvědomují. Role prezidenta nese velkou odpovědnost,rozhodnutí, které musí každým dnemvykonat, má významný a veliký vliv nabudoucí rozvoj celé země. A proto by to měla býtosoba důveryhodná, člověk na správném místě,který nebude zneužívat svých pravomocíve prospěch jiných, ale bude jednat v zájmu státua občanů.

Vposledních letech volbu, at´ už prezidenta nebo členůvlády, provázejí stupňovitá fiaska.Různé spory mezi ministry, politickými stranami čičleny parlamentu a senátu ovlivňují průběh celýchvoleb. Na jednu stranu si myslím, že spory, které mezisebou vedou, jsou krokem k úspěšnému zvolenísprávného kandidáta. Ale poslední dobouse více přikláním ke straně druhé, atou je myšleno výsadní postavení politickéstrany. Co má společného volba prezidenta sezvýhodněním politické strany?

Můjlaický názor na volbu je prostý. Prezident jezástupce státu, a tak by ho si měli volit občané,tzn. přímá volba. Jelikož typ volby prezidenta musíodsouhlasit vláda, která je složená zpříslušníků politických stran, mohou se takrozhodnout zda dají šanci lidu nebo Poslaneckésněmovně. Při veřejném čtení názorůsenátorů na kandidáty na prezidentské křeslozazněl z úst jednoho přednášejícíhozajímavý výrok: „Aťje volba jakákoliv, stejně jsme všichni hračkou vyššímoci...“.Díky dnešnímu faktu, že korupce je všude okolo nás,a výroky nebo poznatky senátorů a mých přátel,uvádí mé názory na zmiňovanou druhoustranu a přikláním se k tomu, že celá volbaprezidenta je hrou politických stran a vyšší moci.

Jelikožtahanice ohledně voleb, ať už prezidentských nebo jiných,je zde velmi častá, hodí se zde výroknejmenovaného autora: „Cose odehrává moc často, stává se ménědůležitým a ztrácí hodnotu...“.

Atak při otázce „Prezident ANO nebo NE..“, se i přesněkteré záporné faktory přiklánímke kladnému souhlasu ANO,protože cesta kupředu je nevyhnutelná a naše mezinárodníi národní potavení je vyšší spředstavitelem, který dokáže rozvinout možnosti zeměa reprezentovat ji světu. Už z historie víme, že vcivilizaci i necivilizaci stál v čele skupiny představitel(např. náčelník), který jednal v rámcivývoje, rozvoje dané skupiny.

Aproto máme-li možnost volby, využijme ji s rozmyslem a sohledem na budoucnost. Jelikož každé naše rozhodnutíse ovlivňuje budoucnost, nikoliv minulost ...

napsal/a: Keltuo 22:07 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář