Už naši dědečkové, otcové našich prarodičů a vůbec několik rodových dynastií se zabývali otázkou, co je to štěstí. Důkazem toho je právě citát od pana Bergmana(viz. titulek). Podíváme-li se do historie, najdeme mnoho aforismů na téma štěstí,vystihující autorovy pocity a poznatky z vlastního života. Některé výroky nás nutí zamyslet se nad vlastní úvahou, jiné dělají z lidí kritiky druhých osob. Cílem tétoúvahy je zamyslit se nad otázkou, co je to štěstí,co pro nás znamená, jak se pozná šťastnýčlověk, čím se vyznačuje a v neposlední řaděchrakteristika pojmu.

Vezmeme-li citát od panaBergmana „Štěstí je umění být spokojen,“a aplikujeme ho na celou společnost, zjistíme, že spojovánípojmu štěstí se všemi lidmi není zrovna dobré.Každý člověk bere tento pocit z jiného pohledu, aproto si myslím, že pro společnost je tato skutečnostindividuálním problémem, protože pro každéhoz nás je štěstím něco úplně jiného.Někdo je šťastný v lásce, jiný v rodině,sportu, práci, či jiném odvětví. Ve známémčeském filmu „Škola základ života" je obsaženvýrok „Štěstí je muška jenom zlatá.“upřímně říkám, že ani nevím, co toznamená. Je faktem, že si pod zlatem můžeme představitkdejakou cennost v našem životě, například zdraví.A mušku charakterizovat jako podnět, že štěstí lítákolem nás, jen ji chytit do síťky. Pro mě osobněznamená štěstí být zdravým člověkem.Tím mám na mysli, jak fyzické, tak psychickézdraví. Takže se dá řící, že jsemšťastný člověk.

Ale jak vlastně poznáme takovélidi?

Nedávno jsem slyšel, veveřejných médiích, slova jednoho panamoderátora, který řekl: „Šťastný člověkse pozná tak, že je milý a stále se usmívá.“Házet všechny do jednoho pytle je docela troufalé,nemyslíte? Moje povaha se v psychologické kategorizacinazývá introvert, čili uzavřená osoba. Znamenáto tedy, že když se neusmívám a nejsem milý,jsem nešťastný? Ne, to opravdu ne. Je mnoho lidí,kteří by za tento výrok moderátora ukamenovali.Každý přece nedává své pocity najevo.Víme například, že pacienti v psychiatrickéléčebně se mnohdy převtělí v Napoleona, Einsteinanebo v jinou historickou postavu, stále se usmívajía považují své pocity za štěstí. Můžemeposuzovat míru jejich štěstí podle výrazu vetváři? Nemůžeme, i když mají kdejakou poruchu věřív sami sebe jako v člověka, a to je dělá štastnými,nemusí proto být ani milí nebo usměvaví.Mimické vyjádření duševních pocitůneznamená, že to tak opravdu cítíme. To známez vlastního života, kde se setkáváme s tzv.přetvářkou.

Protože štěstí je cennávěc, nemusí o něm kdekdo vědět. Každý mápřeci svá tajemství, která si střeží.Pro mě je to mé štěstí ve zdraví. Co jevlastně štěstí? Tento odstavec začíná tím,že stěstí je věc. Je tomu opravdu tak? Věc je veskutečnosti nějaký předmět, na který se dásáhnout. Pokud jsou pro člověka štěstím peníze,určitě se na ně sáhnout dá. Ovšem, mohu si sáhnoutjá na své zdraví? Rád bych, zajímaloby mě, jaký pocit by to ve mě vyvolalo, jaký z mýchvrozených pěti smyslů zahlásí na poplach.Jestli je hladké, jak hedvábí, krásné,jako div světa, zda voní po jahodách, chutná počokoládě nebo hraje melodickou hudbu. To se asi nikdynedovím, pravdou ale je, že štěstí je vnitřnípocit, který naplňuje náš život a hlavně násmotivuje. Každý z nás přeci chce být šťastný.A kdo tvrdí opak, lže, protože touží býtodlišný od ostatních. Je faktem, že štěstíse odráží v cestě našeho života, a proto je jehonedílnou součástí.

Zkuste si závěrem položit otázku: „Jste šťastní?“ Za sebe mohu hrdě říci,že jsem. Žijeme ve společnosti lidí, kterým kešťěstí stačí málo, ale v každémoboru působnosti najdeme vždy nějakou opozici i mezi námiexistují lidé s velkými nároky na osobníštěstí. Někteří hledají, jiní na nějvyčkávají, ostatní žijí tím, coje a kopírují slova jedné historicképostavy, která vyřkla výrok „Nejhezčí štěstíje to, které přijde z čistého nebe.“ Nyní užvíme, jak to s našim štěstím vypadá a můžemese ptát na další otázky sami sebe, svýchznámých, například na jakém stupni vžebříčku životních hodnot je umístěno. Proněkteré je prioritou, pro jiné zanedbatelnou položkou.Avšak, každý se na své štěstí dřívenebo později obrací. Celé zamyšlení tedy mohuukončit citátem „Štěstí je mozaika složenáz nepatrných životních radostí.“ AndréMaurcios

A proto, radujte se z životníchkladů a buďte šťastní. A jak na to? Inspirujte sePlatonem, který řekl: „Největším štěstímv životě je, když k němu pomůžeme druhým.“

napsal/a: Keltuo 22:24 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář